Crohn-betegség: tünetek, diagnózisa és kezelése

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Nehéz megállapítani, hogyan kezdődik, kit veszélyeztet, illetve, hogy hogyan lehet a legoptimálisabban kezelni. Az utóbbi évtizedekben már jelentős előrelépések történtek a Crohn-betegség kezelése kapcsán, ám a gyógymód még mindig nem áll rendelkezésre.

A betegség leggyakrabban a vékonybélben és a vastagbélben fordul elő. A gyomor és a bél területététől, egészen a szájüregtől a végbélnyílásig is terjedhet a betegség.

A Crohn-betegség súlyosságát tekintve lehet enyhe vagy legyengítő. A tünetek idővel változhatnak is. Súlyosabb esetekben akár életveszélyes szövődményekhez vezethet.

A Crohn-betegség tünetei

A tünetek gyakran fokozatosan alakulnak ki, valamint rosszabbodhatnak is. Ritkán előfordulhat, hogy a tünetek hirtelen romlanak. A leggyakoribb tünetek közé az alábbiak sorolhatók:

A fent felsorolt tünetek ismerősek lehetnek, hiszen az ételmérgezés, a gyomorrontás vagy az allergia is hasonló tünetekkel járhat, ezért érdemes lehet orvosával egyeztetni, ha a tünetek huzamosabb ideig állnak fenn.

A tünetek az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak. Ekkor az alábbiak jelentkezhetnek:

 • perianális fistula, amely fájdalmat és vízelvezetést okoz a végbélnyílás közelében
 • fekélyek, amelyek bárhol előfordulhatnak a szájtól a végbélnyílásig
 • az ízületek és a bőr gyulladása
 • légszomj vagy vérszegénység miatt csökkent mozgásképesség

Amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a betegséget, a súlyos szövődmények könnyedén elkerülhetők.

Mi okozza a Crohn-betegséget?

Egyelőre az okok még tisztázatlanok, hogy mi okozhatja pontosan a Crohn-betegséget. Viszont az alábbi tényezők befolyásolhatják annak kialakulásának esélyeit:

 • az egyén immunrendszere
 • génjei
 • környezete

Egy további, 2012-es tanulmány során kiderült, hogy az alábbi tényezők befolyásolhatják a tünetek súlyosságát:

 • dohányzás
 • életkor
 • a végbél érintettsége a betegségben
 • a betegség időtartama

A betegségben szenvedők hajlamosabbak lehetnek a bélfertőzések kialakulására, melyek baktériumokból, vírusokból, parazitákból és gombákból erednek. Ez a tény befolyásolhatja a tünetek súlyosságát, valamint különféle szövődménnyel is járhat.

A Crohn-betegség és kezelései is befolyásolhatják az immunrendszert, melynek következménye, hogy rosszabbá teheti az ilyen típusú fertőzéseket.

A szövődmények közül a gombás fertőzések számítanak gyakorinak, melyek akár a tüdőt vagy a bélrendszert is érinthetik. Ilyen esetben fontos az azonnali diagnózis és megfelelő kezelés, hogy a további szövődményt megelőzhessük.

A diagnózis

Sajnos egyetlen teszt eredménye sem lesz elegendő ahhoz, hogy a betegséget diagnosztizálni tudják, így a tünetek egyéb lehetséges okainak kizárásával kezdődnek a vizsgálatok.

A vizsgálatok közé az alábbiak tartozhatnak:

 • A vérvizsgálatok segítségével a vérszegénység és a gyulladás zárható ki.
 • A székletvizsgálat során feltárható a vér a gyomor-bél területeken.
 • Endoszkópiával jobb képet kaphat orvosa a felső gyomor-bél traktus belsejéről.
 • Orvosa kolonoszkópiát kérhet a vastagbél vizsgálatához.
 • A CT és az MRI részletesebb képet adhatnak orvosának, mint egy átlagos röntgen. Ezáltal láthatóvá válnak a szövetek és szervek bizonyos területei.
 • A szövetminta vagy biopszia is a vizsgálat részét képezheti, hogy a bélrendszeri szöveteket közelebbről is megvizsgálhassák.

Amennyiben a fent felsorolt vizsgálatok kizárták a tünetei egyéb lehetséges okait, orvosa megállapíthatja, hogy Ön Crohn-betegsgében szenved.

