Levendulaallergia – Lehet, hogy ilyenben szenved?

A levendulaallergia, mint reakció egy általában késleltetett típusú túlérzékenység. Ez azt jelenti, hogy a reakció nem azonnali, és akár néhány napig is eltarthat. Nagyobb valószínűséggel pedig akkor következik be, amikor a levendulában található kémiai elemeknek való kitettség jóval magasabb, mint általában.

A levendula bizonyos embereknél bizonyos fokú reakciót válthat ki. Ezek a reakciók a következők lehetnek:

 • irritatív dermatitisz (nem allergiás irritáció)
 • fotodermatitisz napfénynek való kitettség esetén (lehet, hogy allergiához kapcsolódik, de lehet, hogy nem).
 • kontakt csalánkiütés (azonnali allergia)
 • allergiás kontakt dermatitisz (késleltetett allergia)

A levendulával szembeni allergiás reakciók azonban ritkák, és általában nem jelentkeznek az első érintkezés során.

A Göteborgi Egyetem és a Sahlgrenska Akadémia kutatásai szerint a levendulára adott allergiás reakciók elsősorban a levendulában található kémiai illatanyag, a linalil-acetát jelenléte miatt alakulnak ki.

Más vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok nem nyújtanak védelmet az autoxidáció ellen. Ez azt jelenti, hogy hajlamosak reagálni az oxigénnel, és fokozott expozíció után reakciót váltanak ki, különösen a linalil-acetát.

Mivel a levendulaolajat gyakran használják masszázsokhoz és aromaterápiához, a levendulával szembeni allergiás reakciók sok esetben az ilyen szolgáltatások használata során alakulnak ki. A levendulára adott allergiás reakció kockázati tényező még a következők lehetnek:

 • Hígítás. Minél koncentráltabb az olaj, annál nagyobb a kockázat.
 • Gyakoriság és időtartam. Az allergiakockázat az alapján nő, hogy milyen gyakran alkalmazzák az olajat és milyen hosszú ideig tart a kezelés.
 • Ekcéma (atópiás dermatitis). Nagyobb a kockázata annak, hogy reakciót tapasztal a levendulára, ha korábban már diagnosztizáltak Önnél ekcémát.

Levendulaallergia – Mik tünetek?

A levendulára adott leggyakoribb reakciótípus a bőrreakció, amely a levendulával való érintkezéstől számított 5-10 percen belül bekövetkezhet. A tünetek pedig a következők lehetnek:

 • viszketés
 • bőrpír
 • égő érzés
 • kis hólyagok vagy csalánkiütés

A következő tüneteket is tapasztalhatja, különösen, ha az allergiás rekaciók kiváltó kémiai anyagok a levegőben terjednek:

 • tüsszentés
 • viszketés, orrfolyás vagy orrdugulás
 • orrfolyás utáni csepegés
 • köhögés
 • viszkető szemek és torok
levendulaallergia
A levendulaallergia a növénnyel való érintkezéstől vagy pedig a levendula tartalmú olajoktól is kialakulhat.

Allergia vs. irritáló hatás

Fontos tudni, hogy mi a különbség az irritatív és az allergiás reakció között.

Bár a tünetek azonosak, az irritáció általában néhány órán át tart, míg az allergiás reakciók napokig vagy hetekig is eltarthatnak. Az allergiás reakciók a test olyan területeire is átterjedhetnek, amelyekkel a levendula nem érintkezett.

Ha irritáció lép fel, általában ugyanazt az olajat nagyobb hígításban is használhatja, és nem lesz semmilyen reakció. Ez nem igaz az allergiás reakcióra.

Az irritatív dermatitisz például olyan irritáció, amely akkor léphet fel, ha a levendulaolaj nem eléggé hígított.

Másrészt a kontaktallergia (kontakt csalánkiütés) akkor következik be, amikor a szervezet emlékszik a káros vegyi anyagokra, és onnantól kezdve reagál rájuk, általában késleltetett típusú túlérzékenység (allergiás kontakt dermatitis) formájában.

A kontakt csalánkiütés hasonló az allergiás kontakt dermatitiszhez, mivel mindkettő allergiás reakció, de a kontakt csalánkiütés azonnali csalánkiütéses reakcióval jár, nem pedig idővel kialakuló reakcióval.

Levendulaallergia – Hogyan kezelhető?

