Zeller – 7 csodálatos tulajdonsága, amiket muszáj megismerned!

A zeller a zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség, amit már őseink is jól ismertek gyógyító hatásról. Manapság nem csupán gyógyító tulajdonságai miatt népszerű, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egészségünket igen pozitívan befolyásolhatja.

Száronként mindössze 10 kalóriát tartalmaz – ezek után nem is meglepő, hogy az összes alacsony kalória tartalmú diéta szerves részét képezi.

Cikkünkben, most a zeller 7 csodálatos tulajdonsága kerül bemutatásra.

1. Csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát

A zeller rendkívül gazdag antioxidánsokban, ez a tulajdonsága pedig fontos szerepet játszhat a rákprevencióban. Két bioaktív flavonoidot tartalmaz – apigenint és luteolint, ezekről a flavonoidokról pedig már több alkalommal bebizonyították rendelkezésre álló kutatások, hogy valóban képesek elpusztítani a rákos sejteket.

Az apigeninről továbbá már az is kiderült, hogy képes elpusztítani a szervezetben felhalmozódó szabad gyököket, elősegítve ezzel a rákos sejtek halálát is. Nem utolsó sorban ezek a flavonoidok képesek elősegíteni a szervezetben az úgynevezett autofágiát, ami egy olyan folyamat, amelynek során a szervezet képes eltávolítani a diszfunkcionális sejteket, ez pedig segíthet megelőzni a különböző betegségeket.

2. Csökkentheti a gyulladásokat

A zeller hatása még a gyulladás csökkentés területén is megnyilvánulhat, hiszen ahogyan már említésre került, igen gazdag antioxidánsokban. Egy 2017-es ohioi egyetemen végzett kutatás például bebizonyította, hogy a zellerlé vagy a zellerkivonatok rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni bizonyos fehérje aktivitásokat a szervezetben, amelyek szorosan kapcsolódnak a különböző gyulladásos állapotok megjelenéséhez.

Továbbá az is bizonyításra került, hogy a zellerben megtalálható luteolin nevű vegyület még az agysejtek gyulladását is megakadályozhatja.

3. Szabályozhatja a vérnyomást

A zeller hatása nem csupán a gyulladások megelőzésében játszhat szerepet, de még a vérnyomásszabályozásban is. Korábbi kutatások már több alkalommal bebizonyították, hogy a zellerben olyan vegyületek találhatóak, amelyek ellazítják az artériák falát és ezáltal csökkenthetik a vérnyomást is.

Ezen kívül a zeller igen gazdag nitrátokban is, amik képesek gyorsan és hatékonyan tágítani az ereket, ezáltal pedig javítják a szív hatásfokát, ami esetleg a túlzott terhelés miatt nem kap elég oxigént.

Zeller – 7 csodálatos tulajdonsága, amiket muszáj megismerned!
1. kép – A zeller jótékony tulajdonságait már a kínai orvoslás is rendszeresen alkalmazta

A kínai orvosságban már évszázadok óta fontos szerepet kap a zeller hatása a vérnyomáscsökkentésben, azonban az elmúlt években a nyugati orvoslás is egyre nagyobb figyelmet fordított rá az említett tulajdonsága miatt.

Végezetül a zellerrel kapcsolatban olyan tanulmányok is napvilágot láttak, hogy akár pozitívan befolyásolhatja a koleszterin szintet is.

4. Javíthatja a memóriát

A Jinan Kínai Egyetemen végzett kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a zeller rendszeres fogyasztása akár a memória vesztés kockázatát is csökkentheti. Többek között bebizonyították, hogy a szoros kapcsolat van a zellerben megtalálható luteolin és az életkorral összefüggő memóriavesztés alacsonyabb aránya között.

Sőt, a kutatások során az is kiderült, hogy a luteolin segíthet a különböző neurogyulladásos betegségek kezelésében illetve csökkentheti a neurodegeneráció kockázatát is.

5. Támogathatja az emésztést

A zeller emésztéssel kapcsolatos hatását igen kevesen vizsgálták, azonban mégis rendelkezése áll néhány pozitív eredményű kutatás. A zellerben található természetes rostok az emésztőrendszer fontos táplálékai. Többek között ezek a rostok a vastagbélben átalakulhatnak, amik végül olyan zsírsavakat hoznak létre, amelyek támogathatják a gyomor és a bélrendszer egészségét. A zeller ezen kívül még oldhatatlan rostot is tartalmaz, ami pedig a bélmozgást segítheti elő.

6. Segítheti a fogyást

Ahogyan már említésre került, a zeller igen alacsony kalória tartalmú élelmiszer, ami még rostokban is rendkívül gazdag. A rostokról már több alkalommal bebizonyították a kutatóvilágban, hogy segíthetnek hosszabb ideig fenntartani a jóllakottság érzését.

Azonban a zeller nem csak emiatt játszhat fontos szerepet a súlyvesztésben. Magas víztartalma többek között szabályozhatja a lipidanyagcserét és lehetővé teszi, hogy magasabb energia tartalmú zöldségekkel együtt is fogyaszthassuk, mivel képes csökkenteni más összetevők energiasűrűségét.

7. Erősítheti az immunrendszert

A zeller jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amiről mára közismeré vált, hogy az immunrendszert egyik legjobban támogató vitamin. Tovább a zellerben megtalálható antioxidánsok még inkább fokozzák a zeller immunrendszerünkre gyakorolt jótékony hatását.

Összegzés

Összefoglalásként elmondható, hogy a zeller hatása megkérdőjelezhetetlen az emberi szervezetre. Többek között támogathatja az emésztést, segíthet a fogyásban és nem utolsó sorban csökkentheti a gyulladásokat és a magas vérnyomást is. Tehát ha Te is úgy érzed, hogy szeretnéd javítani egészségügyi állapotod, akkor a zeller rendszeres fogyasztása tökéletes segítséget nyújthat!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az olívaolaj hatás: 7 egészséges tulajdonsága

pén dec 23 , 2022
Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán kultúra fontos szereplője, az ókori görögöktől kedve a rómaiakon át a mai napig az egyik legnépszerűbb egészséges olaj Európában. Bizonyított tény, hogy a Földközi-tenger medencéjében lakó népek a leghosszabb életű ember csoportnak számítanak és […]
Az olívaolaj hatás: 7 egészséges tulajdonsága

Ez is érdekelheti