A galagonya 8 lenyűgöző élettani hatása

A galagonya a rózsafélék családjába tartozó apró bogyó, általában tövises cserjéken vagy kis fákon fordul elő. A Kárpát-medencében 4 őshonos fajtája létezik, azonban világszerte több száz fajta is előfordulhat.

Ez a tápanyagban igen gazdag bogyó fanyar, enyhén édeskés ízéről ismert, színe a sárgától és sötétvörösig terjedhet. Az emberiség történetében már több száz éve használják jótékony tulajdonságai miatt a természetgyógyászatban, illetve a hagyományos kínai orvoslásban is kiemelkedő szerepet tölt be.

Cikkünkben, most a galagonya 8 lenyűgöző élettani hatás kerül bemutatásra.

1. Tele van antioxidánsokkal

A galagonya bogyó rendkívül gazdag az úgynevezett polifenolokban, amelyek a növényben megtalálható jótékony antioxidánsok. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni az instabil molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket, amelyek nagy mennyiségben károsíthatják a szervezetet.

A polifenolokat már több alkalommal is vizsgálták, bizonyítottan csökkenthetik olyan betegségek kialakulását, mint az asztma, bizonyos rákos megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség illetve néhány, szívhez köthető egészségügyi állapot.

2. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A galagonya gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek egészségünk megőrzésében és fenntartásában. Már rendelkezésre álló tanulmányok megerősítették, hogy a krónikus gyulladások olyan betegségek hátterében állhatnak, mint a cukorbetegség vagy az asztma.

Sőt, egy májbetegségben szenvedő egereken végzett vizsgálatban a galagonya bogyó kivonata jelentősen csökkentette a gyulladást okozó vegyületek szintjét, ami csökkentette a májgyulladást és a májkárosodást.

A galagonya 8 lenyűgöző élettani hatása
1. kép – A galagonya erős gyulladáscsökkentő hatással bír

A korai kutatási eredmények igen bíztatók jelenleg a galagonya gyulladáscsökkentő tulajdonságával kapcsolatban, azonban további vizsgálatokra lesz szükség, az említett jótékony hatások 100%-os bebizonyításához.

3. Csökkenti a vérnyomást

A tradicionális kínai orvoslásban a galagonya bogyó az egyik leggyakrabban javasolt élelmiszer már meglévő magas vérnyomás kezelésében. Jótékony hatása annak köszönhető, hogy értágító tulajdonsággal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíthet ellazítani a beszűkült ereket, így végső soron a vérnyomást is csökkentheti.

Egy 2017-es tanulmány során 36, magas vérnyomással küzdő embert arra kértek, hogy 10 héten át fogyasszon minden nap 500 mg galagonya kivonatot. A vizsgálat végén a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a felmérésben szereplő alanyok közel 75%-ánál jelentősen csökkent a vérnyomás.

4. Csökkenti a koleszterinszintet

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a galagonya kivonat flavonoid- és pektintartalmának köszönhetően javíthatja a vér koleszterinszintjét. A pektin többek között egy olyan rost, amely fontos szerepet játszik a koleszterin anyagcserében.

Korábbi kutatások több alkalommal is megerősítették, hogy a galagonya kivonat rendszeres alkalmazása jelentősen csökkentheti a szervezet LDL, vagyis rossz koleszterinszintjét. Bár ezek a kutatások igen ígéretesek voltak, még további vizsgálatokra lesz szükség a galagonya vérkoleszterin szintre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

5. Javíthatja az emésztését

A galagonyát már több száz éve alkalmazzák különböző emésztési problémák kezelésére, mint a gyomorfájdalom. Gazdag rostokban, amelyekről már bebizonyosodott, hogy csökkentik a székrekedést és prebiotikumként működönek. A prebiotikumok olyan élelmiszerek, amelyek táplálják és elősegítik a jó bélbaktériumok kialakulását, létfontosságúak az egészséges emésztés fenntartásához.

Egy lassú emésztésű embereken végzett megfigyelés arra a következtetésre jutott, hogy 1 gramm rost elfogyasztása, akár 30 perccel is képes lehet csökkenteni a székletürítési időt. Más szóval, minél több rostot fogyasztunk, annál gyakrabban járunk mosdóba.

Ezen kívül a rostok, még a táplálékok bélrendszerben történő áthaladási idejét is jelentősen csökkenthetik.

6. Öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik

A galagonyában megtalálható hatékony vegyületek segíthetnek megőrizni a bőr fiatalságát és rugalmasságát, valamint megelőzni a bőr idő előtti öregedését. Ezt úgy éri el, hogy meggátolja a ráncok kialakulását és növeli a bőr nedveségtartalmát.

Azonban a galagonya bőrre gyakorolt hatásával kapcsolatban igen kevés kutatás áll még rendelkezésre, így mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség az említett jótékony hatások megerősítéséhez.

7. Mérsékelheti a szorongást

Az elmúlt években a kutatók a galagonyát, mint a szorongás lehetséges alternatív kezelőjeként kezdték el vizsgálni. Egy 2015-ös vizsgálatban, 264 szorongás okozta tünetektől szenvedő egyén fogyasztott rendszeresen galagonya-magnézium-mákvirág kombinációt. A megfigyelés végén a résztvevők jelentősen csökkent szorongási szintekről számoltak be, szemben azokkal, akik placebot fogyasztottak.

Sajnos azonban az egyelőre sem világos, hogy a galagonya kivonat pontosan milyen szerepet játszott a szorongás okozta tünetek mérséklésében.

8. Hatékonyan kezelheti a szívelégtelenséget

A galagonya legismertebb tulajdonsága, hogy hatékonyan kezelheti a szívelégtelenséget. A szívelégtelenség az az állapot, amikor a szív nem tud megfelelően vért pumpálni. A galagonya többek között kiváló értágító, rendszeresen alkalmazzák ritmuszavarok és artériás görcsök kezelésében. Sőt, az olyan szívelégtelenségből fakadó tünetek kezelésében is segítséget nyújthat, mint a légszomj vagy a fáradtság.

További kutatásokra mindenképpen szükség lesz, azonban az kétségtelen, hogy a galagonya az egyik legjobb gyógynövény, amivel a szívproblémák kezelhetők.

Összegzés

A galagonya magas antioxidáns tartalmának köszönhetően több pozitív élettani hatással bír – leginkább a szívünk egészségének megőrzésében játszhat kiemelkedő szerepet, de akár az emésztés javításában és az öregedés lassításában is segíthet. Fontos azonban megemlíteni, hogy rendszeres alkalmazása előtt mindenképpen javasolt konzultálnod háziorvosoddal, különösen akkor, ha már meglévő szívproblémáid vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A bazsalikom hatása - ezt jó tudni róla!

sze dec 7 , 2022
A bazsalikom a menta család tagja, melynek sokféle változata létezik. Egy ízletes, leveles zöld gyógynövényről beszélünk, amely Ázsiából és Afrikából származik. Főleg ételízesítőként használják, azonban gyakran megtalálhatjuk különféle gyógynövényteákban is, amelyek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhatnak. A főzéshez általában vásárolt […]
A bazsalikom hatása - ezt jó tudni róla!

Ez is érdekelheti