Beszéljen orvosával, ha bármilyen bőrreakciót tapasztal. Ők különböző krémeket és gyógyszereket tudnak felírni a viszketés enyhítésére és a bőr gyógyítására. Házi gyógymódként kipróbálhatja a zab vagy zabpehely különböző formáinak használatát.

A kolloid zabpehely a zabpehely egy olyan fajtája, amely őrölt és képes vizet felszívni. Használhat hagyományos zabpelyhet is, amit az élelmiszerboltban vásárol. Készítsen finom port úgy, hogy a zabot turmixgépben, kávédarálóban vagy konyhai robotgépben összezúzza.

Két gyakori zablisztes kezelés alkalmazható: a fürdők és a borogatások.

Útmutató a zablisztes fürdőkhöz:

 1. Normál méretű kádak esetén ürítsen egy csésze kolloid zabpelyhet egy kád langyos fürdővízbe. A zab mennyisége a kád méretétől függően változhat.
 2. Ne áztassa 15 percnél tovább, mivel a hosszú ideig tartó áztatás kiszáríthatja a bőrt, és ronthatja a tüneteket.
 3. Finoman tapogassa szárazra a bőrét, és fedje be az érintett területet illatmentes hidratáló krémmel.

Útmutató a zabpelyhes borogatáshoz:

 1. Tegyen egyharmad vagy egy csésze őrölt zabot egy vékony szövetbe, például egy harisnyába.
 2. Tegye a zabbal töltött szövetet meleg vízbe, majd nyomkodja össze, hogy a víz szétterüljön benne.
 3. Óvatosan helyezze a borogatást az érintett területre, és hagyja az oldatot körülbelül 10-15 percig a bőrén.
 4. Ismételje meg szükség szerint.

Ha a bőrreakciót a levegőben lévő levendulakémiai anyagok okozzák, változtassa menjen ki a friss levegőre és változtassa meg a környezetét.

Keressen sürgősségi orvosi segítséget, ha nehezen kap levegőt, vagy ha ajka, nyelve vagy torka megduzzad. Ugyanis ez az anafilaxia néven ismert súlyos allergiás reakció jele lehet.

Hogyan kerülhető el a levendula?

A legegyszerűbb módja a jövőbeli reakció megelőzésének, ha nem használ hígítatlan levendulaolajat a bőrén. Néhány hétig ne használja ugyanazt az olajat vagy keveréket, és használat előtt mindenképpen olvassa el az összes címkét és használati utasítást.

Készítsen listát mindarról, ami a már kialakult bőrreakcióhoz vezethetett, például bizonyos termékekről vagy helyszínekről, hogy tudja, mit kell elkerülnie a jövőben.

A linalil-acetát egy nagyon gyakori vegyi anyag, amelyet illatosított termékekben illatosításra használnak. Az Európai Unióban értékesített termékeken azonban gyakran nem szerepel, mivel az EU nem tekinti allergén vegyületnek.

Ez problémát jelent a levendulaallergiások számára, mivel ez a vegyi anyag gyakran vezet allergiás reakciókhoz.

Használat előtt feltétlenül olvassa el az összetevők címkéjét. Ez segíthet megelőzni a hosszú távú allergiás ekcémát, amely súlyos lehet, és feltétlenül fontolja meg az illatmentes termékek használatát.

Levendulaallergia – Összefoglaló

Bár lehet, hogy először nem tapasztalt bármilyen reakciót a levendulára akkor, amikor ilyen típusú készítményt használt, esetleg olyan területen tartózkodott, ahol a növény jelen volt.

De előfordulhat, hogy egy következő alkalommal reakció léphet fel, mivel az immunrendszer károsnak ítéli meg a növény kémiai anyagait.

Ha úgy gondolja, hogy allergiás lett a levendulára, kérjen időpontot a házi orvosától vagy bőrgyógyászától. Ők az Ön helyzetére vonatkozóan konkrétabb kezelési lehetőségeket tudnak nyújtani.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Majonézallergia - Mi is ez valójában?

szo aug 13 , 2022
Az ételallergia nagyon gyakori jelenség világszerte, becslések szerint a felnőttek 5 százalékát és a gyermekek 8 százalékát érinti. Kifejezetten majonézallergia nem létezik, hanem az azt alkotó összetevőkre kialakulhat allergiás reakció. A nyolc leggyakoribb étel, amely allergiát okoz a következő: Bár […]
majonézallergia

Ez is érdekelheti