Vas – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért érdemes megismerni

A vas egy olyan ásványi anyag, amelyre szervezetünk szüksége van a növekedéshez és fejlődéshez. Szervezetünk vasat használ a hemoglobin előállításához, ami a vörösvérsejtekben megtalálható fehérje, illetve a mioglobin előállításban is szerepe van. Többek között ezek a fehérjék felelősek azért, hogy oxigént szállítsanak a tüdőből a test minden más részébe és az izmokba.

Cikkünkben, most a vas 9 bizonyított tulajdonsága kerül bemutatásra, amivel támogathatja egészségünket!

1. Fokozza a hemoglobin képződést

Ahogyan már említésre került a vas egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy fokozza a hemoglobin képződést. A hemoglobin fontos szerepet játszik az oxigén szállításában testünkben, illetve szerepe akkor is fontossá válhat, amikor valamilyen külső vagy belső sérülés révén vért veszítünk.

Többek között ezért is fontosabb a nők számára a vas rendszeres pótlása, mivel ők menstruációjuk során jelentős mennyiségű vért veszíthetnek, amit szervezetüknek pótolnia kell.

2. Javítja az izmok működését

A vas kiemelten fontos szerepet játszik az izmok egészének megőrzésében. Jelen van az izomszövetekben és segíti az izmok összehúzódásához szükséges oxigén biztosítását. Amennyiben az izmokban történő oxigén ellátás nem hatékony, úgy kialakulhat az izomgyengeség, ami a vérszegénység egyik legnyilvánvalóbb tünete.

3. Serkenti az agyműködést

Az agyunk a teljes vér oxigénellátás körülbelül 20%-át használja fel, így a vas közvetlenül támogathatja az agy egészségét. A megfelelő illetve fokozott véráramlás az agyban többek között serkentheti a kognitív tevékenységeket, új idegpályákat hozhat létre illetve megelőzheti a különböző kognitív zavarok kialakulását.

4. Enyhítheti a nyugtalan láb szindróma tüneteit

A nyugtalan láb szindróma vagy más néven RLS (Restless Leg Syndrome) egy neurológiai rendellenesség, gyakran nevezik Willis-Ekbom betegségnek is. A nyugtalan láb szindróma kellemetlen érzéseket okoz a lábakban, erőteljes késztetetéssel mozgatva őket. A legtöbb ember számára ez a késztetés intenzívebb, ha nyugodt vagy aludni próbál.

A szervezetben előforduló tartós vashiány többek között az egyik oka, amiért a nyugtalan láb szindróma jelentkezhet. Már több kutatás is bebizonyította, hogy a vas pótlása mérsékelheti a szindrómához kapcsolódó tünetek intenzitását.

5. Szabályozza a testhőmérsékletet

A vas akár a testünk hőmérsékletének hatékony szabályozásában is segíthet. De mit is jelent a hatékony testhőmérséklet szabályozás? A test hőmérsékletének stabilan tartása, amely állapotban az enzimatikus és a metabolikus funkciók a legoptimálisabb hőmérsékleten történnek.

Vas – 9 bizonyított tulajdonsága, amiért érdemes megismerni
1. kép – A vas még a testhőmérséklet szabályozásban is szerepet játszik

Ha tehát Te is szeretnéd, hogy tested a lehető leghatékonyabb módon szabályozza hőmérsékletet, akkor orvosi javaslat mellett a vas rendszeres pótlás ajánlott lehet!

6. Megszüntetheti a fáradtságot

Az állandó vagy krónikus fáradtság egyre több ember életében jelentkezik és nem kizárólag az idősebb korosztály esetében. Számos dolog meghúzódhat a hátterében és a vas hiánya lehet az egyik oka. Amennyiben nem áll rendelkezésre elengedő vas a szervezetükben, úgy az oxigénszállítás nem hatékony módon történik meg. Ez végső soron szellemi és fizikai fáradtságot is okozhat férfiaknál és nőknél egyaránt.

7. Erősíti az immunrendszert

A vas kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. A vörösvérsejtek szükségesek a sérült szövetek, szervek és sejtek oxigénellátásának biztosításához. Bármilyen jellegű gyógyulási folyamban szükség van hemoglobinra, így kétség sem fér hozzá, hogy a vas megfelelő mennyisége a szervezetben felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat, illetve megelőzheti számos betegség és fertőzés kialakulásának kockázatát.

8. Javítja az alvások minőségét

Kevesen tudják, de a vas akár az alvások minőségét is javíthatja. Többek között csökkentheti az álmatlansággal járó kellemetlen tüneteket és a cirkadián ritmus szabályozásával javítja az alvások minőségét. 

Sőt, a megfelelő vörösvérsejtszám a vérnyomás kisebb ingadozásait is eredményezheti. Ez azért lehet fontos, mivel sok ember esetében a rendszeres alvások közötti ébrenlétet az okozza, hogy változik a vérnyomásuk, amire felébrednek.

9. Enyhíti a vérszegényég tüneteit

A vas rendkívül hasznos lehet a vashiányos vérszegénységnek nevezett állapot kezelésében. Ez az egyik leggyakoribb vérszegényég típus. A megfelelő orvosi tanácsadás és vas mennyiség pótlása mellett a tünetei azonban igen jól kezelhetők.

Összegzés

A vas egy fontos ásványi anyag, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Többek között enyhítheti a vérszegény tüneteit, serkentheti az agy és izomműködést és meg az immunrendszerünk erősítésében is szerepet játszhat. Nem utolsó sorban az alvások minőségét is javíthatja, ami kulcsfontosságú lehet a krónikus fáradtság elkerülésében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Rezveratrol – 6 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása</strong>

csü márc 30 , 2023
Mi az a rezveratrol? Már biztosan Te is hallottál arról, hogy a vörösbor segíthet csökkenteni a koleszterinszintet illetve a vérnyomást. A rezveratrol egy olyan jótékony növényi vegyület, amely többek között megtalálható a szőlőben és a vörösborban is, illetve már táplálékkiegészítő […]
Rezveratrol – 6 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása

Ez is érdekelheti