Nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) kezelése és tünetei

Mi az a nyaki spondylosis (nyaki spondilózis)?

A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) egy életkorral összefüggő állapot, amely a nyaki gerincben lévő ízületeket és lemezeket érinti, a porc és a csontok kopásából fejlődik ki. Sok esetben az életkor előrehaladtával jelentkezik, azonban ez nem minden esetben igaz.

A legújabb kutatások szerint a 60 év feletti lakosság közel 90%-át érinti a probléma. A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis)-tól szenvedők egy része szinte semmilyen tünetet nem tapasztal, míg másoknál krónikus, súlyos fájdalmak is jelentkezhetnek.

A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) kialakulásának okai

Az állapot kialakulásához az alábbi okok vezethetnek:

1. Csontkinövés

A csontkinövés során a test igyekszik megerősíteni a gerincet, amely során extra csontot próbál növeszteni, azonban ez az extra csont nyomhatja a gerincvelőt és az idegeket így okozva krónikus fájdalmat az érintett egyén számára.

2. Dehidratált gerinclemezek

A gerinc csontjai között korongok találhatóak, amelyek vastag, párnázott kialakításuk és céljuk, hogy elnyeljék a különböző mozdulatokból származó nyomásokat, így biztosítva a gerinc védelmét. A korongok belsejében egy gélszerű anyag található meg, amely az idő múlásával kiszáradhat. A száradást követően a gerinc csontjai jobban összedörzsölődhetnek, amelyek tartós fájdalmakhoz vezethetnek. Ez a probléma általánosságban 30 év felett indul meg.

3. Porckorongsérv

A porckorongsérv során a gerinclemezeken repedések keletkeznek, amelyek az előbb említett gélszerű anyag szivárgását okozhatják. A szivárgást követően az anyag megnyomhatja a gerincvelőt és a különböző idegpályákat, amely akár a karok zsibbadását is eredményezheti.

4. Sérülés

A különböző nyaki területeken elszenvedett sérülések felgyorsíthatják az előbb említett problémák kialakulását is (autóbaleset, zuhanás).

1. kép – A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) akár sérülésekből is eredhet

5. Szalagmerevség

A gerinccsontokat egymással összekötő szalagok az idő múlásával merevebbé, feszesebbé válhatnak, amelyek különböző nyaki problémákat eredményezhetnek.

6. Túlhasználat

Bizonyos foglalkozási körök vagy hobbik olyan ismétlődő mozdulatokkal járhatnak, amelyek extra nyomást gyakorolhatnak a gerincre, amelynek következtében kialakulhat nyaki spondylosis (nyaki spondilózis).

Kockázati tényezők

A betegség legnagyobb kockázati tényezője az öregedés. Az öregedésen kívül az alábbi tényezők növelhetik a nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) kialakulásának esélyeit:

 • nyaki eredetű sérülések
 • munkával kapcsolatos tevékenységek, amelyek extra nyomást gyakorolhatnak a nyaki szakaszra
 • rendszeresen, rosszul végzett nyaki mozgások és tartások (ülőmunka)
 • dohányzás
 • túlsúly és inaktív életmód
 • genetikai tényezők (családjában korábban is előfordult ilyen jellegű probléma)

Tünetek

A legtöbb ember esetében az állapot tünetmentes azonban, ha jelentkezik a fájdalom, az szinte emberenként eltérő lehet. Egyesek nagyon erős, krónikus fájdalmat élhetnek át, másoknál csak enyhe tünetek jelentkeznek. A legjellemzőbb tünetek az alábbiak:

 • lapocka körüli fájdalom
 • a kar és az ujjak lehetséges zsibbadása, fájdalma

Többnyire a fájdalom fokozódik, ha az érintett:

 • áll
 • ül
 • köhög
 • tüsszent
 • hátra biccenti a nyakát

Egy másik gyakori tünet lehet az izomgyengeség, amely megnehezíti a karok emelését illetve a tárgyak fogását is. Egyéb gyakori tünetek lehetnek még:

 • merev, feszes nyak
 • fejfájás, ami a legtöbb esetben a fej hátsó területén jelentkezik
 • bizsergés, amely főleg a vállakat és a karokat érinti, azonban lábtájékon is előfordulhatnak
 • ritkább esetekben előfordul az egyensúlyvesztés

