A kelkáposzta a zöld leveles zöldségek között is kiemelkedően egészséges, bátran hívhatjuk a zöldségek királyának. Kétség sem fér hozzá, hogy a benne megtalálható tápanyagok mindegyike segíthet megőrizni egészségünket, sőt akár meglévő gyulladások kezelésében is hatékony szerepet játszhat.
Cikkünkben, most a kelkáposzta 7 olyan tulajdonsága kerül bemutatásra, amelyeket már a tudomány is alátámasztott.
1. A világ egyik legtápanyag dúsabb élelmiszere
A kelkáposzta nagy szerencsére hazánkban is igen népszerű zöldség, rokonságban áll többek között a brokkolival és a karfiollal is. Körülbelül 65 gramm káposzta olyan elképesztő tápanyagokat tartalmaz:
- A-vitamin: a napi irányadó bevitel 206%-a (béta-karotinból)
- K-vitamin: a napi irányadó bevitel 684%-a
- C-vitamin: a napi irányadó bevitel 134%-a
- B6-vitamin: a napi irányadó bevitel 9%-a
- Mangán: a napi irányadó bevitel 26%-a
- Kalcium: a napi irányadó bevitel 9%-a
- Réz: a napi irányadó bevitel 10%-a
- Kálium: a napi irányadó bevitel DV 9%-a
- Magnézium: a napi irányadó bevitel 6%-a
További előnye, hogy nagyon kevés zsírt tartalmaz, de a benne lévő zsírok nagy része egy omega-3 zsírsav, amit alfa-linolénsav-nak neveznek. A felsorolt tápanyag lista után kétségtelen, hogy miért nevezik a kelkáposztát a világ egyik legtápanyag dúsabb élelmiszerének.
2. Erős antioxidánsokat tartalmaz
A kelkáposzta, más leveles zöldeségekhez hasonlóan igen gazdag erőteljes antioxidánsokban. Ezek közé tartozik a béta-karotin és a különféle flavonoidok és polifenolok. Az antioxidánsok fontos szerepet játszhatnak egészségünk megőrzésében, segítségükkel megakadályozhatjuk a szabad gyökök oxidatív károsodását, amely többek között felelősek a felgyorsult öregedési folyamatokért és bizonyos krónikus betegségekért.
Tovább a kelkáosztában megtalálhatóak olyan vegyületek is, amelyek szívvédő, vérnyomás és gyulladáscsökkentő illetve antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
3. Tökéletes C-vitamin forrás
A C-vitamin olyan vízben oldódó antioxidáns, amely számos létfontosságú funkciót lát el szervezetünkben. Például szükséges a kollagén szintézishez, amely a szervezetben előforduló legnagyobb mennyiségű szerkezeti fehérje.
Összehasonlítva a spenóttal, a kelkáposzta C-vitamin tartalma legalább 4,5-szer nagyobb, pedig a spenótban is igen nagy mennyiségű C-vitamin található. Kutatások már többször is arra a következtetésre jutottak, hogy a kelkáposzta a világ egyik legjobb természetes C-vitamin forrása.
Tehát ha úgy gondolod, hogy nem viszel be elengedő C-vitamint a szervezetbe, akkor mindenképpen javasoljuk a kelkáposzta rendszeres fogyasztását!
4. Csökkentheti a koleszterinszintet
A koleszterin fontos feladatokat lát el a szervezetünkben, többek között epesavak előállításra használja testünk, így segítve a különböző zsírok megemésztését. A kelkáposzta epesav megkötő anyagokat tartalmaz, amelyek segítségével képes csökkenteni a koleszterin szintet.
Egy tanulmány megállapította, hogy a kelkáposztalé 12 héten át tartó mindennapi fogyasztása 27%-kal növelte a HDL (a „jó”) koleszterinszintet, és 10%-kal csökkentette az LDL vagyis a rossz koleszterin szintet, miközben javította a részvevők antioxidáns állapotát.
5. Gazdag K-vitaminban
A K-vitamin egy igen fontos vitamin, számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Javíthatja a csontok egészségét és csökkentheti a csontritkulás kockázatát, fontos szerepet játszik fogaink egészségének megőrzésében illetve a különböző véralvadási folyamatokban.
A kelkáposzta a C-vitamin mellett a világ egyik legjobb és legtermészetesebb K-vitamin forrása, egy csésze az ajánlott napi K-vitamin mennyiség hétszeresét tartalmazza.
6. Rákellenes vegyületeket tartalmaz
A rákos megbetegedések során a szervezetben a rossz sejtek ellenőrizhetetlenül kezdenek el szaporodni. A kutatóvilágban sokan úgy gondolják, hogy a kelkáposzta olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rákprevenciós tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ezek egyike a szulforafán, amely egy olyan anyag, amelyről kimutatták, hogy molekuláris szinten segít leküzdeni a rák kialakulását, továbbá olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyről úgy gondolják a kutatók, hogy segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedéseket.
7. Segíthet a fogyásban
A káposztaleves kapszula az elmúlt években óriási hírnévre tett szert, számtalan helyen reklámozták, mint a fogyókúrázni vágyók nélkülözhetetlen terméke. Természetesen minden ilyen kijelentést fenntartásokkal érdemes kezelni, azonban az valóban igaz, hogy a kelkáposzta számos olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogathatják a súlyvesztést.
A kelkáposzta igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ráadásul még a jóllakottság érzésének fenntartásában is segítséget nyújt. Továbbá víztartalma igen magas és már több tanulmány is bebizonyította, hogy a magas víz és alacsony kalória tartalmú ételek fogyasztása elősegítheti a súlyvesztést.
Nem utolsó sorban, kis mennyiségben fehérjét és rostokat is tartalmaz, ez a két tápanyag pedig kiemelkedő szerepet játszhat a fogyásban. További kutatásokra lesz még szükség a kelkáposzta fogyókúrás tulajdonságával kapcsolatban, de a rendelkezési álló felfedezések alapján valóban logikusnak tűnik rendszeres alkalmazása diétáink során.
Végezetül elmondhatjuk, hogy a kelkáposzta nem csak hogy nagyon finom, de a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere is. Ha tehát Te is szuper hatékony módon szeretnéd támogatni egészséged és immunrendszeres védelmét, akkor mindenképpen kezd el rendszeresen fogyasztani ezt az elképesztő zöldséget!