Zaballergia: Tünetek, okok és kezelés

Ha egy tál zabpehely elfogyasztása után foltok jelennek meg a bőrén vagy folyik az orra, akkor lehet, hogy allergiás vagy érzékeny vagy a zabban található fehérjére. Ezt a fehérjét aveninnek hívják és ez felelős a zaballergia kialakulásáért.

A zaballergia és a zabérzékenység egyaránt immunrendszeri választ vált ki. Ennek eredményeképpen olyan antitestek képződnek, amelyek a szervezet által fenyegetésként érzékelt idegen anyag, például az avenin ellen hivatottak küzdeni.

Néhány ember, aki zab fogyasztása után tüneteket tapasztal, lehet, hogy egyáltalán nem allergiás a zabra, hanem inkább gluténérzékenységben vagy cöliákiában szenved.

A glutén a búzában található fehérje. A zab nem tartalmaz glutént, azonban gyakran olyan üzemekben termesztik és dolgozzák fel, ahol búzát, rozst és más gluténtartalmú anyagokat is kezelnek.

E termékek között keresztszennyeződés alakulhat ki, ami nyomokban glutént tartalmazhat a zabtermékekben. Ha kerülnie kell a glutént, győződjön meg arról, hogy minden olyan termék, amelyet zabot tartalmaz, gluténmentes felirattal van ellátva.

Gyomorpanaszokat is tapasztalhat a zab fogyasztásakor, ha túlságosan érzékeny a magas rosttartalmú ételekre. Az étkezési napló vezetése segíthet annak megállapításában, hogy az Ön esetében az aveninre való allergiáról vagy más betegségről van-e szó.

Tünetek

A zaballergia nem gyakori, de csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. A zaballergia az enyhétől a súlyosig terjedő tünetekkel járhat, melyek a következők lehetnek:

  • foltos, irritált, viszkető bőr
  • kiütés vagy bőrirritáció a szájban és a szájban
  • kaparó torok
  • orrfolyás vagy orrdugulás
  • viszkető szemek
  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • gyomorfájdalom
  • légzési nehézség
  • anafilaxia

A zabérzékenység enyhébb, hosszabb ideig tartó tüneteket okozhat. Ezek a tünetek azonban krónikussá válhatnak, ha Ön zabot eszik, vagy ismételten érintkezik vele. Ezek a tünetek a következők:

  • gyomorirritáció és gyulladás
  • hasmenés
  • fáradtság

Csecsemőknél és gyermekeknél a zabra adott reakció élelmiszerfehérje-indukált enterokolitisz szindrómát (FPIES) okozhat. Ez az állapot a gyomor-bél traktust érinti. Hányást, kiszáradást, hasmenést és gyenge növekedést okozhat.

Ha súlyos vagy hosszú távú, az FPIES letargiát és éhezést is okozhat. Számos élelmiszer, nem csak a zab, kiválthatja a FPIES-t.

A zaballergia helyileg alkalmazva is károsan befolyásolhatja a bőrt. Egy 2007-es tanulmány atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek körében azt találta, hogy a csecsemők és gyermekek jelentős hányada allergiás bőrreakciót mutatott a zabot tartalmazó termékekre, például krémekre.

Felnőtteknél is előfordulhatnak bőrreakciók, ha allergiásak vagy érzékenyek a zabra, és olyan termékeket használnak mely tartalmazza ezt az összetevőt.

A zaballergia Kezelése

Ha Ön allergiás vagy érzékeny az Aveninre, fontos, hogy kerülje a zabot az étkezésében és az Ön által használt termékekben. Ellenőrizze a címkén az olyan szavakat, mint zab, zabpor és avenin. A kerülendő dolgok közé tartoznak még ezen kívül:

  • zabkása fürdő
  • zabpehely krém
  • müzli
  • müzli és müzliszeletek
  • zabkása
  • zabpehely
  • zabpelyhes sütik
  • sör
  • zabpogácsa
  • zabtej
  • zabot tartalmazó lótakarmány, például zabszéna

A zabra adott enyhe allergiás reakciókat gyakran szájon át bevehető antihisztamin szedésével lehet megállítani. Ha bőrreakciója van, a helyi kortikoszteroidok segíthetnek.

zaballergia
Bármennyire is finom és egészséges a zab, sajnos zaballergia esetén kerülni kell.

Diagnózis

Számos teszt létezik, amelyekkel mindenféle ételallergia, köztük a zaballergia is kimutatható. Ezek a tesztek a következők lehetnek típustól függően:

  • Bőrszúrásos teszt (karcolásos teszt). Ez a teszt egyszerre több anyagra adott allergiás reakciót is képes elemezni. Orvosa egy apró tű segítségével kis mennyiségű allergéneket helyez hisztaminnal és glicerinnel vagy sóoldattal együtt az alkarja bőre alá, hogy megnézze, melyek váltanak ki reakciót. A vizsgálat nem fájdalmas, és körülbelül 20-40 percet vesz igénybe.
  • Patch-teszt. Ez a teszt allergénekkel kezelt tapaszokat használ. A tapaszok akár két napig is a hátán vagy a karján maradnak, hogy megállapítsák, van-e késleltetett allergiás reakciója a zabra.
  • Élelmiszer fogyasztása. Ennél a vizsgálatnál növekvő mennyiségű zabot kell lenyelnie, hogy kiderüljön, van-e allergiás reakciója. Ezt a tesztet csak orvosi intézményben szabad elvégezni, ahol súlyos allergiás tünetek esetén kezelhetik Önt.

Mikor keresse fel orvosát

Ha súlyos allergiás reakciót tapasztal a zabra, például légzési nehézségeket vagy anafilaxiát, hívja a mentőszolgálatot vagy azonnal forduljon orvoshoz.

Mint minden ételallergiánál, ezek a tünetek gyorsan életveszélyessé válhatnak, de általában epinefrin autoinjektorral, más néven EpiPen-nel megállíthatóak.

Még akkor is, ha van Önnél adrenalin, és azt használja is a roham leállítására, híja a mentőszolgálatot vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra azonnal az anafilaxia bármely epizódját követően.

Az anafilaxia tünetei a következők:

  • vérnyomáscsökkenés
  • csalánkiütés vagy viszkető bőr
  • zihálás vagy légzési nehézségek
  • duzzadt nyelv vagy torok
  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • gyenge, szapora pulzus
  • szédülés
  • ájulás

Zaballergia – Összefoglaló

A zabra való érzékenység vagy allergia nem ritka. Az ilyen betegségekben szenvedő emberek immunrendszeri reakciót mutatnak a zabban található fehérjére, az aveninre.

A gluténérzékenyek, például a cöliákiában szenvedők a termékek keresztszennyeződése miatt szintén kedvezőtlenül reagálhatnak a zabra.

A zaballergia csecsemőknél és gyermekeknél potenciálisan súlyos állapotot okozhat. Atópiás dermatitist is okozhat.

Ha gyanítja, hogy Ön vagy gyermeke zaballergiás vagy érzékeny, kerülje a zabot, és beszéljen orvosával.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mustárallergia - Hogyan lehetséges és mi okozza?

vas júl 31 , 2022
Az ételallergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer negatívan reagál egy adott élelmiszerre. A szervezet allergiás ellenanyagot termel az élelmiszerrel szemben, annak ellenére, hogy az ártalmatlan. Amikor az élelmiszert lenyelik, a szervezetben egy allergiás reakció fog kialakulni. A mustárallergia esetében is […]
mustárallergia