Antifoszfolipid szindróma – Minden amit érdemes tudni róla!

A Hughes-szindróma, más néven „ragadós vér szindróma” vagy antifoszfolipid szindróma (APS), egy autoimmun állapot, amely befolyásolja a vérsejtek egymáshoz való kötődését vagy alvadását. A Hughes-szindróma ritka.

A visszatérő vetélésen átesett nőknél és az 50 éves koruk előtt agyvérzésben szenvedőknél azt vették észre, hogy a Hughes-szindróma volt a kiváltó ok. Becslések szerint a háromszor-ötször annyi nőt érint, mint férfit.

Bár a szindróma oka nem tisztázott, a kutatók úgy vélik, hogy az étrend, az életmód és a genetika egyaránt hatással lehet az állapot kialakulására.

Az antifoszfolipid szindróma tünetei

Az antifoszfolipid szindróma tüneteit nehézészre venni, mivel a vérrögök nem olyanok, amelyeket más egészségügyi állapotok vagy szövődmények nélkül könnyen be lehetne azonosítani. Néha a Hughes-szindróma csipkés vörös kiütést vagy vérzést okoz az orrban és az ínyben.

A szindrómára utaló egyéb jelek a következők:

  • ismétlődő vetélés vagy halvaszületés
  • vérrögök a lábakban
  • tranziens ischaemiás roham (TIA) (hasonló a stroke-hoz, de állandó neurológiai hatások nélkül)
  • szélütés, különösen, ha 50 év alatt történik
  • alacsony vérlemezkeszám
  • szívroham

A lupuszban szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek antifoszfolipid szindrómában.

Ritka esetekben a kezeletlen Hughes-szindróma fokozódhat, ha egyidejűleg véralvadás lép fel az egész testben. Ezt katasztrofális antifoszfolipid szindrómának nevezik, és súlyos szervi károsodást és halált is okozhat.

antifoszfolipid szindróma
Az antifoszfolipid szindróma során orrvérzés alakulhat ki

A szindróma okai

A kutatók még mindig azon dolgoznak, hogy megértsék az antifoszfolipid szindróma okait. De megállapították, hogy egy genetikai tényező játszik szerepet.

A szindróma nem közvetlenül a szülőtől öröklődik, ahogyan más vérbetegségek, például a hemofília. De ha van a családban egy ebben szenvedő, az azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki ez az állapot.

Lehetséges, hogy más autoimmun állapotokhoz kapcsolódó gén is kiváltja a Hughes-szindrómát. Ez megmagyarázza, hogy az ilyen állapotú embereknél miért vannak gyakran más autoimmun betegségek.

Bizonyos vírusos vagy bakteriális fertőzések, mint például az E. coli vagy a parvovírus, a fertőzés megszűnése után Hughes-szindrómát válthatnak ki. Az epilepszia leküzdésére szolgáló gyógyszerek, valamint az fogamzásgátló gyógyszerek szintén szerepet játszhatnak az állapot kiváltásában.

Ezek a környezeti tényezők kölcsönhatásba léphetnek az életmódbeli tényezőkkel is – mint például az elégtelen mozgás és a magas koleszterintartalmú étrend –, és kiválthatják a szindrómát.

De az ilyen fertőzések, életmódbeli tényezők vagy gyógyszerhasználat nélküli fiataloknál és felnőtteknél bármikor kialakulhat az antifoszfolipid szindróma.

További vizsgálatokra van szükség a szindróma okainak feltárásához.

Az antifoszfolipid diagnózisa

Az antifoszfolipid szindróma diagnosztizálást egy sor vérvizsgálattal kezdik. Ezek a vérvizsgálatok elemzik az immunsejtek által termelt antitesteket, hogy megállapítsák, normálisan viselkednek-e, vagy más egészséges sejteket céloznak-e meg.

A Hughes-szindrómát azonosító általános vérvizsgálatot antitest-immunoassay-nek nevezik. Előfordulhat, hogy ezek közül többet kell elvégeznie az orvosnak, hogy kizárjon más feltételeket.

A szindróma tévesen diagnosztizálható szklerózis multiplexként, mivel a két állapot hasonló tünetekkel jár. Az alapos vizsgálatnak meg kell határoznia a helyes diagnózist, de ez eltarthat egy ideig.

A szindróma kezelése

A Hughes-szindróma kezelhető vérhígítókkal (olyan gyógyszerekkel, amelyek csökkentik a vérrögök kialakulásának kockázatát).

Egyes betegeknél nem jelentkeznek a vérrögök tünetei, és az aszpirinen kívül semmilyen kezelést nem igényelnek a vérrögök kialakulásának kockázatának megelőzése érdekében.

Véralvadásgátló gyógyszereket írhatnak fel, különösen akkor, ha a kórelőzményében mélyvénás trombózis szerepel.

Ha megpróbálja kihordani a terhességet, és Hughes-szindrómában szenved, alacsony dózisú aszpirint vagy vérhígítót írhatnak fel napi szedésre.

A szindrómában szenvedő nők 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel szülnek egészségesen, ha diagnosztizálják őket, és megkezdik a kezelést.

Diéta és testmozgás antifoszfolipid szindróma esetén

Ha antifoszfolipid szindrómát diagnosztizálnak, az egészséges táplálkozás csökkentheti a lehetséges szövődmények, például a stroke kockázatát.

Ha gyümölcsben és zöldségben gazdag, valamint alacsony transzzsír- és cukortartalmú étrend szerint étkezik, egészségesebb lesz a szív- és érrendszer, és csökken a vérrögképződés valószínűsége.

Bár kis mennyiségű K-vitamin nem befolyásolja a kezelést, a K-vitamin bevitelének rendszeres változtatása veszélyesen megváltoztathatja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. A brokkoli, a kelbimbó, a garbanzobab és az avokádó a K-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik.

A rendszeres testmozgás az állapot kezelésének is része lehet. Kerülje a dohányzást, és tartsa meg a testalkatának megfelelő testsúlyt, hogy szíve és erei erősek és ellenállóbbak legyenek a károsodásokkal szemben.

Kilátások

A legtöbb embernél a jelek és tünetek vérhígítókkal és véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelhetők.

Vannak olyan esetek, amikor ezek a kezelések nem hatékonyak, és más módszereket kell alkalmazni a vér alvadásának megakadályozására.

Ha nem kezelik, az antifoszfolipid szindróma károsíthatja a szív- és érrendszert, és növelheti más egészségügyi állapotok, például a vetélés és a stroke kockázatát. Az antifoszfolipid kezelése élethosszig tartó, mivel erre az állapotra nincs gyógymód.

Ha az alábbiak bármelyike előfordult Önnél, beszéljen kezelőorvosával a Hughes-szindróma vizsgálatának elvégzéséről:

  • egynél több igazolt vérrög, amely szövődményeket okozott
  • egy vagy több vetélés a terhesség 10. hetét követően
  • három vagy több korai vetélés a terhesség első trimeszterében

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Tejallergia tünetei – vajon mit érdemes tudni róla?

ked nov 2 , 2021
A tejallergia tünetei között egy olyan immunreakció jelenik meg a szervezet által, amelyet az állati tejben található sok fehérje közül az egyik okozhat. Leggyakrabban a tehéntejben található alfa S1 kazein okozza a problémákat. A tejallergiát néha összetévesztik a laktóz intoleranciával […]
Tejallergia tünetei – vajon mit érdemes tudni róla?

Ez is érdekelheti