7 természetes potencianövelő, ami valóban működik

Mi az a természetes potencianövelő? A természetes potencianövelők olyan jótékony természet adta lehetőségek, amelyek fokozhatják a szexuális vágyat. Sok ember nem szeretne kipróbálni különböző gyógyszeres kezeléseket, így egyre többen fordulnak a természetes potencianövelő felé, amennyiben ilyen jellegű problémával szembesülnek.

Azonban itt is fontos tudnod, hogy bizonyos potencianövelők mellékhatásokkal járhatnak, így semmiképpen sem javasoljuk orvosi beleegyezés nélkül alkalmazni őket.

Cikkünkben most 7 természetes potencianövelő kerül bemutatásra.

1. Tribulus

Lehetséges mellékhatások: emésztési irritáció, máj- és veseproblémák, valamint elhúzódó erekció
Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások: vízhajtók, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, vércukorszint-csökkentő gyógyszerek, vérhígítók és P-glikoprotein (P-gp) szubsztrát gyógyszerek

A tribulus (Tribulus terrestris) egy kis leveles növény gyökerekkel és gyümölcsökkel, amelyek népszerűek a hagyományos kínai és az ájurvédikus gyógyászatban. Többek között rendszeresen alkalmazzák természetes potencianövelő tulajdonságai miatt. Széles körben elérhető sportkiegészítőként is és több cég is forgalmazza házinkban is, úgy mint a tesztoszteronszint növelésére és a szexuális vágy fokozására alkalmas megoldás.

Bár humán vizsgálatok nem mutatták ki, hogy növelheti a tesztoszteronszintet, úgy tűnik, hogy mindkét nemnél fokozza a szexuális étvágyat. Ezt megerősítette az a tanulmány is, amelyben 280 mg tribulus napi 3 hónapon keresztüli alkalmazása javította a menopauza előtti és posztmenopauzás nők szexuális működési zavarait káros mellékhatások nélkül.

7 természetes potencianövelő, ami valóban működik
1. kép – 7 természetes potencianövelő, ami valóban működik

Sajnos a merevedési zavarokkal rendelkező férfiak esetében az eredmények nem voltak ennyire sikeresek, egyeseknél valóban segített, míg mások nem tapasztaltak semmilyen változást. Egy régebbi tanulmány viszont megállapította, hogy ennek a kiegészítőnek a napi 800 mg-os bevitele 30 napig nem kezeli a merevedési zavart, azonban valóban fokozhatja az erekció erősségét és a szexuális étvágyat. Mindenképpen további kutatásokra lesz szükség az eredmények validálásához.

2. Maca

Lehetséges mellékhatások: nincs ismert mellékhatás
Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások: nincs

A maca (Lepidium meyenii) egy gyökérzöldség, amelyet hagyományosan a termékenység és a szexuális vágy fokozására használnak. Különféle formában elérhető a boltok polcain, beleértve a porokat, kapszulákat és folyékony kivonatokat.

Egy 2002-es 12 hetes tanulmány megállapította, hogy a napi 1500-3000 mg maca-t fogyasztó férfiak 42%-a tapasztalt megnövekedett szexuális étvágyat. Egy másik kutatási áttekintés szerint pedig a maca természetes afrodiziákumként hathat a férfiak szexuális vágyának fokozására.

Ezenkívül néhány bizonyíték arra utal, hogy a maca segíthet leküzdeni a libidó elvesztését, amely bizonyos antidepresszánsok mellékhatásaként jelentkezhet. A rendelkezésre álló kutatások úgy találták, hogy napi 1,5–3,5 gramm bevitele legalább 2–12 héten keresztül elegendő lehet a libidó fokozásához.

3. Vörös ginseng

Lehetséges mellékhatások: szájszárazság, szapora szívverés, hányinger, hányás, hasmenés, álmatlanság és idegesség
Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások: cukorbetegség elleni gyógyszerek, vérhígítók, aszpirin, kemoterápiás gyógyszerek, vírusellenes szerek és bizonyos antidepresszánsok

A ginseng – különösen a vörös ginzeng – segíthet az alacsony libidó csökkentésében és javíthatja a szexuális étvágyat. Több mint 10 tanulmány együttes áttekintése megállapította, hogy a vörös ginseng hatékonyan javította a menopauzában szenvedő nők szexuális étvágyát.

