Inzulinrezisztencia és inzulin

Az inzulin egy nagyon fontos hormon, ami több testi folyamatot is szabályoz. Az inzulinrezisztencia pedig az a jelenség amikor a sejtek nem reagálnak erre a hormonra.

Több mai egészségügyi problémának az alapja, amikor az inzulinra nem megfelelően reagál a szervezetünk.

Valójában egy tanulmány szerint, az amerikai népesség közel egyharmada inzulinrezisztens. (Forrás 1)

Egyes esetekben ez a szám eltérhet. Elhízott nők esetében ez a valószínűség akár 44%-ra nőhet. Gyermekek és tinédzserek körében elvégzett vizsgálatok alapján pedig ez a valószínűség 33%.

Ennek ellenére a probléma könnyen orvosolható egy kis odafigyeléssel és életmódváltoztatással.

Ez a cikk bemutatja Önnek, hogy mit is érdemes tudni az inzulinról és az inzulinrezisztenciáról.

Inzulin általános információk

Az inzulin egy olyan hormon amit a hasnyálmirigy választ ki.

A legfőbb feladata, hogy szabályozza a vérkeringésben lévő tápanyagok mennyiségét.

Ugyan az inzulin a vércukorszint szabályozásában tölti be a legnagyobb szerepet, hatással van a zsírok és fehérjék metabolizmusára is.

Táplálkozás során ha egy olyan ételt fogyaszt el ami szénhidrátot tartalmaz, akkor a véráramában lévő cukor mennyisége megnövekszik.

inzulin termelés
Az inzulin termelés helyes lefolyása

A hasnyálmirigyben lévő sejtek érzékelik ezt a növekedést és inzulint bocsátanak ki a vérébe. Az inzulin ezután kering a véráramában és azt mondja a sejtjeknek, hogy válasszák ki a cukrot a vérből. Ennek eredményeképpen a vércukorszint csökken.

A különösen magas vércukorszintnek lehetnek mérgező hatásai, amik egészségügyi problémákhoz, akár halálhoz is vezethetnek amennyiben a kezelésést nem kezdjük meg időben.

Sajnos előfordulhat, hogy a sejtek nem reagálnak az inzulin jelenlétére. Ezt inzulinrezisztenciának hívják.

Ebben az állapotban, a hasnyálmirigy még több inzulint termel annak érdekében, hogy csökkentse a vércukorszintet. Ez pedig magas inzulinszinthez vezet a vérben, amit hiperinzulinémiának nevez a szakirodalom.

hasnyálmirigy inzulin termelésért felelős szerv
A hasnyálmirigy inzulint termel, inzulinrezisztencia tud kialakulni, amennyiben a sejtek nem reagálnak.

Idővel a sejtjek ellenállása az inzuliannal szemben tovább növekszik, ami magasabb vércukoszintet és inzulinszintet eredményez a véráramban.

Végül a hasnyálmirigy sérül a túlzott hormontermelésben, melynek eredményeképpen jóval csökken az inzulin termelése.

Amikor a vércukorszint elér egy bizonyos tűréshatárt, akkor kettes típusú diabéteszt állapítanak meg diagnózisnak.

inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia és a kettes típusú diabétesz kialakulása

Az inzulinrezisztencia a legfőbb okozója ennek a gyakori betegségnek, ami a világ népességének 9%-ánál fordul elő.

Rezisztencia és az érzékenység

Az inzulinrezisztencia és az inzulinérzékenység ugyanannak az éremnek a két oldala.

Ha Önnek inzulinrezisztenciája van, akkor alacsony inzulin érzékenységgel is rendelkezik. Ellenkező esetben, ha érzékeny az inzulinra, alacsony inzulinrezisztencia lép fel a szervezetében.

Amíg az inzulin rezisztencia árthat az egészségnek, addig az inzulinérzékenységnek lehetnek pozitív hatásai is.

Összefoglaló

Az inzulinrezisztencia akkor alakul ki, amikor a sejtek nem reagálnak az inzulin hormonra a véráramban. Ez magasabb inzulin és vércukorszintet eredményez, amiből könnyen kettes típusú diabétesz alakulhat ki.

Mi okozza az inzulinrezisztenciát?

Több tényező is szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában.

Az egyik ilyen úgyhitt tényező az, hogy a zsírmennyiség szintje a vérben megemelkedik.

Több tanulmány is ír arról, hogy a nagy mennyiségű szabad zsírsavak a vérben arra késztetik a sejteket, hogy ne lépjenek reakcióba az inzulinnal. (Forrás 2,  Forrás 3Forrás 4).

