Kelkáposzta – 7 Dolog, Amit Feltétlenül Tudnod Kell Róla…

A kelkáposzta a zöld leveles zöldségek között is kiemelkedően egészséges, bátran hívhatjuk a zöldségek királyának. Kétség sem fér hozzá, hogy a benne megtalálható tápanyagok mindegyike segíthet megőrizni egészségünket, sőt akár meglévő gyulladások kezelésében is hatékony szerepet játszhat.

Cikkünkben, most a kelkáposzta 7 olyan tulajdonsága kerül bemutatásra, amelyeket már a tudomány is alátámasztott.

1. A világ egyik legtápanyag dúsabb élelmiszere

A kelkáposzta nagy szerencsére hazánkban is igen népszerű zöldség, rokonságban áll többek között a brokkolival és a karfiollal is. Körülbelül 65 gramm káposzta olyan elképesztő tápanyagokat tartalmaz:

  • A-vitamin: a napi irányadó bevitel 206%-a (béta-karotinból)
  • K-vitamin: a napi irányadó bevitel 684%-a
  • C-vitamin: a napi irányadó bevitel 134%-a
  • B6-vitamin: a napi irányadó bevitel 9%-a
  • Mangán: a napi irányadó bevitel 26%-a
  • Kalcium: a napi irányadó bevitel 9%-a
  • Réz: a napi irányadó bevitel 10%-a
  • Kálium: a napi irányadó bevitel DV 9%-a
  • Magnézium: a napi irányadó bevitel 6%-a

További előnye, hogy nagyon kevés zsírt tartalmaz, de a benne lévő zsírok nagy része egy omega-3 zsírsav, amit alfa-linolénsav-nak neveznek. A felsorolt tápanyag lista után kétségtelen, hogy miért nevezik a kelkáposztát a világ egyik legtápanyag dúsabb élelmiszerének.

2. Erős antioxidánsokat tartalmaz

A kelkáposzta, más leveles zöldeségekhez hasonlóan igen gazdag erőteljes antioxidánsokban. Ezek közé tartozik a béta-karotin és a különféle flavonoidok és polifenolok. Az antioxidánsok fontos szerepet játszhatnak egészségünk megőrzésében, segítségükkel megakadályozhatjuk a szabad gyökök oxidatív károsodását, amely többek között felelősek a felgyorsult öregedési folyamatokért és bizonyos krónikus betegségekért.

Tovább a kelkáosztában megtalálhatóak olyan vegyületek is, amelyek szívvédő, vérnyomás és gyulladáscsökkentő illetve antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

3. Tökéletes C-vitamin forrás

A C-vitamin olyan vízben oldódó antioxidáns, amely számos létfontosságú funkciót lát el szervezetünkben. Például szükséges a kollagén szintézishez, amely a szervezetben előforduló legnagyobb mennyiségű szerkezeti fehérje.

Összehasonlítva a spenóttal, a kelkáposzta C-vitamin tartalma legalább 4,5-szer nagyobb, pedig a spenótban is igen nagy mennyiségű C-vitamin található. Kutatások már többször is arra a következtetésre jutottak, hogy a kelkáposzta a világ egyik legjobb természetes C-vitamin forrása.

Tehát ha úgy gondolod, hogy nem viszel be elengedő C-vitamint a szervezetbe, akkor mindenképpen javasoljuk a kelkáposzta rendszeres fogyasztását!

4. Csökkentheti a koleszterinszintet

A koleszterin fontos feladatokat lát el a szervezetünkben, többek között epesavak előállításra használja testünk, így segítve a különböző zsírok megemésztését. A kelkáposzta epesav megkötő anyagokat tartalmaz, amelyek segítségével képes csökkenteni a koleszterin szintet.

Egy tanulmány megállapította, hogy a kelkáposztalé 12 héten át tartó mindennapi fogyasztása 27%-kal növelte a HDL (a „jó”) koleszterinszintet, és 10%-kal csökkentette az LDL vagyis a rossz koleszterin szintet, miközben javította a részvevők antioxidáns állapotát.

5. Gazdag K-vitaminban

A K-vitamin egy igen fontos vitamin, számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Javíthatja a csontok egészségét és csökkentheti a csontritkulás kockázatát, fontos szerepet játszik fogaink egészségének megőrzésében illetve a különböző véralvadási folyamatokban.

Kelkáposzta – 7 Dolog, Amit Feltétlenül Tudnod Kell Róla…
1. kép – A kelkáposzta rendkívül gazdag C-vitaminban

A kelkáposzta a C-vitamin mellett a világ egyik legjobb és legtermészetesebb K-vitamin forrása, egy csésze az ajánlott napi K-vitamin mennyiség hétszeresét tartalmazza.

6. Rákellenes vegyületeket tartalmaz

A rákos megbetegedések során a szervezetben a rossz sejtek ellenőrizhetetlenül kezdenek el szaporodni. A kutatóvilágban sokan úgy gondolják, hogy a kelkáposzta olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rákprevenciós tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezek egyike a szulforafán, amely egy olyan anyag, amelyről kimutatták, hogy molekuláris szinten segít leküzdeni a rák kialakulását, továbbá olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyről úgy gondolják a kutatók, hogy segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedéseket.

7. Segíthet a fogyásban

A káposztaleves kapszula az elmúlt években óriási hírnévre tett szert, számtalan helyen reklámozták, mint a fogyókúrázni vágyók nélkülözhetetlen terméke. Természetesen minden ilyen kijelentést fenntartásokkal érdemes kezelni, azonban az valóban igaz, hogy a kelkáposzta számos olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogathatják a súlyvesztést.

A kelkáposzta igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ráadásul még a jóllakottság érzésének fenntartásában is segítséget nyújt. Továbbá víztartalma igen magas és már több tanulmány is bebizonyította, hogy a magas víz és alacsony kalória tartalmú ételek fogyasztása elősegítheti a súlyvesztést.

Nem utolsó sorban, kis mennyiségben fehérjét és rostokat is tartalmaz, ez a két tápanyag pedig kiemelkedő szerepet játszhat a fogyásban. További kutatásokra lesz még szükség a kelkáposzta fogyókúrás tulajdonságával kapcsolatban, de a rendelkezési álló felfedezések alapján valóban logikusnak tűnik rendszeres alkalmazása diétáink során.

Végezetül elmondhatjuk, hogy a kelkáposzta nem csak hogy nagyon finom, de a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere is. Ha tehát Te is szuper hatékony módon szeretnéd támogatni egészséged és immunrendszeres védelmét, akkor mindenképpen kezd el rendszeresen fogyasztani ezt az elképesztő zöldséget!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi a torma hatása? - Minden, érdemes tudni róla!

pén nov 25 , 2022
A torma egy a csípős ízéről és szagáról ismert gyökérzöldség. Világszerte évezredek óta használják, jellemzően fűszerként, de a torma hatása miatt gyógyászati célokra is alkalmazható. Ez a gyökér több olyan vegyületet tartalmaz, amelyek egészségügyi előnyökkel járhatnak, beleértve az antibakteriális és […]
torma hatása

Ez is érdekelheti