Az omega-3 hiány tünetei – 5 jel, amit figyelned kell

Vajon mik lehetnek az omega-3 hiány tünetei? Egyáltalán mire való az omega-3? Az omega-3 zsírsavak fogyasztása rendkívül fontos, hiszen a sejtmembránok alkotóelemei. A szervezetünknek szüksége van erre a típusú zsírsavra az úgynevezett eikozanoidoknak nevezetű jelzőmolekulák előállításához, amelyek elősegítik az immun, tüdő, szív és endokrin rendszerek megfelelő működést.

Cikkünkben most az omega-3 hiány tünetei kerülnek bemutatásra, amelyeket érdemes lehet figyelemmel követned.

1. Bőrszárazság és irritáció

Amennyiben a szervezetünkből hiányoznak az omega-3 zsírsavak, úgy az első legárulkodóbb tünetek a bőrünkön jelentkezhetnek. Például az érzékeny, száraz bőr vagy akár a pattanások szokatlan elszaporodása mind-mind utalhat az omega-3 hiányára.

Pontosan ebből kifolyólag az omega-3 pótlása javítja a bőr védőrétegeinek integritását, megakadályozza a nedvesség elvesztését és megvédi a bőrt az irritáló anyagokkal szemben. Ezt igazolta az a kisebb tanulmány is, aminek során hölgyek egy csoportja 2.5 ml omega-3-ban gazdag lenmagolajat fogyasztott naponta, míg a másik csoport placebot kapott. A megfigyelés végén azt találták a kutatók, hogy az omega-3-al dúsított lenmagolajat fogyasztók körében akár 40%-kal rugalmasabb és hidratáltabb lett a bőr, mint a placebo csoport esetében.

Sőt, egyes kutatások azt is bebizonyították, hogy az omega-3 rendszeres fogyasztása csökkentheti a pattanások és a bőrgyulladások kialakulását. Összefoglalva tehát kijelenthetjük, hogy az omega-3 fontos szerepet játszik a bőr optimális egészségének megőrzésében.

2. Depresszió

Az omega-3 zsírok agyunk létfontosságú alkotóelemei, amelyek neuroprotektív és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Már több tanulmány is felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az omega-3 zsírok akár fontos szerepet játszhatnak az olyan mentális állapotok kezelésében, mint az Alzheimer-kór, a demencia vagy a bipoláris zavar, valamint az is bizonyításra került, hogy az alacsony omega-3 szint esetén nagyobb eséllyel alakul ki depresszió is.

Az omega-3 hiány tünetei – 5 jel, amit figyelned kell
1. kép – Az omega-3 hiány tünetei – 5 jel, amit figyelned kell

Egy közel 5000 fő bevonásával készült tanulmány azt találta, hogy napi 1.3 gramm omega-3 bevitele jelentősen csökkentheti az enyhe vagy közepes súlyosságú depresszió tüneteit. Noha rengeteg tényező hozzájárulhat a mentális egészségünk megőrzéséhez, az biztos, hogy az omega-3 rendszeres fogyasztása bizonyítottan segítségünkre lehet.

3. Szemszárazság

Az omega-3 hiány tünetei között megjelenhet a szemszárazság is, hiszen fontos szerepet játszik a szem nedvességtartalmának fenntartásában, illetve a könnytermelésben. Pontosan ebből kifolyólag nem ritka, hogy akár szemész orvosok is omega-3 kiegészítők alkalmazását javasolják szemszárazság, illetve látászavarok kezelésében is.

Egy 65 száraz szemmel küzdő felnőtt bevonásával készült vizsgálat során a résztvevők egy csoportja 300 mg omega-3 zsírsavat kapott, míg a másik csoport placebot. 30 nap elteltével az omega-3 kiegészítőket kapott csoport alanyai enyhébb tüneteket és javult könnytermelést tapasztaltak.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a szemszárazság hátterében több tényező is meghúzódhat, ezért is javasoljuk, hogy első körben mindenképpen egyeztess a kezelőorvosoddal a további, javasolt teendőkkel kapcsolatban.

4. Ízületi fájdalmak és merevség

Ahogyan öregszünk, úgy ízületeink egyre merevebbé válnak, amelyek akár fájdalmakat is okozhatnak. Ez az állapot akár összefüggésbe hozható a porckopással vagy súlyosabb esetekben egy gyulladásos autoimmun állapottal, amit rheumatoid arthritisnek neveznek. Egyes tanulmányok azt találták, hogy az omega-3 pótlása akár csökkentheti az ízületi fájdalmat, illetve növelheti azok tapadásának erejét. Ebből kifolyólag, ha Te is rendszeresen tapasztalsz ízületi fájdalmakat, úgy mindenképpen érdemes lehet több figyelmet fordítanod omega-3 beviteledre.

5. Hajjal kapcsolatos változások

Az omega-3 hiány tünetei nem csak a bőrünket érintheti, de még a hajunkat is. Ezt az állítást egyre több kutatás erősíti meg, amik azt találták, hogy az omega-3 hiánya megváltoztathatja a hajunk szerkezetét, integritását és sűrűségét is.

Egy 6 hónapos vizsgálatban 120 női résztvevő fogyasztott minden nap omega-3 kiegészítőt. A vizsgálat végén arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a résztvevők csökkent hajhullást és fokozott hajsűrűséget tapasztaltak.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az omega-3 hiány tünetei változatos formában jelentkezhetnek a testünkön, amelyek akár érinthetik bőrünket vagy szemünket, illetve mentális egészségünket. Szerencsére pótlására több étrendkiegészítő is rendelkezésre áll, illetve pótolhatjuk a szükséges mennyiséget olyan élelmiszerekből, mint a zsíros halak, len vagy chia mag és a diófélék.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A B12 vitamin hiány tünetei – 9 árulkodó jel, amit figyelned kell

pén márc 29 , 2024
A B12 vitamin fontos szerepet tölt be testünkben. Feladatai közé tartozik többek között az idegsejtek és a vérsejtek egészségének megőrzése, továbbá a DNS előállítása a különböző sejtekben. Pótlása azért is kiemelten fontos feladat, mivel szervezetünk önmagától nem képes előállítani, így […]
A B12 vitamin hiány tünetei – 9 árulkodó jel, amit figyelned kell

Ez is érdekelheti