Reflux párna, megoldás a kellemetlen érzésre?

A savas reflux azt jelenség, amikor a gyomorban lévő sav felkúszhat a nyelőcsövén keresztül a torkába, kellemetlenséget okozva ezzel. Nem ritka a savas reflux és a gyomorégés tapasztalata, főleg fűszeres ételek vagy nagy étkezések után. Azonban, ha ezt a két állapotot hetente legalább kétszer tapasztalja, akkor súlyosabb problémája lehet, amelyet gasztroezofagealis reflux betegségnek vagy GERD-nek neveznek. Megoldás lehet a reflux párna a tünetek enyhítésére?

A GERD egy emésztőrendszeri rendellenesség, amely az alsó nyelőcső záróizmot (LES) érinti. A LES egy izomgyűrű a nyelőcső és a gyomor között. Ezek az izmok általában feszesek, és a gyomor és a nyelőcső nyílását zárva tartják. Evés vagy ivás közben, az izmok ellazulnak, így az étel vagy folyadék lejuthat a gyomorba. Ha pedig az elfogyasztott táplálék lejut a gyomorban akkor ez az izom megfeszül és lezár. A GERD-ben szenvedő embereknél azonban az izmok gyengék vagy szabálytalanul lazulnak el. Ez megakadályozza, hogy a LES teljesen bezáruljon, lehetővé téve a gyomor tartalmának visszatérését a torokba.

Itt bővebben olvashat a reflux tüneteivel kapcsoaltban.

Ez az állapot inkább terhes vagy túlsúlyos embereknél alakul ki. Olyan embereket is érinthet, akik bizonyos egészségi állapotban szenvednek, például asztmában vagy cukorbetegségben.

A GERD-hez kapcsolódó elhúzódó savas reflux irritációt és gyulladást okozhat a nyelőcsőben, ami nyelőcsőgyulladásnak nevezhető állapothoz vezet. A nyelőcsőgyulladás megnehezítheti vagy fájdalmassá teheti a nyelést. Kezelés nélkül a GERD károsíthatja a nyelőcső belsejét és nyelőcső fekélyeket okozhat. Ez vérzést, a nyelőcső szűkülését vagy Barrett nyelőcsövet eredményezhet.

A GERD néhány gyakori kezelési módja az antacidok, a vényköteles gyógyszerek (H2-blokkolók vagy protonpumpa-gátlók) és a műtét. Ugyanakkor számos életmódbeli változás is segíthet abban, hogy enyhüljenek a tünetei. Ha éjszaka gyakran tapasztalja a GERD tüneteit, akkor előnyös lehet a reflux párna használata.

Reflux párna – Hogyan működik?

A GERD ékpárna és a savas reflux párna működése egyszerű. A sav könnyebben kiszivároghat a gyomorból a nyelőcsőbe, ha az ember a hátán alszik és szokásos párnát használ. Az ékpárna kissé megemeli a fejet, a vállakat és a törzset. Amikor a felsőtest megemelkedik, a gravitáció miatt kevésbé valószínű, hogy a gyomortartalom visszatér a nyelőcsőbe.

Használhat reflux párnát, miközben az oldalán vagy a hátán alszik, anélkül, hogy bármilyen feszültséget okozna a fejben vagy a nyakban. A piacon lévő legtöbb párna 30–45 fok közötti dőlészöggel rendelkezik.

A GERD és savas reflux párna erős és ergonómikus kialakítású. Az idő múlásával azonban elveszítik alakjukat és szilárdságukat. Valószínűleg néhány év múlva ki kell cserélnie az ékpárnát egy másikra.

reflux párna
A reflux párna használata enyhít a kellemetlen tüneteken

Kockázatok és mellékhatások

A savas reflux és a GERD egyéb kezeléseivel ellentétben, beleértve a gyógyszereket is, a reflux párna nem jelent kockázatot vagy okoz mellékhatást. Dönthet úgy, hogy kipróbál egy másik típusú ékpárnát, vagy teljesen felhagy a használatával, amennyiben nem elégedett.

Reflux párna a szakértők szerint

A fej megemelése alvás közben a GERD hatékony életmódbeli kezelése. A Mayo Klinika azt javasolja, hogy helyezzen be egy éket a matrac és a keret közé, hogy emelje a testét deréktól felfelé, ha nem lehetséges az ágy fejét felemelni. Csak a hétköznapi párnák további használata nem hatékony. A savas reflux és a GERD egyéb életmódbeli gyógymódjai:

  • kisebb adagok fogyasztása étkezésenként
  • elkerülni a gyomorégést és más tüneteket kiváltó ételeket
  • a visszintes test helyzet mellőzése étkezés utáni 3 órán belül
  • egészséges testsúly fenntartása
  • az alkoholfogyasztás korlátozása
  • leszokás a dohányzásról

Beszéljen orvosával arról, hogyan lehet tovább enyhíteni a GERD tüneteit.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az izomsorvadás tünetei, diagnózisa, kezelése

szo okt 31 , 2020
Az izomsorvadás általában a fizikai aktivitás hiányából eredendő jelenség. Amikor egy betegség vagy sérülés következtében a nem képes mozgatni megfelelően a karokat vagy lábakat, a mobilitás hiánya izomsorvadással járhat. Így a rendszer mozgás nélkül a kar vagy láb kisebb lesz, […]
1. kép - Az izomsorvadás kialakulását számtalan tényező befolyásolhatja

Ez is érdekelheti