6 májkárosító élelmiszerek – ezeket kerüld el mindenképpen!

Neked milyen gyakran jut eszedbe májad egészsége? A májkárosító élelmiszerek fogyasztása szinte naponta történik meg az emberek életében. Hacsak kezelőorvosunk nem hívta fel májunk egészségére a figyelmünket, úgy nem igazán foglalkozunk vele.

Pedig a májunk valóban egy nagyon fontos szerv. Többek között döntő szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, hiszen képes átalakítani az étrendünkből származó tápanyagokat olyan anyagokká, amit a szervezetünk fel tud használni vagy tárolni. Nem utolsó sorban pedig felelős a testünkben megtalálható mérgező anyagok kezeléséért.

Cikkünkben, most 6 májkárosító élelmiszer kerül bemutatásra, amelyeknek rendszeres fogyasztása erősen kerülendő, ha Te is szeretnéd megőrizni májad egészségét vagy már meglévő májproblémádat szeretnéd hatékonyabban kezelni.

1. Sültkrumpli

A zsíros ételek mértéktelen fogyasztása többek között a májunknak sem tesz jót. A májunk felelős a zsírok lebontásáért és energiává alakításáért, így a túl sok zsíros élelmiszer fogyasztása csökkentheti a máj hatékonyságát.

Az olyan magas telített zsírtartalmú élelmiszerek, mint a sültkrumpli, jelentősen növelhetik a zsírmáj kialakulásának kockázatát, ezért rendszeres elkerülni rendszeres fogyasztását. Ha szeretnéd inkább valamilyen egészséges köretre lecserélni, akkor bátran ajánljuk a finom és tápláló rizst!

2. Pepperoni

A telített zsír az egyik legrosszabb, amit a májunk kaphat és a feldolgozott húsok szinte mindegyike rendkívül gazdag ezekben a zsírokban. Ezek közül is külön kiemelendő a pepperoni, aminek esetében 100 gramm közel 18 gramm telített zsírt tartalmaz, ami a napi maximális megengedett mennyiség közel 90%-át fedi le. És lássuk be, az emberek túlnyomó többsége nem 100 gramm húst eszik naponta.

Már rendelkezésre álló kutatások több alkalommal is bebizonyították, hogy a pepperonihoz hasonló feldolgozott húsok anyagcsere károsító tulajdonságokkal rendelkeznek, így kétség sem fér hozzá, hogy rendszeres fogyasztásuk erősen kerülendő.

3. Hamburger

A gyorséttermek hamburgerei már számtalanszor kaptak figyelmet egészségkárosító tulajdonságaik miatt és a májkárosító élelmiszerek listánkon is helyet kaptak. Egyes gyorséttermek hamburgerei akár 16 gramm telített zsírt is tartalmazhatnak, így mindenképpen érdemes elkerülni őket.

Májkárosító élelmiszerek - hamburger
1. kép – A májkárosító élelmiszerek listánkon a hamburger is helyet kapott…

Sőt, már rendelkezésre álló tanulmányok több alkalommal is felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy az ilyen típusú élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti az agyvérzés és a szívroham kockázatát.

Tehát mi a megoldás? Egyszerű. Ha mindenképpen a hamburger szerelmese vagy, akkor készítsd el otthonodban a saját, egészséges változatodat, ami nem tartalmaz telített zsírt és még zöldségekben is gazdag!

4. Alkohol

Az alkohol nem meglepő módon nálunk is helyet kapott a májkárosító élelmiszer listánkon. A májunk felelős az olyan méreganyagok kiszűréséért, mint az alkohol. Vajon mi fog történni akkor, ha ennek ellenére, mi mégis rendszeresen fogyasztjuk?

Egy 2018-as kutatás azt találta, hogy minden egyes alkoholszűrésnél a májunkban egészséges sejtek pusztulnak el. Ebből egyenesen következik az a tény, hogy az alkohol hosszútávon történő fogyasztása súlyos és akár maradandó májkárosodásokat okozhat.

Röviden: kerüljük a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztást.

5. Vaj

Gyerekkorunkban mindenhol azt láttuk, hogy a vaj mennyire egészséges, azonban rengeteg változott előállítása az idő múlásával. Manapság az bevásárlóközpontok polcain megtalálható vajak nagyrésze telített zsírsavat tartalmaz, ami akár a májunkat is károsíthatja.

A legjobb megoldás az, ha a vajat lehetőleg korlátozzuk szendvicsek elkészítése és főzéseink során. Helyette jó alternatíva lehet az olívaolaj, ami az egyik legegészségesebb növényi olajként van számon tartva és még omega-3 zsírsavakban is rendkívül gazdag.

6. Fagyi

Sajnos a májkárosító élelmiszerek listánkon az egyik legfinomabb édesség is helyet kapott, ez pedig a fagyi. Való igaz, hogy szinte az összes olyan desszert ártalmas a máj egészségére, amelynek magas a cukortartalma, azonban a fagyi kiemelkedik közülük is. Egy fél csésze fagylalt cukortartalma a megengedett maximum napi bevitel közel 95%-át fedheti le.

Ezen kívül májunk egészségének megőrzése érdekében, az olyan desszertek elkerülése is erősen ajánlott, ami tejszínhabot tartalmaz.

Összegzés

A mai modern élelmiszeripari módszerekkel előállított ételek egy része sajnos nem támogatja az egészségünket, sőt akár májkárosító tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Ha szeretnénk megőrizni májunk egészségét akkor mindenképpen érdemes kerülnünk az olyan élelmiszerek rendszeres fogyasztását, amelyek magas telített zsírt vagy túl sok cukrot tartalmaznak.

Nem utolsó sorban az italok közül, pedig erősen ajánlott az alkoholfogyasztást megfelelő keretek közé szorítani, mielőtt maradandó károsodásokat okozna a szervezetünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mik a hasi fájdalom és az étvágytalanság kiváltó okai?

szo febr 18 , 2023
A hasi fájdalom lehet éles, tompa vagy égő. Számos további hatást is okozhat, beleértve az étvágytalanságot. A súlyos fájdalom miatt néha túlságosan rosszul érezheti magát ahhoz, hogy egyen. Ez fordítva is igaz lehet. Az étvágytalanság és az étkezés elmaradása hasi […]
hasi fájdalom

Ez is érdekelheti