Mi az a leukémia? Leukémia tünetei, kialakulása, diagnózisa

Mi az a leukémia? Leukémia tünetei, kialakulása, diagnózisa

Mi az a leukémia? Mik a leukémia tünetei? Hogyan alakul ki? A leukémia körül számtalan kérdés kering. A leukémia a vérsejtek rákos megbetegedését jelenti. Szervezetünkben különböző típusú vérsejtek találhatóak, mint például vörösvérsejtek (RBC), fehérvérsejtek (WBC) és vérlemezkék. A leukémia alapvetően a fehérvérsejtek rákos megbetegedését jelenti.

A fehérvérsejtek kiemelkedő szerepet játszanak immunrendszerünkben. A fehérvérsejtek megvédenek minket a különböző baktériumoktól, vírusoktól, különböző gombáktól és a szervezetünkbe behatolni akaró idegen testektől. Sajnos a leukémiás megbetegedésnél ezek a fehérvérsejtek nem működnek megfelelően, túl gyorsan osztódnak, amivel nem hagynak elegendő helyet a szervezet további sejtjeinek, illetve nem is funkcionálnak megfelelően.

A fehérvérsejtek főként a csontvelőben termelődnek, de vannak olyan típusú fehérvérsejtek, amelyek a nyirokcsomóban vagy a lépben keletkeznek. A fehérvérsejtek kialakulásukat követően az egész testünkben áramlanak a véráramban és a nyirokcsomóban, lépben koncentrálódnak.

Kockázati tényezők a leukémia kialakulásánál, leukémia tüneteinél

A leukémia tünetei az alábbi kockázati tényezők mellett nagyobb eséllyel alakulnak ki:

 • korábbi leukémiás megbetegedés a családban
 • dohányzás
 • genetikai rendellenesség, mint például a Down-kór
 • vér rendellenességek, mint például mielodiszplasztikus szindróma, amelyet néha „preleukemia” -nak hívnak
 • korábbi rákos megbetegedések kezelése, például kemoterápia vagy sugárterápia
 • nagyobb mértékű, folyamatos sugárterhelés
 • vegyi anyagoknak, például benzolnak való kitettség
1. kép - A leukémia esetében a szervezet fehérvérsejtje nem működnek megfelelően
1. kép – A leukémia esetében a szervezet fehérvérsejtje nem működnek megfelelően

Leukémia típusai

A leukémia tünetei megjelenhetnek hirtelen, vagy lassú lefolyással erősödnek. Az akut leukémia esetében a rákos sejtek gyorsan szaporodnak, a beteg állapota drasztikusan romlani kezd. A krónikus leukémia esetében a panaszok nagyon lassan alakulnak ki és folyamatosan rosszabbodnak. A leukémia esetében az alábbi típusokat különböztetjük meg.

1. Akut limfocita leukémia (ALL)

Akut limfocita leukémia (ALL) leginkább a gyerekek esetében jelentkezik. Nagyjából évente 6000 új beteget diagnosztizálnak a leukémia ezen típusával, az 5 éves túlélési ráta a gyerekek esetében körülbelül 68.2%.

2. Krónikus myelogén leukémia (CML)

Krónikus myelogén leukémia (CML) leginkább felnőtt korban alakul ki. Évente körülbelül 9000 új esetet regisztrálnak, az 5 éves túlélési ráta 66.9%.

3. Krónikus lymphocytás leukémia (CLL)

A krónikus lymphocytás leukémia (CLL) leginkább az 55 év feletti embereket érinti, azonban nagyon ritkán gyerekeket is érinthet. Évente körülbelül 20.000 új beteget diagnosztizálnak, az 5 éves túlélési ráta 83.2%.

Mik lehetnek a leukémia tünetei?

A leukémia tünetei az alábbiak lehetnek:

 • túlzott izzadás, főleg az éjszakai órákban
 • folyamatos levertség, gyengeség, amely a pihenés ellenére sem múlik el
 • folyamatos fogyás
 • csontfájdalom és érzékenység
 • fájdalommentes, duzzadt nyirokcsomók a hónaljban és a nyakban
 • a lép vagy a máj megnagyobbodása
 • vörös foltok a bőrön, úgynevezett petechiák
 • véraláfutások, könnyen kialakuló vérzések
 • láz vagy hidegrázás
 • gyakori fertőzések

A leukémia tünetei ezen felül megjelenhetnek szervi szinten is, amennyiben a rákos sejtek eljutnak egy-egy szervhez. Például, ha a rákos sejtek elérik a központi idegrendszert, akkor kialakulhat folyamatos fejfájás, hányinger, hányás, zsibbadások. A leukémia ezen kívül megtámadhatja a tüdőt, szívet, veséket, heréket vagy az emésztőrendszert is.

