Ketogén diéta veszélyei – gondolja meg, mielőtt belevágna!

A ketogén diéta veszélyei ritkán kerülnek szóba a diétával kapcsolatban. Manapság egyre divatosabbá válik kipróbálni vagy huzamosabb ideig ketogén diétán élni. Számtalan fórumon szerzett népszerűséget, köszönhetően annak, hogy valóban hatékonyan képes égetni a zsírt. A keto-diéta rendkívül alacsony szénhidrát és magas zsír tartalmú ételek fogyasztását igényli, annak érdekében, hogy a szervezett úgynevezett ketózis állapotba kerüljön.

A ketózis egy olyan metabolikus állapot, ahol a szervezet energiaforrásként nem a gyorsan felszívódó szénhidrátokat használja, hanem a korábban elraktározott zsírokat. Pontosan ez a folyamat adja a diéta sikerességét, azonban fontos megemlíteni, hogy lehetséges mellékhatások és veszélyek egyénenként eltérően jelentkezhetnek.

Íme, 5 lehetséges tünet, amely a ketogén diéta veszélyeiként is megjelenhet!

1. Kialakulhat a ketogén influenza

A ketogén diéta veszélyei között megjelenhet a hirtelen kialakuló influenza, amit másnéven keto-flu-nak is hívnak. Jellemzően a diéta kezdetén jelentkezik, amikor a szervezet alkalmazkodik az alacsony szénhidrátú állapothoz. A szénhidrátbevitel csökkenése arra kényszeríti a szervezetet, hogy glükóz helyett ketogéneket égessenek el energiáért, azonban ennek lehetséges mellélhatása lehet a ketogén influenza. A tünetek között megjelenhet:

A legtöbb embernél a ketogén influenza körülbelül 1 hétig tart, ezt követően a szervezet már megfelelően alkalmazkodik az új állapothoz.

2. Vese és szívkárosodásokat okozhat

A ketogén diéta során nem mindig fordítanak figyelmet az elektrolit és a megfelelő folyadékutánpótlásra, aminek következtében nátrium, magnézium vagy kálium hiány is kialakulhat. A kiszáradás és a szükséges ásványi anyagok hiánya hosszútávon szédülést, vesekárosodást vagy veseköveket is okozhatnak.

Az elektrolitok hiánya továbbá megzavarhatja a szív egészséges ritmusát is, amelynek következtében megjelenhet a szívritmus zavar is.

3. Kialakulhat a jojó effektus

A ketogén diéta veszélyei között az egyik legnépszerűbb az úgynevezett jojó effektus megjelenése. A ketogén diéta az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert, ebből kifolyólag gyakran olyan emberek is kipróbálják, akik nem rendelkeznek a szükséges átfogó tudással és akarterővel, hogy huzamosabb ideig követni tudják ezt a diétát.

Ketogén diéta veszélyei – gondolja meg, mielőtt belevágna!
1. kép – Ketogén diéta veszélyei – gondolja meg, mielőtt belevágna!

Az eredmény? Ideig-óráig követik a ketogén diétát majd hirtelen visszatérnek régi étrendükhöz és ez még megismétlődik jó pár alkalommal. A szervezet igen jól képes alkalmazkodni az új étrendhez, azonban semmiképp sem javasolt rendszeresen, drasztikusan változtatni rajta, mivel súlyos egészégügyi következményekkel járhatnak az ilyen jellegű kísérletezések. Ezért is fontos megfelelő körültekintéssel eldönteni, hogy valóban szeretnék-e a ketogén diéta szabályait követni vagy sem.

4. Kellemetlen szájszag alakulhat ki

Amikor a test ketózisba kerül, akkor úgynevezett ketonok szabadulnak fel melléktermékként. Ide tartozik az aceton is, ami ugyanaz a vegyszer, ami többek között körömlakklemosókban is megtalálható, de a szervezet önmagától is képes előállítani.

A ketonok egyik része kilégzés során szabadul fel, általában jellegzetes szaggal járhat. Ez a szag nem a klasszikus, rossz leheletre hasonlít, amit a baktériumok okoznak, de ugyanúgy kellemetlen lehet a ketózis állapotában lévők számára. Röviden, azok akik huzamosabb ideig terveznek ketogén diétát folytatni készüljenek fel, hogy több időt kell majd tölteniük szájhigiéniájuk fenntartásával.

5. Megváltozhatnak az alvási szokások

A ketogén diéta veszélyei között megemlíthető az esetlegesen megváltozó alvási szokások. A szervezet a ketogén diéta során egy teljesen új állapottal találkozik, olyan forrásokból kell energiát előállítani, amire korábban ritkán került sor. Ez az új folyamat akár az alvási szokásokat is befolyásolhatja. Egyesek folyamatos szomjúságról számoltak be lefekvés előtt, míg mások ebből kifolyólag sűrűbben előforduló vizelésekről.

Összegzés

A ketogén diéta az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert és a látványos eredményeinek köszönhetően sokan kedvet kapnak hozzá. Fontos azonban megjegyezni, hogy mielőtt belevágna, ne kizárólag a súlyvesztést tartsa szem előtt, mint elsődleges célt, de érdemes körültekintően körbejárni a lehetőséget egészségügyi szempontból is. Mielőtt úgy dönt, hogy kipróbálná a ketogén diétát mindenképpen egyeztessen orvosával illetve célszerű lehet egy teljeskörű kivizsgálás is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Naptej allergia - Miből veheti észre?

szo júl 2 , 2022
Naptej allergia – Lehetséges? Bár a napvédő krémek egyes emberek számára biztonságosak, lehetséges, hogy bizonyos összetevők, például az illatanyagok és az oxibenzon allergiás reakciót okozhatnak. Ez egyéb tünetek mellett a naptej allergia tüneteit is okozhatja. Ha a naptej okozta kiütéseket […]
naptej allergia

Ez is érdekelheti