Csicseriborsó-allergia – Amit tudnia kell róla

A csicseriborsó-allergia (garbanzóbab-allergia) a hüvelyesek közé tartozó csicseriborsó fogyasztására, illetve bizonyos esetekben a csicseriborsó megérintésére adott allergiás reakció.

Mint minden típusú ételallergia, ez is egy olyan immunválasz, amelyben a szervezet bizonyos élelmiszereket káros betolakodóként kezel. Ez különbözik az ételintoleranciától, amely szintén okozhat tüneteket, de nem az immunrendszer válasza vezérli.

A nyers csicseriborsóban lévő, allergiás reakciót kiváltó fehérjék, mint például a globulin, az albumin és a prolamin, a csicseriborsó főzése után is megmaradnak.

Bármilyen ételallergia komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, és ez alól a csicseriborsó sem kivétel. Ha allergiás a csicseriborsóra, kerülnie kell magát a hüvelyeseket, valamint a csicseriborsót tartalmazó ételeket, például a humuszt.

Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg a csicseriborsó-allergiáról, illetve hogy megtudja, kell-e beszélnie orvosával az ételallergia vizsgálatáról.

Ki van kitéve a csicseriborsó-allergia kockázatának?

A hüvelyesekre adott allergiás reakció világszerte előfordul, de egyes típusok gyakoribbak, mint mások.

A Molecular Nutrition and Food Research című folyóiratban megjelent áttekintés szerint a szójabab és a földimogyoró a legelterjedtebb hüvelyesallergia világszerte, de a többi hüvelyesallergia inkább regionális jellegű.

A csicseriborsó-allergia gyakoribb Indiában és a Földközi-tenger térségében, két olyan régióban, ahol a csicseriborsó fogyasztása sokkal magasabb, mint a világ más részein.

A Manchesteri Egyetem szerint azoknál, akik allergiásak más hüvelyesekre, különösen a lencsére, nagyobb a csicseriborsó-allergia kockázata.

A specifikus ételallergiák nem feltétlenül öröklődnek szülőről gyermekre, de ha a családban előfordul ételallergia, akkor érdemes fokozott óvatossággal eljárni, és megfontolni, hogy beszéljen orvosával a kockázatról.

Bár a csicseriborsót többnyire főzés után fogyasztják, a hüvelyesek nyers fogyasztása nagyobb kockázatot jelenthet az allergiás reakció kialakulására. A főzés nem szabadítja meg teljesen az allergénektől, de csökkenthetik a hatásukat.

csicseriborsó-allergia
A csicseriborsó-allergia annak fogyasztására, illetve bizonyos esetekben annak megérintésére adott allergiás reakció

Csicseriborsó-allergia megállapítása

Az ételallergia tünetei felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt hasonlóan jelentkeznek. Az ételallergia súlyosságától függően bizonyos különbségek tapasztalhatók.

A Manchesteri Egyetem szerint a többi ételallergiához hasonlóan a csicseriborsó-allergia tünetei leggyakrabban a bőrön jelentkeznek. Ezek közé tartozik a bőrpír, a kiütések és a csalánkiütés. Valamint akár gyulladást is észlelhet.

Az ételallergia súlyosabb tünetei közé tartozik a vérnyomáscsökkenés, a hasmenés és a hányás. Előfordulhatnak asztmához hasonló tünetek is, például köhögés és légzési nehézségek. A torokban feszülő érzés is lehetséges.

A súlyos ételallergiák anafilaxiás sokk veszélyét hordozzák magukban, ha a szervezet számára veszélyes anyagot fogyasztja. Ez egy olyan életveszélyes állapot, amely az egész test rendszereit érinti, beleértve a vérnyomást és a légzést is. Az anafilaxia kórházi kezelést igényel. Ha nem kezelik, akár halálos kimenetelű is lehet.

A csicseriborsó-intolerancia nem ugyanaz, mint az ételallergia. Lehet, hogy emésztési zavarokat és agyi ködöt tapasztal, de az ételintolerancia nem okoz immunrendszeri reakciókat, mint az allergia.

A csicseriborsó allergia diagnosztizálása

Az ételallergiákat bőrszúrásos tesztekkel, vérvizsgálattal vagy mindkettővel lehet vizsgálni. Az étkezési napló vezetése is segíthet Önnek és orvosának a csicseriborsóra adott reakció pontos meghatározásában.

Orvosa megkérheti, hogy néhány héten keresztül írjon fel mindent, amit eszik, és azt is, hogy vannak-e bármilyen reakciói.

A reakciók időzítése is fontos, mivel ezek általában gyorsan jelentkeznek. Az ételintolerancia tünetei viszont csak órák múlva jelentkeznek.

Sajnos a csicseriborsó-allergiát más hüvelyesekhez képest nehezebb lehet tesztelni.

A Molecular Nutrition and Food Research folyóirat megjegyzi, hogy a csicseriborsóhoz nem társulnak bejegyzett allergének. A csicseriborsóban lévő fehérjék azonban jelentős allergén aktivitási potenciállal rendelkezhetnek.

Ha a gyermekem mogyoróallergiás, ehet csicseriborsót?

A mogyoróallergia nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermeke a csicseriborsóra is allergiás lesz. Mivel azonban mindkettő hüvelyesek, a biztonság kedvéért érdemes megkérdezni orvosát a kockázatról.

A csicseriborsó-allergiát nehezebb diagnosztizálni, ezért orvosa a rendelőben kis mennyiségű csicseriborsót etethet gyermekével, hogy lássa, jelentkezik-e reakció.

Allergiás vagyok a humuszra?

Ha a humusz fogyasztása után az ételallergia tüneteit tapasztalja, az első reakció az lehet, hogy a leggyakoribb összetevőt, a csicseriborsót okolja.

Mielőtt a csicseriborsót hibáztatná az allergiája okáért, érdemes megfontolni a humuszban használt egyéb allergén összetevőket is, mint például:

  • fokhagyma
  • bab
  • tahini
  • pirospaprika
  • citrom
  • szezámmag

Kezelési lehetőségek

A csicseriborsó-allergia kezelésének legjobb módja a kerülés. Ez a megközelítés nem mindig könnyű, ezért fontos, hogy legyen kéznél egy adrenalin toll arra az esetre, ha ki lenne téve a fertőzésnek. Még ennek a mentőszernek a beadása után is be kell mennie a kórházba megfigyelésre.

Csicseriborsó-allergia – Összefoglaló

A csicseriborsó allergia bőrkiütéseket és gyulladást okozhat, ha ezt a fajta hüvelyes növényt fogyasztja. Nem minden hüvelyesallergia függ össze, de a csicseriborsó-allergia kockázata megnőhet, ha már más hüvelyesekre is allergiás.

A csicseriborsó-intolerancia nem életveszélyes, de emésztési tüneteket, például hányingert és puffadást okozhat.

Ha aggódik amiatt, hogy humuszt vagy bármilyen más csicseriborsófélét adjon gyermekének, fontos, hogy először konzultáljon orvosával, különösen akkor, ha gyermeke vagy más családtagja allergiás más hüvelyesekre.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Dravet-szindróma: Minden, amit érdemes tudni róla

szo szept 10 , 2022
A Dravet-szindróma az epilepszia ritka formája, amely gyakori és elhúzódó rohamokkal jár. 2015-től az Egyesült Államokban a becslések szerint nagyjából minden 15700. ember érintett. A National Organization for Rare Disorders szerint szerint, az összes epilepszia-eset kevesebb mint 0,2 százalékát teszi […]
dravet-szindróma

Ez is érdekelheti