Mit jelezhet a csont fájdalom? Van ok az aggodalomra?

A csont fájdalom magába foglalja a szélsőséges érzékenységet, fájdalmat vagy más kellemetlen érzetet a csontban vagy csontokban. Sokban különbözik azonban az izom- és ízületi fájdalmaktól, illetve a fájdalom olyan betegségekkel lehet kapcsolatos, amelyek befolyásolják a csont működését vagy szerkezetét.

A csont fájdalom rengeteg tényezőből eredhet:

Sérülés

A sérülés a csont fájdalom egyik legalapvetőbb oka lehet. Általában ez akkor jelentkezhet, ha az ember megsérül, például autóbaleset következtében. Az említett hatás akár törést, vagy felépítésbeli problémákat is okozhat a csontban. Bármilyen sérülés előidézhet csont fájdalmat.

Ásványianyag hiánya

Hogy erős maradjon, a csontoknak szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokra és ásványianyagokra, például kalcium és D-vitamin. Az említett vitaminok hiánya gyakran vezethet csontritkuláshoz, mely az egyik legtipikusabb betegsége a csontnak. A késői stádiumban lévő, csontritkulással küzdő betegek esetében gyakori a csont fájdalom, mint tünet.

Áttétes rák

Ahogy a nevéből is adódik, a rák terjedésével más-más testrészünk vagy szervünk is érintett lehet. Mell, tüdő, vese vagy prosztatarák esetén a leggyakoribb annak a kockázata, hogy a betegség a csontokra is átterjed.

Csontrák

A csontrák sokkal ritkábban alakul ki, mint az áttétes változata. A csontrák képes csont fájdalmat okozni, mivel a betegség a csont strukturális leépítéséhez vezethet.

Betegségek, amelyek a csont vérellátását zavarják meg

A sarlósejtes vérszegénység tipikusan az a betegség, amely a csont vérellátását megnehezíti. Megfelelő vérellátás nélkül a csontszövetek pedig elhalnak, így ez jelentős csont fájdalomhoz, és gyengeséghez vezethet.

Fertőzés

Ha a fertőzés magából a csontból ered, vagy a csontokra is átterjed, nagy az esélye annak, hogy csontvelőgyulladás alakuljon ki. Ez a fajta fertőzés képes nagy mértékű csont fájdalom okozására is, illetve a csontsejtek elpusztításához vezethet.

Leukémia

A leukémia, vagy csontvelőrák esetében a páciens nagy mértékű csont fájdalmat tapasztalhat, főleg a lábban. A csontvelő valamennyi csontban megtalálható – a csontsejtek előállításáért felelős.

Milyen egyéb tünet társulhat a csont fájdalomhoz?

A csont fájdalom legszembetűnőbb jele, hogy mozgás közben is jelen van a kellemetlen érzet. Az egyéb tünetek a csont fájdalom konkrét okától is függenek.

Csont fájdalom oka Egyéb tünetek
Sérülés Duzzanat, szemmel látható törések vagy deformációk.
Ásványianyag hiánya Izom- és izomszöveti fájdalom, alvászavarok, görcsök, fáradtság, gyengeség.
Csontritkulás Hátfájás, görnyedt testtartás, magasságvesztés.
Áttétes rák A tünetek széles skálája a rák terjedésétől függ, beleértve a fejfájást, mellkasi fájdalmat, csonttöréseket, rohamokat, szédülést, sárgaságot, légszomjat, duzzanatot a hasban.
Csontrák Megnövekedett csonttörések, csomó a bőr alatt, zsibbadás vagy bizsergés (akkor fordul elő, ha a daganat már nyomja az ideget).
Vérellátászavar Ízületi fájdalom, ízületi funkciók elvesztése, gyengeség.
Fertőzés Pirosság, csíkok a fertőzés forrásából, duzzanat, forróság a fertőzés helyén, csökkent mozgási tartomány, émelygés, étvágytalanság.
Leukémia Fáradtság, sápadt bőr, légszomj, éjszakai izzadás, megmagyarázhatatlan súlycsökkenés.

Hogyan zajlik a diagnosztizálás?

