Gyümölcsallergia – Vajon Ön ebben szenved?

Mit jelent az allergia?

Az allergia az immunrendszer reakciója egy olyan anyagra, amely jellemzően nem káros, de kapcsolatba kerül a szervezettel vagy bejut abba. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük, és lehetnek élelmiszerek, pollenek, fűfélék, valamint vegyi anyagok. A gyümölcsallergia pedig a bennük lévő vagyi anyagok, vagy a külsejükön lévő pollenktől is ki tud alakulni.

gyümölcsallergia
A gyümölcsallergia kialakulhat a gyümölcsökben lévő vegyi anyagoktól

Gyümölcs és szájüregi allergia szindróma

A gyümölcsökre adott allergiás reakciók gyakran társulnak szájüregi allergia szindrómával (OAS). Ezt pollen-élelmiszerallergiának is nevezik.

Az OAS keresztreaktivitásból ered. Az immunrendszer felismeri a hasonlóságot a pollen (egy gyakori allergén) és a nyers gyümölcsökben, zöldségekben és diófélékben található fehérjék között. Ez a felismerés egyes embereknél allergiás reakciót vált ki.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a polleneket és a hozzájuk kapcsolódó gyümölcsöket, amelyek OAS-reakciót válthatnak ki:

  • Nyírfapollen: alma, sárgabarack, cseresznye, kivi, barack, körte és szilva.
  • Fűpollen: dinnye, narancs
  • Rozsdafű pollenje: banán, dinnye
  • Fűfélék pollenje: őszibarack

Tünetek

Az OAS és a gyümölcsallergia olyan tüneteket okozhat, amelyek a kellemetlenektől a súlyos és akár életveszélyes tünetekig terjedhetnek.

A leggyakoribb jelek és tünetek a következők:

  • viszketés vagy bizsergés a szájban
  • a nyelv, az ajkak és a torok duzzanata
  • tüsszögés és orrdugulás
  • szédülés
  • hányinger
  • hasi fájdalom
  • hasmenés

Egyes esetekben életveszélyes reakció, az úgynevezett anafilaxia léphet fel. Keressen sürgősségi orvosi segítséget, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:

Ételintolerancia

Egyeseknél az ételre adott reakció nem valódi allergia, hanem inkább ételintolerancia. Mivel az ételallergia és az ételintolerancia gyakran hasonló tünetekkel jár, összetéveszthetők egymással.

Ha úgy gondolja, hogy a fenti állapotok valamelyikében szenved, keresse fel orvosát, aki diagnosztizálja a panaszok forrását.

Számos tényező okozhat ételintoleranciát, például:

  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • laktóz-intolerancia
  • nem cöliákiás gluténérzékenység
  • élelmiszer-adalékanyagok, például a szárított gyümölcsök tartósítására használt szulfitok.
  • pszichológiai tényezők

Ami a gyümölcsöket illeti, az ételintolerancia gyakran az adott gyümölcsben természetesen előforduló vegyi anyagokra való érzékenységet jelenti. Néha a gyümölcsökben található természetes cukor (fruktóz) megemésztésére való képtelenségről van szó.

A gyümölcsallergia diagnózisa

Ha egy adott gyümölcsfajta fogyasztása vagy azzal való érintkezés negatív fizikai reakciót vált ki, kérjen időpontot orvosától. Lehet, hogy allergológus felkeresését javasolják.

Az allergológus számos módszert kínálhat a diagnózis felállítására és megerősítésére, ezek pedig a következők:

  • a tünetek és a feltételezett kiváltó okok áttekintése
  • a családi allergiás kórtörténet áttekintése
  • fizikális vizsgálat elvégzése
  • különböző gyümölcsök bőrszúrásos tesztjének alkalmazása
  • az Ön vérének E immunglobulin (IgE), egy allergiával kapcsolatos antitest kimutatása.
  • a különböző gyümölcsök fogyasztása közbeni reakciójának tesztelése és mérése.

Gyümölcsallergia – Összefoglaló

Ha fizikai reakciót mutat a gyümölcsökre, kérjen időpontot orvosától vagy allergológusától. Számos diagnosztikai vizsgálatot végezhetnek az allergia, az OAS vagy az ételintolerancia azonosítására.

A diagnózis felállítása után orvosa vagy allergológusa javaslatot tud tenni a kezelési lehetőségekre és a jövőbeni tünetek kezelésének legjobb módjára.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Korianderallergia - Hogyan lehet felismerni?

vas aug 28 , 2022
A korianderallergia ritka, de létezik. A koriander egy leveles fűszernövény, amely a világ minden táján, a mediterrán konyhától az ázsiai konyháig gyakori az ételekben. Hozzáadható és fogyasztható frissen vagy főzve, illetve főzelékekben. A korianderallergia tünetei hasonlóak a többi ételallergiához. Az […]
korianderallergia