A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) diagnózisa

A pontos diagnózis felállításához szükség lesz fizikai vizsgálatokra és képalkotó diagnosztikára is. A fizikai vizsgálatok során orvosa ellenőrzi az izomok reflexeit, mozgástartományait. Ezen felül sor kerülhet még járásnak elemzésére is, amely szintén fontos kiindulópontokat adhat a diagnózis felállításához. Amennyiben orvosa nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) sejt a problémák hátterében akkor további képalkotó diagnosztikát javasolhat Önnek. Ezek az eljárások az alábbiak lehetnek:

 • Röntgen: a röntgen segítségével ellenőrízhetik, hogy Ön rendelkezik-e további csontkinövésekkel a nyaki szakaszon.
 • CT és MRI: a CT vizsgálat részletesebb képet nyújthat a nyaki terület strukturális állapotáról, míg az MRI akár a becsípődött idegek megtalálásban is segíthet
 • EMG: az EMG segítségével ellenőrizhető, hogy az idegek normálisan működnek e. A vizsgálat során elektromos jeleket küldenek az izmokba és ezeknek a jeleknek az áramlási sebességét ellenőrzik különböző pontok között.

A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) kezelése

A kezelések során a cél a fájdalom a és maradandó kockázat lehetőségének csökkentése. A nem sebészeti módszerek általában nagyon hatékonyak, ritkább esetekben azonban sor kerülhet műtéti beavatkozásra is. A kezelési módszerek az alábbiak lehetnek:

1. Fizikoterápia, gyógytorna

A gyógytorna segít a váll és a nyak izmainak megnyújtásában, aminek következében az említett szakaszok megerősödhetnek és végső soron enyhíthetik a fájdalmat is.

2. Gyógyszeres kezelések

A különböző vényköteles gyógyszerek és kenőcsök nagyban hozzájárulhatnak a sikeres fájdalomcsillapításhoz. Bizonyos esetekben kezelőorvosa akár szteroid injekciót is javasolhat a fájdalmak enyhítésére.

3. Műtét

A tünetek kezelése érdekében igen ritkán kerül sor műtéti beavatkozásra, azonban ha a fájdalom nem enyhül a fizikoterápia illetve a gyógyszeres kezelést követően sem, akkor sor kerülhet ilyen jellegű beavatkozásra.

A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) otthoni kezelési lehetőségei

Amennyiben a nyaki fájdalom tünetei enyhék, akkor az alábbi otthoni kezelési lehetőségek segíthetnek enyhíteni a fájdalmakat:

 • vény nélkül kapható fájdalomcsillapító kenőcsök és gyógyszerek
 • hideg-meleg terápia a nyaki területen
 • rendszeres testmozgás, amely segítik a hatékonyabb és gyorsabb regenerációt
 • bizonyos esetekben átmeneti megoldást jelenthetnek a különböző nyaki gallérok, azonban ezek hosszútávó viselete nem javasolt, mert elgyengíthetik a nyaki izmokat, így tovább tetőzhetik a problémákat. Tekintse meg webáruházunk kínálatát, amennyiben Ön is nyaktámasztó gallér vásárlásán gondolkodik – https://miapanasza-ws.hu/

A nyaki spondylosis (nyaki spondilózis) egy igen gyakori állapot az életkor előrehaladtával, amely akár tünetmentes is lehet. Amennyiben Önnek mégis nyaki panaszai vannak, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie háziorvosát, akivel közösen kialakíthatják az Önnek legtesthezállóbb kezelési terápiát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fogkő eltávolítás – mit csinálok rosszul?

ked okt 13 , 2020
A fogkő kialakulásának megakadályozása érdekében fontos, hogy alapos fogmosással, fogselyemmel, valamint szájvízzel való öblögetéssel ápoljuk fogainkat. Mindannyian félünk a fogkő kialakulásától, ám tudjuk, hogy valójában mi is az a fogkő? És ha megtörtént a baj, vajon a fogkő eltávolítás házilag […]
Fogkő eltávolítás

Ez is érdekelheti