Mint minden tünet esetében, mindenképp fontos, hogy a tünet (jelen esetben a csont fájdalom) okát orvos diagnosztizálja, vizsgálja ki. A probléma kezelése jelentősen csökkentheti, illetve megszüntetheti a csont fájdalmat. Az okok feltárása érdekében szükség lehet fizikai vizsgálatra, illetve a kórtörténetre. Az alábbi kérdések merülhetnek fel a vizsgálat során:

  • Hol található a fájdalom?
  • Mikor tapasztalt először fájdalmat?
  • Rosszabbodott a fájdalom?
  • Vannak-e egyéb tünetek, amelyek a csont fájdalommal együtt jelentkeztek?

A vérvétel a rutinvizsgálat része lehet, mivel elsődleges a vitaminhiány vagy rák lehetőségét kell kizárni. Fertőzések és a mellékvesék rendellenes működése is okozhatja a csont fájdalmat.

Röntgen, MRI, CT – mind-mind az orvos segítségére lehet, hogy a csont fájdalom/sérülések, vagy daganatos megbetegedések pontos helyét megállapítsa.

1. kép – a csont fájdalom okainak kivizsgálása kulcsfontosságú

A csont fájdalom kezelése

Súlyos betegségek gyakran okoznak csont fájdalmat. Még a legenyhébb fájdalom esetén is érdemes felkeresni szakorvost, főleg, ha a csont fájdalom oka ismeretlen eredetű, amely napok múltán sem enyhül.

Szintén keresse fel orvosát, ha a csont fájdalmat súlyveszteség, étvágycsökkenés vagy általános fáradtság kíséri.

Amint a csont fájdalom oka diagnosztizálásra került, orvosa a megfelelő módszerekkel elindítja az ok kezelését. A kezelések közé tartozhat főként az érintett terület pihentetése, illetve a fájdalomcsillapítók alkalmazása súlyosabb csont fájdalom esetén.

Azonban, ha orvosa bizonytalan a fájdalom okában, viszont a fertőzés gyanúja áll fenn, antibiotikum kúrát javasolhat. Ebben az esetben az orvos által előírt mennyiséget pontosan követni kell, még akkor is, ha már a csont fájdalom, mint tünet, megszűnt.

A csont fájdalom megelőzésének lehetőségei (a fent említetteken kívül) az alábbiak:

Táplálékkiegészítők: Csontritkulás esetén a kalcium és a D-vitamin-szint visszaállítása a legfontosabb.

Rákkezelések: A csont fájdalom kezelése rák esetén legnehezebb. Elsődlegesen a magát a rákkezelést kell megkezdeni annak érdekében, hogy a fájdalom is enyhüljön. Ebbe beletartoznak a különböző műtétek, a sugárterápiák és a kemoterápia (mely növelheti a csont fájdalmat).

Műtét: A fertőzés során elhalt csontrészek eltávolításához sebészi beavatkozásra lesz szükség. A törött csontok helyrerendezéséhez és a daganatok eltávolításához szintén műtét javasolt.

A csont fájdalom alapvetően (ha nem komolyabb orvosi jelenség áll a háttérben) megelőzhető az alábbi módszerekkel:

  • egészséges edzésterv fenntartása
  • elegendő kalcium és D-vitamin ellátás
  • dohányzás mellőzése

A csont szerkezeti javítása mellett, a csont fájdalomhoz vezető esetleges sérülések elkerülése érdekében Ön is megtehet néhány lépést. Ha a padló burkolata túl csúszós vagy egyenetlen, esetleg egy szőnyeg van balesetveszélyes helyen, tegyen ellenük annak érdekében, hogy elkerülje a veszélyes eséseket otthonában. A lépcsőzés során is legyen figyelmesebb. Különösen figyeljen oda az olyan sportolási tevékenységek esetén (például box, foci, kerékpározás stb.), ahol a megfelelő védőfelszerelés kötelező, vagy erősen ajánlott.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hasnyálmirigy gyulladás tünetei, típusai és diagnózisa

ked ápr 28 , 2020
Mi a hasnyálmirigy gyulladás? A hasnyálmirigy gyulladás a hasnyálmirigy patológiás gyulladása. A hasnyálmirigy a gyomor mögött helyezkedik el, a vékonybél közelében. Enzimeket szabadít fel, amelyek segítenek az élelmiszerek emésztésében, és szabályozza a szervezet glükóz felhasználását. A hasnyálmirigy gyulladás gyorsan kialakulhat, […]
hasnyálmirigy gyulladás

Ez is érdekelheti