A megnövekedett zsírsavak legfőbb oka az, ha túl sok kalóriát viszünk be a szervezetünkbe és felesleges zsírokat szállítunk a testünkben. Valójában a túlevés, az elhízás és a súlygyarapodás szorosan összefügg az inzulinrezisztencia kialakulásával. (Forrás 5)

A zsigeri zsír, ami a szervek körül felhalmozott zsírmennyiség (tipikusan a hasi zsír) rengeteg szabad zsírsavat juttat a véráramba, valamint olyan gyulladást okozó hormonokat, melyek felelősek az inzulinrezisztenciáért. (Forrás 6)

Ugyan ez a jelenség elsősorban az elhízott és túlsúlyos embereknél mutatkozik, észrevehető a normál vagy alacsony testsúlyú embereknél is.

Egyéb inzulinrezisztenciát befolyásoló tényezők:

 • Fruktóz. A magas fruktóz bevitel (ami a gyümölcsből származó cukor) összekapcsolható az inzulinrezisztencia kialakulásával mind az embereknél és a patkányoknál.
 • Gyulladás. A testben lévő gyulladások és oxidatív stressz szintén hatással van a tünet kialakulására.
 • Mozgáshiány. A fizikai testmozgás hatással van az inzulinérzékenységre, amíg a passzív állapot növeli az inzulinrezisztenciát.
 • Bél mikrobióta. Bizonyítékok támasztják alá, hogy a bélgyulladások növelik az inzulinrezisztencia és egyéb metabolikus problémák kialakulását (Forrás 7).

Továbbá, különböző genetikai és szociális tényezők is beleszolhatnak ebbe az állapotba. Afro-amerikai, spanyol és ázsiai embertípusoknál a kockázat magasabb.

Inzulinrezisztencia kimutatása

Az egészségügyben számos eljárás van az inzulinrezisztencia meghatározására.

Például a magas inzulinszint éhgyomor esetében egyik indikátora lehet ennek az állapotnak.

Egy eléggé pontos teszt, amit HOMA-IR-nek hívnak, jó becsléssel adja meg az inzulinrezisztencia állapotát a vércukorszintből és az inzulinszintből.

Emellett vannak még eljárások ennek kimutatására. A szájon át történő glükóz-tolerancia teszt ilyen, viszont ennek a vizsgálatnak az ideje több óra is lehet.

Az inzulirezisztencia kockázata magasabb amennyiben elhízással, túlsúllyal, vagy nagy mennyiségű hasi zsírral rendelkezik.

Egy úgynevezett acanthosis nigricans bőrelváltozás jelezheti a test inzulinrezisztenciáját. Ekkor a bőrön elvétve több helyen sötétszínű foltok jelnenek meg.

Alacsony HDL koleszterin szint (ami jó) és magas mennyiségű, vérben lévő trigliceridek együttes jelenléte szintén arra engedhet következtetni, hogy inzulinrezisztenciában szenvedünk.

Összefoglaló

Magas inzulin és vércukorszint kulcstünetei az inzulinrezisztenciának. Egyéb tünetek, mint például a gyomor körül felhalmozott zsírmennyiség, magas vér trigiclerid és alacsony HDL koleszterin (ami jó) szint jelezheti az inzulinrezisztenciát.

Kapcsolódó tünetek

Az inzulinrezisztencia két nagyon gyakori tünethez kapcsolható: metabolikus szindróma és 2-es típusú cukorbetegség.

A metabolikus szindróma egy olyan egészségügyi kockázatot okozó betegség, ami szoros kapcsolatban van a kettes típusú diabétesszel, szívproblémákkal és egyéb megbetegedésekkel. Némely esetben inzulinrezisztencia szindrómának is nevezik, nem véletlenül, hisz szoros kapcsolatban van a tünettel.  Forrás 8).

A tünetei közé tartozik a magas vérben lévő trigliceridek mennyisége, magas vérnyomás, megnövekedett hasi zsírréteg, magas vércukor szint és alacsony HDL koleszterinszint (ami a megfelelő).

Van lehetőség a metabolikus szindróma és a kettes típusú diabétesz megelőzésére, mégpedig azzal, hogy elejét vesszük a inzulinrezisztencia kialakulásának.

Összefoglaló

Az inzulinrezisztencia összefüggésbe hozható a metabolikus szindrómával és a kettes típusú diabétesszel, amik világ szinten a legnagyobb egészségügyi problémák okozói.

Összefüggés a szív egészségével

Az inzulinrezisztencia szoros összefüggésben van a szívügyi megbetegedésekkel, amik világszinten a halál leggyakoribb okozati tényezőik.

Valójában azok az emberek akik inzulinrezisztenciában szenvednek 93%-al nagyobb valószínűséggel lesznek szívbetegség áldozatai.

Több egyéb betegség is, mint a nem alkoholos eredetű májelzsírosodás (NAFLD), policisztás ovárium szindróma (PCOS), Alzheimer kór, és rák kialakulása is köthető az inzulinrezisztenciához.

Összefoglaló

Az inzulinrezisztencia több egyéb betegséghez is köthető. Ide tartozik az Alzheimer kór, rák, policisztás ovárium szindróma és a nem alkoholos eredetű májelzsírosodás, valamint szív megbetegedések.

