Mit jelent az allergia?
Az allergia az immunrendszer reakciója egy olyan anyagra, amely jellemzően nem káros, de kapcsolatba kerül a szervezettel vagy bejut abba. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük, és lehetnek élelmiszerek, pollenek, fűfélék, valamint vegyi anyagok. A gyümölcsallergia pedig a bennük lévő vagyi anyagok, vagy a külsejükön lévő pollenktől is ki tud alakulni.
Gyümölcs és szájüregi allergia szindróma
A gyümölcsökre adott allergiás reakciók gyakran társulnak szájüregi allergia szindrómával (OAS). Ezt pollen-élelmiszerallergiának is nevezik.
Az OAS keresztreaktivitásból ered. Az immunrendszer felismeri a hasonlóságot a pollen (egy gyakori allergén) és a nyers gyümölcsökben, zöldségekben és diófélékben található fehérjék között. Ez a felismerés egyes embereknél allergiás reakciót vált ki.
Az alábbiakban felsoroljuk azokat a polleneket és a hozzájuk kapcsolódó gyümölcsöket, amelyek OAS-reakciót válthatnak ki:
- Nyírfapollen: alma, sárgabarack, cseresznye, kivi, barack, körte és szilva.
- Fűpollen: dinnye, narancs
- Rozsdafű pollenje: banán, dinnye
- Fűfélék pollenje: őszibarack
Tünetek
Az OAS és a gyümölcsallergia olyan tüneteket okozhat, amelyek a kellemetlenektől a súlyos és akár életveszélyes tünetekig terjedhetnek.
A leggyakoribb jelek és tünetek a következők:
- viszketés vagy bizsergés a szájban
- a nyelv, az ajkak és a torok duzzanata
- tüsszögés és orrdugulás
- szédülés
- hányinger
- hasi fájdalom
- hasmenés
Egyes esetekben életveszélyes reakció, az úgynevezett anafilaxia léphet fel. Keressen sürgősségi orvosi segítséget, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:
- torok duzzanat
- légúti szűkület
- alacsony vérnyomás, magas pulzus
- szédülés
- eszméletvesztés
- sokk
Ételintolerancia
Egyeseknél az ételre adott reakció nem valódi allergia, hanem inkább ételintolerancia. Mivel az ételallergia és az ételintolerancia gyakran hasonló tünetekkel jár, összetéveszthetők egymással.
Ha úgy gondolja, hogy a fenti állapotok valamelyikében szenved, keresse fel orvosát, aki diagnosztizálja a panaszok forrását.
Számos tényező okozhat ételintoleranciát, például:
- irritábilis bél szindróma (IBS)
- laktóz-intolerancia
- nem cöliákiás gluténérzékenység
- élelmiszer-adalékanyagok, például a szárított gyümölcsök tartósítására használt szulfitok.
- pszichológiai tényezők
Ami a gyümölcsöket illeti, az ételintolerancia gyakran az adott gyümölcsben természetesen előforduló vegyi anyagokra való érzékenységet jelenti. Néha a gyümölcsökben található természetes cukor (fruktóz) megemésztésére való képtelenségről van szó.
A gyümölcsallergia diagnózisa
Ha egy adott gyümölcsfajta fogyasztása vagy azzal való érintkezés negatív fizikai reakciót vált ki, kérjen időpontot orvosától. Lehet, hogy allergológus felkeresését javasolják.
Az allergológus számos módszert kínálhat a diagnózis felállítására és megerősítésére, ezek pedig a következők:
- a tünetek és a feltételezett kiváltó okok áttekintése
- a családi allergiás kórtörténet áttekintése
- fizikális vizsgálat elvégzése
- különböző gyümölcsök bőrszúrásos tesztjének alkalmazása
- az Ön vérének E immunglobulin (IgE), egy allergiával kapcsolatos antitest kimutatása.
- a különböző gyümölcsök fogyasztása közbeni reakciójának tesztelése és mérése.
Gyümölcsallergia – Összefoglaló
Ha fizikai reakciót mutat a gyümölcsökre, kérjen időpontot orvosától vagy allergológusától. Számos diagnosztikai vizsgálatot végezhetnek az allergia, az OAS vagy az ételintolerancia azonosítására.
A diagnózis felállítása után orvosa vagy allergológusa javaslatot tud tenni a kezelési lehetőségekre és a jövőbeni tünetek kezelésének legjobb módjára.