A legtöbb dióféléhez hasonlóan a makadámdió is gazdag tápanyagokban és hasznos növényi vegyületekben. Fogyasztásának tehát számos előnye van, beleértve a jobb emésztést, a szív egészségét, a súlyszabályozást és a vércukorszint szabályozását.
Cikkünkben 10 egészségügyi előnyt gyűjtöttünk össze, amelyek összefüggésbe hozhatók a makadámdió fogyasztásával.
1. Tápanyagokban gazdag
A makadámdió kalóriadús és magas az egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. 28 gramm makadámdió 204 kalóriát, 23 gramm zsírt, 2 gramm fehérjét, 4 gramm szénhidrátot, 1 gramm cukrot és 3 gramm rostot tartalmaz.
Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy ugyanezen mennyiségű makadámdióban jelentős mennyiségű mangán található meg, sőt, kis mértékben magnéziumot, vasat és B6 vitamint is tartalmaz.
A makadámdió gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban is. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása elősegítheti a rossz koleszterinszint csökkenését, valamint javíthatja a szív egészségét.
Alacsony szénhidrát- és cukortartalmának köszönhetően cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
2. Tele van antioxidánsokkal
A legtöbb dióhoz hasonlóan a makadámdió is kiváló antioxidáns forrás. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és növelhetik az olyan állapotok kockázatát, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek.
Sőt, a makadámdió olyan antioxidánsokat is tartalmaz nagy koncentrátumban, amelyek küzdenek a gyulladás ellen és segítenek csökkenteni a koleszterinszintet.
Ezenkívül olyan vegyületekben is gazadag, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, és segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Ezek a vegyületek még a rák és az agybetegségek ellen is védelmet nyújthatnak.
3. Javíthatja a szív egészségét
Különféle tanulmányok azt sugallják, hogy napi 8–42 grammnyi makadámdió elfogyasztása akár 10%-kal is csökkentheti az össz- és LDL, azaz a rossz koleszterinszintet.
Egy magas koleszterinszintű embereken végzett kutatás megállapította, hogy a makadámdióban gazdag étrend éppúgy csökkentette ennek a vérjelzőnek a szintjét, mint a szívre egészséges, alacsony zsírtartalmú étrend.
Ezenkívül azt is kimutatták, hogy napi 42-84 gramm makadámdió elfogyasztása jelentősen csökkentheti a gyulladás markereit a szervezetben.
A makadámdió ezen hatásait úgy gondolják a kutatók, hogy a magas egyszeresen telítetlen zsírtartalomból származhatnak. Ez a zsír következetesen összefügg a szív jobb egészségével, valamint a stroke és a halálos szívrohamok alacsonyabb kockázatával.
4. Csökkentheti a metabolikus szindróma kockázatát
A metabolikus szindróma olyan kockázati tényezők összessége, mint például a magas vércukor- és koleszterinszint, amelyek növelik a stroke, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Számos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a makadámdió védelmet nyújthat mind a metabolikus szindróma, mind a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
A makadámdióban gazdag étrend csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet. Az ezzel kapcsolatos áttekintésben szereplő étrend szerint az emberek napi 28–84 gramm dióféléket fogyasztottak, melynek hatására a hemoglobin A1c szintje jelentősen javult, ami a hosszú távú vércukorszint-szabályozás markere.
Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a metabolikus szindróma kockázati tényezőit, ezért nem árthat, ha mi is elkezdjük fogyasztani ezt a különleges diófélét.
5. Segíthet a fogyásban
Annak ellenére, hogy a makadámdió kalóriában gazdag, mégis segíthet a fogyásban.
A kutatások azt mutatják, hogy a diófélékben lévő zsírok egy része az emésztés során a dió rostos falában maradhat, így a makadámdió és más diófélék kevesebb kalóriát tartalmazhatnak, mint azt korábban gondolták.
A makadámdió egyszeresen telítetlen zsírokban is gazdag, különösen az omega-7 zsírsavban, amely megvéd a nem kívánt súlygyarapodástól.
Egereken végzett kísérletek során kiderült, hogy a makadámolajjal etetett csoport esetében lényegesen kisebb zsírsejtjeik voltak, mint azoknál, akik nem kaptak ebből a tápanyagból.
6. Javíthatja a belek egészségét
A makadámdió rostokat is tartalmaz, amelyek köztudottan javítják az emésztést és a bélrendszer általános egészségét.
Mint a legtöbb dió esetében, a makadámdióban lévő oldható rostok prebiotikumként működhetnek, ami azt jelenti, hogy segít táplálni a jótékony bélbaktériumokat.
Ennek hatására csökkenthető a gyulladás a belekben, valamint védelmet nyújthat az olyan állapotok ellen, mint az irritábilis bél szindróma, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.
Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy még a cukorbetegség és az elhízás kockázata is csökkenthető.
7. Rákellenes tulajdonságai vannak
A makadámdió flavonoidokat és tokotrienolokat tartalmaz. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyekről a kémcsövekben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy segíthetnek a rákos sejtek leküzdésében vagy elpusztításában.
Természetesen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezt a tulajdonságát bebizonyítsa a kutatóvilág.
8. Javíthatja az agy egészségét
Állatkísérletek és kémcsövekben végzett vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a makadámdióban megtalálható vegyületek megvédhetik az agysejteket az olyan állapotoktól, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.
Ezt a tulajdonságát ma már széles körben vizsgálják.
9. Meghosszabbítja a várható élettartamot
A diófélék, köztük a makadámdió rendszeres fogyasztása körülbelül egyharmadával csökkentheti az idő előtti elhalálozás kockázatát.
10. Könnyen hozzáadható az étrendhez
A makadámdió a legtöbb szupermarketben már megtalálható, ezért könnyen hozzá lehet jutni.
Általában a nyers makadámdió a legegészségesebb, de a szárazon pörkölt verzió is jó alternatívát jelent, ha nincs időnk saját kezűleg megsütni. Azonban kerüljük az olajon pörkölt változatokat, amelyek feleslegesen hozzáadott zsírokat tartalmaznak.
Egészben, de akár darált formában is fogyasztható: szórható levesekbe, friss ételekre, vagy a kruton is kiválóan helyettesítheti.
A makadámdióból vaj is készült: a mogyoróvajhoz hasonlóan kenhető kenyérre, kekszre és gyümölcsszeletekre, vagy hozzáadható zabpehelyhez vagy joghurthoz.
A makadámdió szobahőmérsékleten egy-öt hónapig tárolható, ideális esetben légmentesen záródó edényben. Hűtőszekrényben való tárolás esetén akár egy évig is friss maradhat.
Összességében elmondható, hogy a makadámdió gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban, amely miatt számos egészségügyi előnyt jelent fogyasztása.
Ezek közé tartozik a fogyás, a bélrendszer javulása, valamint a cukorbetegség, a metabolikus szindróma és a szívbetegségek elleni védelem.
Ha Ön is szeretné élvezni a makadámdió ezen hatásait, adja hozzá az étrendjéhez ezt az ízletes diófélét.