7 élettani hatás, amit a körömvirág biztosíthat

A körömvirág egy virágos növény, amely teaként és különféle gyógynövénykészítmények alapanyagaként is felhasználható. A teát úgy készítik el, hogy a virágokat forrásban lévő vízbe áztatják, míg a kivonatot mind a virágokból, mind a levelekből nyerik.

A körömvirágtea enyhén kesernyés ízű, azonban a népi gyógyászatban hagyományosan használt gyógymód. Terápiás tulajdonságai miatt a mai napig előszeretettel használják. A körömvirág kivonat megtalálható olajokban, kenőcsökben és tinktúrákban.

Cikkünkben a körömvirág tea és kivonat 7 lehetséges előnyét vizsgáltuk.

1. Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek semlegesítik az oxidatív stressz káros hatásait. A körömvirág kivonat pedig számos erős antioxidánssal rendelkezik, ezért fogyasztása már csak ebben a tekintetben is igen előnyös.

Ezenkívül gyulladásgátló vegyületeket is tartalmaz. Míg a gyulladás normális testi válasz, a krónikus gyulladás számos káros állapothoz kapcsolódik, például az elhízás, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség.

Habár a jelenleg meglévő kutatások igen ígéretesek a körömvirág hatásait illetően, mégis további vizsgálatokra van szükség, hogy bizonyosságot nyerjenek a hipotézisek.

2. Elősegítheti a sebek és bőrfekélyek gyógyulását

Az olajokban, kenőcsökben és tinktúrákban található körömvirág kivonatot sebek és fekélyek helyi kezelésére is alkalmazzák. A teával kapcsolatban viszont nem teljesen bizonyított, hogy a fogyasztása ugyanazokkal a hatásokkal jár-e.

7 élettani hatás, amit a körömvirág biztosíthat
1. kép – A körömvirág hatása még a sebek gyógyulásnál is megnyilvánulhat

Az állatkísérletek alapján kijelenthető, hogy esszenciája szabályozhatja bizonyos fehérjék expresszióját, amelyek elősegítik a sebgyógyulást. Kémcsöves vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a körömvirág kivonat megnövelte a kollagén mennyiségét a sebekben gyógyulásuk során, mely az új bőr kialakításához elengedhetetlen.

Egy 30 héten át tartó vizsgálatban 41 cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyben szenvedő felnőtt vett részt. A résztvevők 78%-a ért el teljes sebzáródást a napi körömvirágspray-kezelés után.

3. Leküzdhet bizonyos rákos sejteket

Mint említettük, a körömvirág kivonat számos erős antioxidánssal rendelkezik, amely miatt daganatellenes hatású lehet.

Kémcsöves vizsgálatok arra utalnak, hogy a körömvirág bizonyos antioxidánsai felvehetik a harcot a leukémia, a melanoma, a vastagbél és a hasnyálmirigyrák sejtjeivel szemben. Megállapították, hogy a kivonat olyan fehérjéket aktivál, amelyek elpusztítják a rákos sejteket, miközben egyidejűleg blokkolnak más fehérjéket, amelyek egyébként megzavarnák a sejthalált.

Azonban az embereken végzett kutatások hiányosak, így a körömvirág tea és kivonatok önmagukban nem alkalmasak a rák kezelésére.

4. Gombaellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezhet

Egy kémcsőben végzett tanulmány során a körömvirágból származó olaj hatékonynak bizonyult a Candida élesztőgomba 23 törzse ellen. Ez a fajta gomba száj-, hüvely- és bőrfertőzéseket okozhat.

Egy másik kutatás során a arra jöttek rá a kutatók, hogy a körömvirág kivonat gátolja a leishmania-ért felelős parazita növekedését. Ez a betegség bőrsebeket okozhat, illetve befolyásolhatja a belső szerveket, például a lépet, a májat és a csontvelőt.

Továbbá alkalmazható a felületi sebekre is, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az embereken végzett kutatások jelenleg igen limitáltak, így nem egyértelmű, hogy mennyire hatékonyak ezek a fajta kezelések.