A leukémia tüneteinek diagnosztizálása

A leukémia diagnosztizálását általában a leukémia kockázati tényezőit veszik alapul, továbbá különböző fizikai vizsgálatokat alkalmaznak. Sajnos ezek a vizsgálatok általában kevésnek bizonyulnak, amennyiben teljes képet szeretnének kapni az orvosok arról, hogy a beteg valóban leukémiától szenved, így szükség lehet biopsziára, vérvételekre és képalkotó vizsgálatokra is.

Vizsgálatok

A leukémia tüneteinek felderítése érdekében kezelőorvosa teljes vérkép vizsgálatot kérhet. A vizsgálat segítségével kiderülhet, hogy mekkora mennyiségben állnak rendelkezésre fehér és vörösvérsejtek, vérlemezkék a szervezetben. A rendelkezésre álló vérmintát mikroszkopikus vizsgálatok segítségével megvizsgálhatják, így kiderülhet, hogy a sejtek abnormálisan működnek-e.

A nyirokcsomóból vagy csontvelőből kinyert szövet biopszia szintén segíthet megállapítani a leukémia jelenlétét a szervezetben. A minták lehetőséget biztosítanak arra, hogy megállapítsák a leukémia típusát, illetve annak növekedési fokát.

 A folyamat állapotának felmérésben az alábbi vizsgálatok nyújthatnak segítséget:

 • Az áramlási citometria megvizsgálja a rákos sejtek DNS-ét és meghatározza azok növekedési sebességét.
 • A májfunkciós tesztek megmutatják, hogy a leukémia rákos sejtjei milyen formában támadták meg a májat.
 • A gerincfolyadék vizsgálat segítségével felmérhető, hogy a rákos sejtek mekkora mértékben támadták meg a központi idegrendszert.
 • A különböző képalkotói vizsgálatok, mint CT, MRI vagy röntgen segíthetnek annak feltérképezésében, hogy a rákos sejtek mekkora károkat okoztak és mely szervekben.

A leukémia tüneteinek kezelése

A leukémiát általában hematológus-onkológus kezeli. Ezek az orvosok a vérbetegségekre és a rákos megbetegedésekre szakosodnak. A kezelés a rák típusától és stádiumától függ. A leukémia egyes formái lassan növekednek, és nem igényelnek azonnali kezelést, míg sajnos a súlyosabb esetek azonnali beavatkozásra kényszerítik a betegeket. A kezelések az alábbiak lehetnek:

 • A kemoterápia esetében különböző gyógyszert vagy gyógyszerek együttesét használják annak érdekében, hogy elpusztítsák a szerveztben megtalálható rákos sejteket.
 • A sugár terápia esetében nagy mértékű sugárzással terhelik meg a beteg egész testét vagy egy kiválasztott területet. A sugár terápia segítségével meggátolható a rákos sejtek növekedése.
 • A csontvelő átültetés vagy őssejt átültetés esetében a beteg csontvelőjét egy egészséges csontvelővel helyettesítik. Ez érkezhet akár a beteg saját őssejtjéből vagy külső, megfelelő donortól is.
 • A biológiai vagy immunterápia olyan kezeléseket alkalmaz, amelyek segíthetnek a beteg immunrendszerének abban, hogy felismerje a rákos sejteket és megtámadja azokat.

A leukémia hosszú távú kilátásai

A leukémia tüneteinek hosszú távú kilátása nagyban függ attól, hogy a betegség melyik típusával szembesül a beteg. Minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb eséllyel lehetnek sikeresek a különböző terápiák. A korábban említett kockázati tényezők azonban sok esetben nagyban ronthatnak a betegek kilátásain. Fontos megjegyezni, hogy a leukémiából történő kigyógyulás szinte minden esetben egyénenként változó lehet, így nem szabad semmilyen statisztikai adatot alapul venni a kilátásokkal kapcsolatosan.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bélcsavarodás tünetei - azonnal orvoshoz kell fordulni?

pén máj 8 , 2020
Mi az a bélcsavarodás? Mik lehetnek a bélcsavarodás tünetei? A bélcsavarodás a vastagbél vagy a vékonybél egy részének abnormális csavarodására utal. A bélcsavarodás tünetei súlyos komplikációkhoz vezethetnek, így ha a tüneteket észleljük magunkon, mielőbb keressünk fel egy orvost, hiszen egy […]
Bélcsavarodás tünetei

Ez is érdekelheti