A Crohn-betegség kezelése

A betegségre jelenleg nincs gyógymód, de kezelhető. A kezelési módszerek segítségével a tünetek súlyossága és gyakorisága csökkenthető.

Gyógyszeres kezelés

A Crohn-betegség többféle gyógyszerrel is kezelhető. A leggyakrabban hasmenés- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket alkalmaznak. A fejlettebb kezelési lehetőségek azonban magukba foglalják a biológiai kezeléseket, melynek alapja a szervezet immunrendszerének használata a betegség kezelése ellen.

A szükséges gyógyszerek, vagy azok kombinációja függ a tünetektől, kórtörténetétől, a betegség súlyosságától és a kezelésre adott válaszreakcióktól.

Crohn-betegség: tünetek, diagnózisa és kezelése
1. kép – A Crohn-betegség tünetei között megjelenhet a teltségérzet és a gyakori bélmozgás is

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek

Ezeket a fajta gyógyszereket akkor szokták ajánlani, ha enyhe tünetei vannak. Súlyos tünetek esetén kortikoszteroidokat alkalmaznak, melyeket csakis rövid ideig szedhet.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek két fő típusa az orális 5-aminoszalicilátok és a kortikoszteroidok. A Corhn-betegség kezelésére elsősorban az efféle gyulladáscsökkentő gyógyszereket szokták javasolni.

Immunmodulátorok

Egy hiperaktív immunrendszer okozhat gyulladásokat a szervezetben, mely később a Crohn-betegség kialakulásához vezethet. Az immunrendszert befolyásoló gyógyszerek (immunmodulátorok) csökkenthetik a gyulladásos választ és korlátozhatják az immunrendszer reakcióját.

Antibiotikumok

Néhány tünet és kiváltó ok csökkenthető különféle antibiotikummal. Az antibiotikumok képesek csökkenteni a vízelvezetést és meggyógyíthatják a kóros kapcsolatokat a szövetek között, melyek a Crohn-betegség hatására jöttek létre.

Biológiai terápiák

Súlyos Crohn-betegség esetén számos biológiai terápiát alkalmazhat orvosa. Ezek többnyire a betegségből eredő gyulladás és szövődmények kezelésére alkalmasak. Működésük során blokkolják azokat a fehérjéket, amelyek a gyulladást okozzák.

Sebészeti beavatkozás

Ha a fent felsorolt kezelési módszerek, valamint az életmódbeli változtatások nem javítják a tüneteket, akkor előfordulhat, hogy sebészeti beavatkozásra lesz szükség. A Crohn-betegségben szenvedő betegek kb. 75%-a műtétet igényel a betegség egy bizonyos szakaszában.

A műtétek közé sorolható az emésztőrendszer sérült részeinek eltávolítása és az egészséges szakaszok újracsatlakoztatása. Egyéb eljárások során javíthatók a sérült szövetek, ezzel együtt kezelik a hegszöveteket vagy a mély fertőzéseket.

Diéta

A különféle ételek nem okozhatják magát a Crohn-betegséget, azonban befolyással bírhatnak rá.

Dietetikus segítségével megtanulhatja, hogy mely ételeket szabad fogyasztani anélkül, hogy a tüneteit befolyásolná.

Étkezési napló vezetésével könnyedén kielemezhető, hogy mely ételek milyen hatással bírnak szervezetére.

Az információk felhasználásával elkészíthető egy étkezési terv. Az étkezési terv segítségével több tápanyag felszívódását segíthetjük elő az elfogyasztott ételekből, ugyanakkor korlátozni kell az élelmiszerek által okozott negatív mellékhatásokat

Természetes kezelési lehetőségek

Sokan hisznek a kiegészítő alternatív gyógymódokban, és nincs ez másképp a Crohn-betegségben szenvedőknél sem.

Azonban fontos mindig kiemelni, hogy a természetes vagy alternatív kezelési módszerek nem helyettesítik az orvos által előírt kezeléseket. Emellett, ha a természetes kezelést is hozzá szeretné adni jelenlegi kezelési tervéhez, mindenképp egyeztessen róla orvosával.