5. Támogathatja a száj egészségét

Nemcsak a bőrön keletkező sebekkel szemben nyújthat megoldást, hanem például a szájüregi betegségek, azon belül is a fogínygyulladás kezelésében.

Az ínygyulladás az egyik leggyakoribb szájbetegség, amelyet az íny krónikus gyulladása jellemez.

Egy vizsgálat során 240 ínygyulladásban szenvedő személy körömvirág szájvizet kapott. Az érintettek ínygyulladását 46%-kal sikerült csökkenteni.

Ezenfelül egy kémcsőben végzett kutatás is igen ígéretesnek bizonyult: a körömvirág alapú szájvíz csökkentette a mikroorganizmusok számát a foghúzáshoz használt varratanyagokon.

A vizsgálatok ezeket a hatásokat a körömvirág erős gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságainak tulajdonították.

A körömvirágtea gargarizálása állítólag enyhíti a torokfájást is, habár az erre vonatkozó tanulmányok még nem támasztották 100%-ban alá ezt a hatást.

6. Javíthatja a bőr egészségét

Kivonata és esszenciája számos kozmetikumban, beleértve a krémeket és kenőcsöket.

A körömvirág kivonat fokozhatja a bőr hidratáltságát, valamint serkentheti annak feszességét és rugalmasságát, melynek következtében az öregedés jelei késleltethetők, és ezt nem csupán a kémcsőben végzett kísérletek mutatták ki, hanem az embereken végzett vizsgálatok is.

A fent említett hatások nagy valószínűséggel a körömvirág antioxidáns tartalmának köszönhetők. Az ultraibolya (UV) sugárzásnak való kitettség a bőr oxidatív stresszének vezető oka. Azonban azt is kimutatták ezzel kapcsolatban, hogy a körömvirágolaj fényvédő faktora (SPF) 8,36.

Következésképpen elmondható, hogy a körömvirágolajjal készült fényvédők védelmet nyújthatnak a leégés ellen.

Ezenkívül a pelenkakiütés ellen végzett vizsgálat során megállapították, hogy a körömvirágkenőcs biztonságos és hatékony kezelésként működhet.

7. Egyéb felhasználás

Más felhasználási területeit egyelőre a tudomány nem teljesen támasztotta alá, azonban sokan mégis hisznek benne. Ezek közé tartozik:

  • A menstruációs ciklus szabályozása, sőt, sokan azt állítják, hogy a körömvirág kiválthatja magát a menstruációt és enyhíti a menstruációs görcsöket.
  • A szoptatás velejáró fájdalmainak enyhítése. Állítólag helyi alkalmazással a körömvirágkészítmények kezelhetik a kirepedezett mellbimbókat.
  • A pattanások csökkentése, mivel a körömvirág antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
  • A szív egészségének javítása. A körömvirág gyulladáscsökkentő és antioxidáns potenciálja csökkentheti a szívroham kockázatát.
  • Az izomfáradtság enyhítése: egereken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a körömvirág kivonat csökkenti az edzés által kiváltott izomfájdalmat.

Összefoglalás

A körömvirág tele van jótékony növényi vegyületekkel, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gombaellenes és sebgyógyító hatásúak lehetnek.

A legtöbb esetben gyógyteaként fogyasztják, ám kenőcsökben, krémekben is megtalálható a kivonata.

Habár rengeteg kutatás támasztja már alá a körömvirág pozitív tulajdonságait, további humán kutatásokra van szükség, hogy ezek 100%-ban bizonyítottak legyenek.

A terhesség állapotában, nyugtatókat vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedők esetében kerülendő.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A levendula tea hatása - 4 elképesztő hatás

szo dec 10 , 2022
A levendula tea készítése során a Lavandula angustifolia növény lila bimbóit forró vízzel forrázzák le. Úgy gondolják, hogy a levendula tea hatása megnyugtatja az idegeket, jobb alvást eredményez, javítja a bőr egészségét és számos más előnnyel jár, bár a kutatások […]
levendula tea hatása

Ez is érdekelheti