Inzulinrezisztencia csökkentése

Az inzulinrezisztencia csökkentése viszonylag egyszerűen kivitelezhető.

Mi több, az egész folyamat akár a visszájára is fordítható, csupán változtatni kell a jelenlegi életstíluson. A következő tanácsok megfogadásával az inzulinrezisztencia csökkentése és visszafordítása megoldható:

 • Mozgás. A fizikai mozgás a legegyszerűbb módja az inzulin érzékenység fokozására, melyre szinte azonnal hatással van.
 • Hasi zsír ledolgozása. Kulcsfontosságú tényező, hogy a szervek körül letapadt zsíroktól megszabaduljunk. Ezt diétával és megfelelő mozgással vagyunk képesek elérni.
Hasi zsír megszabadulás az inzulinrezisztancia ellen
A hasi zsírtól érdemes megszabadulni
 • Dohányzás abbahagyása A dohányfogyasztás inzulinrezisztenciát képes előidézni, így annak elhagyása segíthet.
 • Cukorbevitel csökkentése Csökkentse a cukorbevitel mennyiségedet, hagyja el azokat az élelmiszereket melynek cukortartalma magas.
 • Étkezz megfelelően. Teljeskiörlésű és feldolgozatlan ételeken alapuló diéta nagy hatással lehet. Fogyasszon halat és magvas terményeket!
 • Omega 3 zsírsavak. Ezek a szírsavak csökkenthetik az inkonzisztenciát és a vérben lévő triglicerideket.
 • Táplálékkiegészítők. Bizonyos táplálékkiegészítők segíthetik az inzulinrezisztencia csökkentését. A magnézium kiegészítők szintén ebbe a kategóriába sorolhatóak.
 • Alvás. Némely tanulmány szerint, a nem megfelelő minőségű alvás hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához. Ezért mindenképpen törekedjünk, hogy az alvás pihentető és minőségi legyen a mindennapokban.
 • Stressz csökkentése. Amennyiben nem jól kezeli a stresszt, mindenképpen változtasson rajta! A meditáció, pihenés nagyban tud segíteni a túlhajszolt mindennapokban.
 • Véradás. A vérben lévő magas vastartalom szintén közrejátszható tényező lehet. A férfiak és a menopauza után lévő nők esetében a véradás növeli az inzulin érzékenységet.
 • Időszakos böjt. A böjt időszakos alkalmazása inzulinrezisztenciát idézhet elő, ezért ne alkalmazzuk azt!

A fentebb felsorolt tevékenységek hozzájárulnak ahhoz is, hogy egészségesek legyünk, hosszú életet éljünk és védjük magunkat a betegségektől.

Viszont a legjobb, ha mindenképpen beszél a kezelőorvosával vagy háziorvosával. Velük tudja megvitatni, hogy milyen lehetőség adott az Ön számára ez eddig felállított korkép alapján.

Összefoglaló

Az inzulinrezisztencia csökkenthető, vagy akár meg is fordítható egyszerűen, az életvitel változtatásával. Megfelelő mozgás, egészséges étkezés és a stressz megfelelő kezelése nagyban segíti ezeket a folyamatokat.

Alacsony szénhidrát tartalmú diéták

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéták észrevehetően veszik fel a harcot a metabolikus szindrómával és a kettes típusú diabétesszel, mely részben a csökkentett inzulinrezisztenciának köszönhető.

Azonban, ha a szénhidrát bevitel nagyon alacsony, mint például a ketogén diéták esetében, akkor a tested inzulinrezisztens állapotot idézhet elő. Ezt azért teszi, hogy az agynak még ilyen állapotban is elengedő cukormennyiség tudjon eljuttatni.

Ezt a szakirodalom pszichológiai inzulinrezisztenciának hívja, ami nem veszélyes a szervezetre nézve.

Összefoglaló

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéták csökkentik a veszélyes inzulinrezisztencia kialakulását amik metabolikus betegségekkel kapcsolhatóak össze. Habár előidézhetnek egy a szervezetre veszélytelen inzulinrezisztenciát, ami csökkenti az agyba bejutó vércukorszintjét.

Inzulinrezisztencia összefoglaló

Az inzulinrezisztencia kulcsfontosságú tényező a mai modern krónikus betegségek kialakulásában.

Azonban ezt az állapotot könnyen tudjuk fejleszteni szimpla életmódváltással és diétával. A testzsír csökkentése és az egészséges ételek fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás jótékony hatással van erre.

Az inzulinrezisztencia megelőzése az egyik leghatásosabb módja az egészséges és hosszú élet elérésének.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mit jelent az alacsony vérnyomás magas pulzus?

pén febr 14 , 2020
Mit jelent az alacsony vérnyomás magas pulzus? Az alacsony vérnyomás magas pulzus akár utalhat szívritmus zavarra is, de ez természetesen nem minden esetben igaz. Vannak olyan esetek, amikor az említett kombináció rövid ideig áll fenn, de nem kell a legrosszabbra […]

Ez is érdekelheti