A B12 vitamin hiány tünetei – 9 árulkodó jel, amit figyelned kell

A B12 vitamin fontos szerepet tölt be testünkben. Feladatai közé tartozik többek között az idegsejtek és a vérsejtek egészségének megőrzése, továbbá a DNS előállítása a különböző sejtekben. Pótlása azért is kiemelten fontos feladat, mivel szervezetünk önmagától nem képes előállítani, így nekünk kell gondoskodni rendszeres beviteléről. A felnőtteknek körülbelül 2.4 mikrogramm B12 vitaminra van szükségük naponta, azonban a terhes nők számára ez az érték jóval magasabb lehet.

Amennyiben nem figyelünk ennek a fontos vitaminnak a pótlására, úgy megjelenhetnek a B12 vitamin hiány tünetei.

1. Láb vagy kézbizsergés

A lábakban vagy kezekben megjelenő bizsergés a B12 vitamin hiány tünetei között gyakran jelentkezik. Ennek az az oka, hogy a B12 vitamin döntő szerepet játszik az idegrendszer működésében hiánya pedig idegvezetési problémákat vagy idegkárosodást okozhat. Nem utolsó sorban felelős a mielin nevű anyag előállításáért, amely védi az idegeket, illetve segíti az érzések továbbítását is. Kutatások már több alkalommal is bebizonyították, hogy a mielin hiánya növelheti az idegkárosodások kockázatát.

2. Járási nehézségek

A hosszú ideig fenálló B12 vitamin hiány nem csak végtagi bizsergéseket eredményezhet, de még mozgásbeli problémákhoz is vezethet. Nem ritka, hogy az érintettek izomgyengeséget és csökkent reflexeket tapasztalnak a lábaikban, aminek végső következménye lehet a támasz nélküli mozgás képesssége.

3. Sápadt bőr

A B12 vitamin hiány tünetei között megjelenhet a sápadt bőr, illetve a bőrsárgaság. Ezek a fajta bőrelváltozások akkor alakulnak ki, amikor az emberi szervet nem képes elengedő vörösvértestet termelni. Hosszú távon a folsav hiánya vérszegénységet okozhat, ami gyengítheti a vörösvértesteket is, amelyeket a szervezet gyorsabban fog lebontani.

A B12 vitamin hiány tünetei – 9 árulkodó jel, amit figyelned kell
1. kép – A B12 vitamin hiány tünetei – 9 árulkodó jel, amit figyelned kell

4. Fáradtság

A B12 vitamin hiánya miatt kialakuló megaloblasztos vérszegénység egyik jellemző tünete lehet a fáradtság. A fáradtság mögötti magyarázat az, hogy megfelelő mennyiségű vörösvértest hiányában a szervezetünk nem lesz képes elengedő oxigént szállítani az izmainknak, aminek köszönhetően fáradékonyabbak leszünk.

5. Szapora szívverés

A szapora szívverés tünete akár a B12-vitamin hiánya miatt is kialakulhat. Ennek az az oka, hogy a szívünk igyekszik gyorsabban verni annak érdekében, hogy kompenzálja a lecsökkent vörösvérsejtek számát a szerveztünkben. Ezzel a reakcióval igyekszik a szükséges oxigénmennyiséget eljutattni a szükséges helyekre, aminek következménye lehet a szapora szívverés érzése, amihez akár légszomj is társulhat.

6. Szájfájdalmak

A B12 vitamin hiány tünetei között megjelenhetnek különböző szájfájdalmak is. Ilyen problémák lehetnek duzzadt, vörös nyelv, rossz íz vagy égető érzés a szájban. Ezek a tünetek azért alakulnak ki, mert nem jut elegendő oxigén a nyelv területére.

7. Mentális problémák

A B12 vitamin tartós hiánya különböző mentális problémákat eredményezhet. Ilyen problémák lehetnek a nehézkes koncentráció, a memóriazavar, illetve a különböző hangulatváltozások. Sőt, egyre több kutatás jut arra az eredményre, hogy a B12-vitamin tartós hiánya jelentősen növelheti a demencia, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialalkulását.

Egy másik 2020-ban készült tanulmány pedig arra lett figyelmes, hogy a B12 vitamin hiánya növelheti a depresszió megjelenésének a kockázatát.

8. Hányinger és hasmenés

A B12 vitamin hiánya akár az emészőrendszerünkre is kihatással lehet. Ahogyan már említésre került, a vörösvértestek hiányában nem jut elengedő oxigén a különböző szervekbe, ez pedig az emésztőrendszer esetében olyan tüneteket eredményezhet, mint a hasmenés, hányinger vagy hányás.

9. Csökkent étvágy és súlyvesztés

A hányinger és hányás tüneteinek tartó megléte egyenesen arányosan vezethet a csökkent étvágyhoz, ami pedig súlyvesztést okozhat.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a B12 vitamin hiány tünetei komoly problémákat okozhatnak a testünkben, amik elsőre akár félelmetesek is lehetnek. Szerencsére a B12 vitamin pótlására több lehetőség is rendelkezésre áll. Amennyiben természetes forrásokból szeretnénk pótolni, úgy olyan ételeket érdemes fogyasztatnunk mint a vörös hús, halak, tojás és tejtermékek, ha pedig étrend kiegészítő formájában gondoskodnál pótlásáról, úgy mindenképpen érdemes lehet egyeztetni kezelőorvosunkkal.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A kerti mahónia (Mahonia aquifolium) egészségügyi hatásai

szo márc 30 , 2024
A kerti mahónia (Mahonia aquifolium) egy különleges növény, melyet évezredek óta használnak gyógyászati célokra. Ez a cserje jellegzetes bokrok formájában terem, melyeket sűrű, tövises levelek borítanak, és amelyek gyönyörű sárga virágokat hoznak. A növény eredetileg az Észak-Amerikai Csendes-óceáni térségben honos, […]
A kerti mahónia (Mahonia aquifolium) egészségügyi hatásai

Ez is érdekelheti