Ezenkívül a vörös ginseng fokozhatja a nitrogén-monoxid termelését is. Ez egy olyan vegyület, amely segíti a vérkeringést és a férfiaknál ellazíthatja a pénisz izmait, emiatt kiváló természetes potencianövelő tulajdonságokkal rendelkezik. Már rendelkezésre álló tanulmányok kimutatták, hogy ez a gyógynövény lényegesen hatékonyabban javítja az erekciós funkciót, mint egyéb placebok.

Sőt, egy 600 enyhe vagy közepes merevedési zavarral küzdő férfivel végzett kutatás arra jutott, hogy a vörös ginseng hatékonyan fokozhatja a szexuális vágyat, illetve az együttlétek örömét.

Fontos azonban megemlítenünk, hogy bár a vörös ginseng általában jól tolerálható, mellékhatásokat okozhat, például megnövekedett pulzusszámot és gyomorrontást. Továbbá kölcsönhatásba léphet olyan gyógyszerekkel is, mint például a vérhígítók, ezért is nagyon fontos, hogy alkalmazásuk előtt mindenképpen egyeztess kezelőorvosoddal.

4. Görögszéna

Lehetséges mellékhatások: hasmenés, hányinger, emésztési problémák, szédülés, fejfájás és alacsony vércukorszint
Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások: vérhígítók, antidepresszánsok, kemoterápiás szerek és hörgőtágítók

A görögszéna egy népszerű gyógynövény az alternatív gyógyászatban, amely segíthet a libidó fokozásában és a szexuális funkció javításában. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeket szervezetünk a nemi hormonok termelésére használhat fel, például ösztrogént és tesztoszteront.

Egy 12 hetes tanulmány kimutatta, hogy a napi 600 mg görögszéna kivonat kiegészítése 120 középkorú és idősebb férfi esetében javította a szexuális funkciót és növelte a tesztoszteronszintet. Nem ismert azonban, hogy ez a tesztoszteron-növekedés klinikailag jelentős mennyiségű volt-e.

Hasonlóképpen, egy 8 hetes, 80, alacsony libidójú nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 600 mg görögszéna szignifikánsan javította a szexuális vágyat szemben a placebo csoporttal. Ennek ellenére nagyon kevés emberekkel kapcsolatos tanulmány áll rendelkezésre, ami vizsgálta a görögszénát és a libidót, ezért további kutatásra van szükség.

Fontos, hogy ez a gyógynövény is kölcsönhatásba lép vérhígító gyógyszerekkel, például warfarinnal. Ha vérhígítót szedsz, úgy mindenképpen egyeztess háziorvosoddal alkalmazása előtt.

5. Sáfrány

Lehetséges mellékhatások: hányinger, szájszárazság, étvágyváltozások, szorongás, gyomorfájdalom és hányinger
Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások: vérhígítók

A sáfrány egy finom fűszer, amely a Crocus sativus virágból származik. Számos hagyományos felhasználása létezik, a stressz csökkentésétől az afrodiziákumként törénő alkalmazásáig, különösen az antidepresszáns gyógyszereket szedők számára.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a sáfrány javíthatja az antidepresszánsok által okozott szexuális zavarokat. Sőt, 6 kutatási anyag közös áttekintése arról számolt be, hogy a sáfrány javította az erekciós funkciót és a szexuális étvágyat azon férfiak körében, akik antidepresszánsok mellett rendszeresen alkalmazták.

Egy másik 175 férfi bevonásával készült áttekintés megállapította, hogy a sáfrány jelentősen javította a szexuális élvezet, a vágy és az izgalom különböző aspektusait, de a vizsgálatok eredményei jelentősen eltértek egymástól.

