Hipokalcémia (kalciumhiányos betegség)

Mi az a hipokalcémia (kalciumhiányos betegség)?

A kalcium létfontosságú ásványi anyag az életünkben, nélkülözhetetlen több szempontból is szervezünk számára. A testünk a kalciumot használja erős fogazatunk és csontjaink kialakításához. Amikor a szervezetben nincs elegendő kalcium akkor az alábbi problémák léphetnek fel:

 • csontritkulás
 • kalciumhiányos betegség (hipokalcémia)
 • szív és izom rendellenességek

Azoknál a gyerekeknél, akik nem pótolják megfelelően a kalciumot gyakran növekedési problémák léphetnek fel.

Mindenképpen érdemes pótolnia Önnek is a szükséges kalciummennyiséget ételekből és táplálékkiegészítőkből egyaránt.

Mi okozhat hipokalcémia-t (kalciumhiányos betegséget)?

Számtalan ember érintett lehet a betegségben és általában az alábbi tényezők tovább növelik a kialakulás kockázatát:

 • rossz illetve kevés kalciumbevitel hosszú időn keresztül (szükséges kalcium mennyiség elmaradása gyerekkorban majd a serdülőkorban)
 • gyógyszerek, amelyek csökkentik a kalcium felszívódását
 • kalciumban gazdag ételek intolarenciája
 • hormonális változások, ebben a kategóriában különösen a nők érintettek
 • bizonyos genetikai tényezők

A megfelelő kalcium mennyiség bevitele minden korosztály számára kiemelkedően fontos. A gyerekek esetében a fiúk és lányok között nincs különbség a szükséges kalcium mennyiség bevitelét illetően. A középkorú nők számára azonban a kalcium fogyasztása még fontosabbá válik, mint a középkorú férfiak esetében köszönhetően a menopauzának.

A hipokalcémia (kalciumhiányos betegség) egy olyan hormonális, kalciumhiányos betegség ahol a betegek nem képesek megfelelő mellékpajzsmirigy hormon előállítására, így a vér kalciumszintjének szabályozása nem működik megfelelően.

Mik lehetnek a hipokalcémia (kalciumhiányos betegség) tünetei?

A korai kalciumhiányos betegség tünetmentes, azonban az állapot előre haladásával megjelennek a tünetek is. A tünetek az alábbiak lehetnek:

A kalcium fontos szerepek játszik a megfelelő neurológiai és izomösszehúzódási folyamatokban, így gyakran a betegek először nem is gondolnak kalcium hiányra az említett tüneteket megjelenésénél. Amennyiben Ön is tapasztalja az említett tüneteket valamelyikét mindenképpen érdemes kiegészíteni étrendjét kalciummal.

Hogyan diagnosztizálható a hipokalcémia (kalciumhiányos betegség)?

Mindenképpen keresse fel háziorvosát ha a korábban említett tünetek valamelyikét tapasztalja tartósan. Orvosa valószínűleg első körben kortörténetet fog felállítani, volt e már családjában korábban hasonló probléma, mennyire jellemző a kalcium hiányos állapot a családtagok esetében. Ezután orvosa vérvételre küldheti, ahol megnézik vérének kalcium szintjét. A normális kalcium szint 8.8 és 10.4 mg / dl, így amennyiben az Ön értéke a minimum érték alatt található, akkor nagy valószínűséggel kalciumhiány okozza a tüneteket.

Hogyan kezelhető a hipokalcémia (kalciumhiányos betegség)?

A kalciumhiányos betegség viszonylag egyszerűen kezelhető, csupán több kalciumot kell hozzáadnia étrendjéhez. Fontos megjegyezni, hogy mindenképpen konzultájon orvosával kalcium vásárlás előtt, a túlzott kalcium bevitel szintén problémákat okozhat például növelheti a vesekő kialakulásának a kockázatát.

1. kép – A hipokalcémia (kalciumhiányos betegség) akár depresszió formájában is megnyilvánulhat

A kalciumnak több formája és fajtája is elérhető, van amelyik könnyebben felszívódik és nem okoz gyomorbántalmakat, ez igazán hasznos lehet azoknak a betegnek, akik érzékenyebb gyomorral rendelkeznek. 

Hogyan előzhető meg a hipokalcémia (kalciumhiányos betegség) kialakulása?

A betegség megelőzésében az alábbi tényezők sokat segíthetnek.

Figyeljen a megfelelő kalcium bevitelre

Életstílusának és igényeinek megfelelően minden korszakban érdemes kalciumot fogyasztania. Természetesen nem szükséges kalcium táplálékkiegészítők fogyasztása, de a legtöbb ember számára ez a legkényelmesebb megoldás. A napi kalcium bevitelt elérheti akár szilárd ételek fogyasztásával is.

Az alábbi ételek mindegyik igen gazdag kalciumban:

 • tofu
 • szardínia
 • fehér bab
 • brokkoli
 • fehér kenyér
 • füge
 • lazac

Fogyasszon D vitamint

A megfelelő mennyiségű D-vitamin tökéletes társa lehet a kalciumnak, mivel segíti annak vérben történő felszívódását. A megfelelő mennyiségű D-vitamin meghatározásáról mindenképpen egyeztessen először háziorvosával. Az alábbi listában megtalál néhány ételt, amelyek természetes módon gazdagok D-vitaminban:

 • zsíros halak mint például lazac és tonhal
 • tejfélék
 • tojás
 • gombafélék

Törekedjen a mozgásszegény életmód elkerülésére!

A megfelelő kalciumszint fenntartása érdekében az alábbi életmód változtatások nagyon sokat segíthetnek:

 • próbáljon magasságához tartozóan egészséges testsúlyt fenntartani (BMI kalkulátorunk segíthet az induló állapot felmérésében)
 • törekedjen a rendszeres, heti több alkalommal történő testmozgásra. Naponta csupán 30 perc séta is óriási pozitív előrelépést eredményezhet egészségügyi állapotában.
 • szokjon le a dohányzásról és a rendszeres alkoholfogyasztásról

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Epekő tünetei - mik lehetnek a figyelmeztető jelek?

ked aug 11 , 2020
Mik lehetnek az epekő tünetei? Ahhoz, hogy a tüneteket megértsük először tisztában kell lennünk magával az epekő fogalmával. Az epekövek az emésztőrendszer megkeményedett lerakódásai, amelyek az epehólyagban alakulhatnak ki. Az epehólyag egy kicsi, körte alakú szerv a has jobb oldalán, […]
Mik lehetnek az epekő tünetei, kialakulásának okai

Ez is érdekelheti