Epekő lelki okai – mit üzenhet a test?

Az epekő lelki okai mögött általában egy jól ismert érzés állhat, ez pedig a harag. Mielőtt jobban megértenénk, hogyan is hathat ez az érzés az epére, úgy érdemes első körben megismernünk, magának az epének a működését illetve megérteni a folyamatot, ami az epekő kialakulása mögött áll.

Az epekövek az emésztőrendszer megkeményedett lerakódásai, amelyek az epehólyagban alakulhatnak ki. Az epehólyag egy kicsi, körte alakú szerv a has jobb oldalán, közvetlenül a máj alatt. Az epehólyag tartalmazza az epe folyadékot, amely a vékonybélbe távozik.

Az epekövek mérete változó: lehet kisebb, mint a homokszem, vagy olyan nagy, mint egy golflabda. Emellett az epekövek mennyisége is változó lehet: egyesek csak egy epekővel, mások ugyanakkor sok epekővel rendelkeznek.

Mik lehetnek az epekő tünetei?

Az epekövek sok esetben nem okoznak semmilyen tünetet. Ha az epekő egy csatornába rakódik, és eltömődést okoz, az ebből adódó tünetek a következők lehetnek:

  • Hirtelen és gyorsan fokozódó fájdalom a has jobb felső részén
  • Hirtelen és gyorsan fokozódó fájdalom a has közepén, közvetlenül a mellkason
  • Hátfájás a lapockák között
  • Fájdalom a jobb vállban
  • Hányinger vagy hányás
  • Sötét vizelet
  • Agyag színű széklet
  • Hasmenés
  • Emésztési zavar

Emellett a fájdalom néhány percig, vagy akár órákig is elhúzódhat.

Mik lehetnek az epekő lelki okai?

Az epehólyag egy kicsi szerv, azonban feladatát tekintve igen „agresszív” folyamatot végez: megtermeli az epe folyadékot, ami segít a szervezetbe jutó tápanyagok lebontásában és felszívódásában.

Az epehólagy feladata itt még nem ér véget. Nem csupán fizikai szinten segít az emésztésben, de ő felelős lebontani és elpusztítani a negatív érzéseket is, amelyekkel napjaink során szembesülünk. Legyen szó agresszivitásról, keserűségről vagy ingerültségről – az epénk mindig segíteni „megemészteni” ezeket az érzéseket.

Amennyiben megjelenik az epekő és egyéb epeproblémák a szervezetünkben az egyetlen dolgot jelenthet: haragosak vagyunk. Legyen szó munkahelyi vagy otthoni konfliktusokról, köze van ahhoz, ahogyan érzünk. Ilyen helyzetekben igen nagy igazságtalanságot tapasztalhatunk, azt érezhetjük, hogy tehetetlenek vagyunk, és nem támadhatunk vissza.

Epekő lelki okai – mit üzenhet a test?
1. kép – Epekő lelki okai – mit üzenhet a test?

Egyetlen megoldásként az jöhet szóba, ha minden egyes nap elfojtjuk az említett negatív érzéseket, ami később egyenesen arányos lesz a tünetek megjelenésével. Minél tovább nyomjuk el az érzéseinket, annál nagyobb eséllyel betegítjük meg a saját szervezetünket.

További lehetséges forrás lehet még az is, ha úgy érezzük, hogy elveszítettük identitásunkat. Olyan helyen dolgozunk vagy élünk, ahol a véleményünket nem fejezhetjük ki, a közelünkben lévők nem figyelnek ránk. Emiatt úgy ítéljük meg, hogy igazságtalanul bánnak velünk, ránk senki sem kíváncsi, a tetteinket állandóan igazolnunk kell mások elő. Az ilyen események végül hasonló érzéseket eredményeznek: haragot és dühöt.

Az epekő lelki okai mögött megjelenhetnek még olyan dolgok is, amelyek valamilyen hiányt jelentenek az életünkbe. Például érezhetjük úgy, hogy hiába dolgunk éjjel-nappal, még sincs elég pénzünk elmenni nyaralni. Hiába igyekszünk több időt tölteni a családunkkal, mégsem tudunk szervesen az életük részévé válni a munkánk miatt.

Legyen szó ételről, időről vagy pénzről – az ilyen erőforrások hiánya szintén alapos nyújthat az epe problémák megjelenéséhez. Az említett esetekben nagyon könnyen előfordulhat, hogy az elszenvedője a helyzetnek, nem magát, hanem a külső tényezőket kezdi el okolni. Ilyen példák lehetnek:

„Azért nincs több pénzünk, mert a gonosz főnököm nem ad többet…” – új munkahelyet mindig lehet keresni, ha valóban akarunk.

„Azért nincs időm semmire, mert nektek hordom haza a pénzt” – lehet, hogy már senki se várja el a családban ezt tőlünk.

Összegzés

Az epekő lelki okai nagyon gyakran az igazságtalanság, a düh és harag érzéseihez kapcsolódhat. Amennyiben ilyen problémával szembesülünk, úgy érdemes lehet őszintén átgondolni, hogy tapasztalunk-e ilyen érzéseket az életünkben. Lehetséges, hogy a hétköznapokon ezekre az érzésekre időnk sincs figyelni, azonban szívünk mélyén folyamatosan meghúzódnak és szép lassan erősebbé válnak.

Ne hagyjuk, hogy az érzéseink átvegyék fizikai testünk felett a hatalmat. Megfelelő odafigyeléssel és őszinte önvizsgálattal viszonylag hamar észrevehetjük, ha nem vagyunk kiegyensúlyozottak lelkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

5 hatékony megoldás az izomgörcs ellen

csü márc 31 , 2022
Mit tehetünk izomgörcs ellen? Izomgörcs akkor fordulhat elő, amikor az izom önkéntelenül összehúzódik. Ilyenkor egy kemény csomó érzékelhető a fájdalom helyén (ahol az izom összehúzódott). Természetesen ezek a görcsök okkal jelentkeznek: a rendszeres nyújtás például sokat segíthet izomgörcs ellen. Túlterheltség […]
5 hatékony megoldás az izomgörcs ellen

Ez is érdekelheti