Farkcsont fájdalom (coccyx) – kialakulása, kezelési lehetőségei

A farkcsont fájdalom (coccyx) nem egy gyakori probléma és sokan nem is gondolnának rá, hogy ez a terület egyáltalán fájdalmat okozhat.

A farokcsont fájdalom (coccyx) a gerinc legalsó részén, közvetlenül a fenék fölé lokalizálható, ahol a több szegmensű csont is megtalálható. A farokcsont igaz hogy kicsi, azonban komoly feladatokban veszt rész testünkben például segít stabilizálni az ülésben, emellett sok ín, izom és szalagok futnák át rajta.

A farokcsont fájdalmát coccydynia-nak is nevezik. A sérült farokcsontból származó fájdalom lehet enyhe és intenzív is, nagyban függ a sérülés mértékétől. A fájdalom általában rosszabbodik, ha leül vagy feláll a székből, illetve hátra dőlve ül benne.

A coccyx érdekessége, hogy a görög „kakukk” kifejezésből származik, az elnevezést pedig azért adták a farokcsontnak, mert alakja nagyon hasonlít egy madár csőréhez.

Bizonyos esetekben a farokcsont fájdalom akár a szexuális életet is befolyásolhatja, illetve a nők esetében a menstruáció alatt is kellemetlenséget okozhat. A fájdalom általában enyhül, amint feláll vagy sétálni kezd köszönhetően annak, hogy ezek a mozgások enyhítik a farokcsontra helyezendő nyomást.

Mitől alakulhat ki a farokcsont fájdalom (coccyx)?

A farokcsont fájdalom akár hosszabb, egy helyben, kemény felületen történő ülés következtében is megjelenhet. Tovább a különböző esések és balesetek során a farokcsont megzúzódhat, a környékén található csontok elmozdulhatnak vagy eltörhetnek.

A rendszeresen ismétlődő mozdulatokból eredő ízületi kopás illetve az öregedésből által okozott általános csontritkulás szintén a farokcsont fájdalmához vezethetnek.

A terhesség utolsó szemeszterében a farokcsonthoz és annak környékéhez kapcsolódó szalagok meglazulnak, hogy a várandós anyukák teste helyet biztosítson a babának. A terhességből adódóan a nők ötször nagyobb valószínűséggel tapasztalnak farokcsont fájdalmat, mint a férfiak.

A túlsúllyal küzdő emberek esetében a farokcsont fájdalom sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki, köszönhetően a többlet testsúly által okozott nyomásnak. Nagyon ritka esetekben, a fájdalom oka valamilyen fertőzés vagy daganatos megbetegedés is lehet.

Mit tehetünk farokcsont fájdalom (coccyx) esetében?

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, ha a farokcsont fájdalma súlyos és néhány nap után sem enyhül. A legtöbb esetben ez a fájdalomtípus nem súlyos, azonban a pontosabb diagnózis érdekében kezelő orvosa akár röntgen vagy MRI képalkotó vizsgálatokat is kérhet az említett területről.

Farkcsont fájdalom (coccyx) – kialakulása, kezelési lehetőségei
1. kép – a farokcsont fájdalom túlnyomó többségben hirtelen jelentkezik

Ezek a vizsgálatok segíthetnek felderíteni, ha a farokcsont megsérült esetleg valamilyen daganat nyomja a környékét.

Hogyan történik a farokcsont fájdalom (coccyx) kezelése?

A fájdalom kezelésének lehetőségeit a fájdalom forrása határozza meg. A hosszabb ideig fennálló fájdalomnál orvosa fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel.

A fájdalomcsillapítókon kívül fontos kialakítani a megfelelő ülési technikát, így csökkenthető a farokcsontra nehezedő nyomás.

Bizonyos esetekben a kezelő orvosa fizikoterápiás is javasolhat. A fizikoterapeuta segítségével Ön olyan gyakorlatokat sajátíthat el, amelyek segíthetik a farokcsontot támogató izom erősítését.

Összegzés

A farkcsont fájdalom (coccyx) az esetek többségében önmagától is elmúlik, azonban ha a fájdalom néhány nap után sem enyhül úgy érdemes felkeresnie háziorvosát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi a Lima-szindróma és kinél alakulhat ki?

vas szept 19 , 2021
Mi az a Lima-szindróma? Biztosan hallotta már a „Stockholm-szindróma” kifejezést. Ez ugye az a jelenség, amikor az egyén pozitív kapcsolatot alakít ki elfogójával vagy bántalmazójával. Tudta, hogy a Stockholm-szindrómának van ellentéte? Ezt Lima-szindrómának hívják. Lima-szindrómában a fogva tartó az aki […]
lima-szindróma

Ez is érdekelheti