6. Ginkgo Biloba

Lehetséges mellékhatások: alacsony nátrium vérszint
Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások: vérhígítók, antipszichotikumok, cukorbetegség elleni gyógyszerek, antidepresszánsok, koleszterin gyógyszerek és nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok)

A Ginkgo biloba a hagyományos kínai orvoslás népszerű gyógynövény-kiegészítője.

Régebbi kutatások és állatkísérletek szerint különféle problémákat lehet vele kezelni hatékonyan, beleértve a szexuális eredű panaszokat, például a merevedési zavarokat és az alacsony libidót. Hatása leginkább annak köszönhető, hogy képes megemelni a vér nitrogén-monoxid szintjét, ami elősegíti a véráramlást az erek tágulásának köszönhetően. Ebből kifolyólag pedig kiváló természetes potencianövelő.

Úgy tűnik, hogy a ginkgo biloba potenciális nitrogén-monoxid-növelő hatása hatékonyabb azoknál az állatoknál és embereknél, akik csökkent nirtogén-monoxid termelőképességgel rendelkeznek.

Más vegyületekkel, például L-argininnel, cinkkel és Tribulus terrestris-szel kombinálva a ginkgo bilobát tartalmazó étrend-kiegészítőkről kimutatták, hogy javítják a libidót és a szexuális funkciót.

7. L-citrulin
Lehetséges mellékhatások: nincs ismert mellékhatás
Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások: vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és cukorbetegség elleni gyógyszerek

Az L-citrullin egy olyan aminosav, amelyet a szervezet természetesen termel. A szervezet ezt követően L-argininné alakítja, amely segít javítani a véráramlást azáltal, hogy nitrogén-monoxidot termel az erek tágítása érdekében. Ez a tulajdonsága hasonlóan működhet a merevedési zavarok kezelésénél, mint a ginkgo biloba esetében.

Egy 2011-es kutatás során, 24, enyhe merevedési zavarral küzdő férfit vizsgáltak, akik más alapbetegségekkel is rendelkeztek, például magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel. A tanulmány azt találta, hogy napi 1,5 g L-citrullin bevétele szignifikánsan javította a tüneteket a résztvevők 50%-ánál 1 hónap után.

Egy másik 30 napos, férfiakon végzett vizsgálatban napi 800 mg L-citrullin és 300 mg transz-resveratrol kombinációja vényköteles merevedési zavarok kezelő gyógyszerekkel kombinálva javította az erekciós funkciót és a merevedési keménységet a placebo-kezeléshez képest.

A transz-resveratrol, közismert nevén resveratrol, egy növényi vegyület, amely antioxidánsként működik, és számos jótékony, egészségügyi hatást eredményezhet. Az L-citrullin kapszula vagy por formájában kapható étrend-kiegészítőként, de természetesen is megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a görögdinnye, az étcsokoládé és a dió.

Összefoglaló

A szexuális izgalom több módon is fokozható és ezen a területen is remek alternativát nyújthatnak a természetes potencianövelő növények és vegyületek. Sőt, gyakran ezek a természetes megoldások jobb eredményeket hozhatnak, mint egy-egy gyógyszeres kezelés. Azonban mindig fontos, hogy észbentartsd, alkalmazásuk előtt minden esetben konzultálj háziorvosoddal, annak érdekében, hogy tisztába kerülj egy-egy természetes lehetőség lehetséges mellékhatásával és kockázataival.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A sárga orrváladék kezelése: Hatékony házi gyógymódok

csü aug 31 , 2023
Az orrfolyás és a sárga orrváladék frusztráló és kellemetlen lehet. Akár allergia, akár megfázás vagy arcüreggyulladás miatt alakul is ki, a megkönnyebbülés megtalálása elsődleges fontosságúvá válik. Szerencsére számos hatékony házi gyógymód és orvosi kezelés áll rendelkezésre, amelyek segítenek enyhíteni a […]
A sárga orrváladék kezelése: Hatékony házi gyógymódok

Ez is érdekelheti