A természetes kezelési módszerek magukban foglalják:

 • Probiotikumok: Élő baktériumok segítségével pótolhatók, illetve újjáépíthetók a bélrendszerben található jó baktériumok. Emellett segíthetnek megakadályozni, hogy a mikroorganizmusok felborítsák a bél természetes egyensúlyát.
 • Prebiotikumok: Különféle növényekben található meg, mint a spárga, a banán, az articsóka és a póréhagyma. Ezen növények fogyasztásával elősegíthető a bélben lévő jó baktériumok táplálása és növelhető azok száma.
 • Halolaj: Köztudott, hogy a halolaj gazdag omega-3 zsírsavakban. Az olajos halak, például a lazac és a makréla gazdag omega-3-ban, azonban ha a beteg nem kimondottan rajong a halételekért, különféle étrendkiegészítővel is pótolható az említett zsírsav.
 • Étrendkiegészítők: Sokan hisznek abban, hogy bizonyos gyógynövények, vitaminok és ásványi anyagok enyhíthetik a betegség tüneteit.
 • Aloe vera: Az aloe vera növény gyulladásgátló hatása miatt úgy vélik, hogy a Crohn-betegség gyulladásos tüneteire is hatékony megoldás lehet. Azonban a jelenlegi kutatások során még nem jelenthető ki 100% bizonyossággal, hogy az aloe vera hatékony gyógymód lenne a betegségben szenvedőknek.
 • Akupunktúra: A folyamat során tűket helyeznek el a test különböző pontjaiba, hogy stimulálják. A Crohn-betegségben szenvedők esetében ez a természetes kínai gyógymód némiképp hatásosnak bizonyulhat, ám ez sem jelent 100%-os gyógymódot a betegséggel szemben.

A műtétről bővebben

Csak a legvégső esetben folyamodnak műtéthez az orvosok, ám fontos megjegyezni, hogy a betegségben szenvedők háromnegyedének szüksége lehet műtétre a tünetek vagy szövődmények enyhítésére.

Akkor beszélhetünk sebészeti beavatkozásról, ha már a gyógyszerek sem működnek, vagy a mellékhatásosak túlságosan súlyossá váltak. Ilyenkor az alábbi műtétek jöhetnek szóba:

 • A szűkítőplasztika során kiszélesítik és lerövidítik a beleket, hogy csökkentsék a hegesedés vagy a szövetkárosodás hatásait.
 • A bélreszekció során a sérült bél egy részét eltávolítják. Az egészséges beleket összevarrják a folyamat során.
 • Ha a vékonybél vagy a vastagbél egy részét el kell távolítani, és már nem lehetséges az egészséges belek összevarrása, egy mesterségesen létrehozott lyukon keresztül távozhat a bélsár. Ezt sztóma zsákba vezetik el. Ezek lehetnek állandóak vagy ideiglenesek is, annak érdekében, hogy a belek megfelelően regenerálódjanak.
 • Vastagbélkimetszés során eltávolításra kerül a vastagbél beteg vagy sérült része.
 • A proktokolektómia a vastagbél és a végbél eltávolítására irányuló műtét.

Ezen beavatkozások segíthetnek a tünetek enyhítésében, ám nem kockázatmentesek. Minden esetben egyeztessen orvosával, hogy az önnek legmegfelelőbb kezelést kapja.

Kilátások

A kutatások még napjainkban is tartanak arról, hogyan lehetne hatékonyabban kezelni a Crohn-betegséget, illetve hogyan lehetne teljes gyógyulást elérni.

A tünetek hatékonyan kezelhetők akár gyógyszerek segítségével is, azonban sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet a betegség bizonyos szakaszában.

Az alternatív kezeléseket sem szabad kizárni, ám orvosával erről mindig egyeztessen.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bal kéz zsibbadás lelki okai – mi állhat a háttérben?

csü szept 2 , 2021
A bal kéz zsibbadás lelki okai között számtalan, különböző érzés húzódhat meg, amiket minden esetben komolyan vennünk, hiszen a testünk a tünetekkel mindig üzenni akar. Sok esetben a modern orvostudomány ezeket a tüneteket félre diagnosztizálja, pedig a válasz szinte mindig […]
Bal kéz zsibbadás lelki okai – mi állhat a háttérben?

Ez is érdekelheti