Mi a Lima-szindróma és kinél alakulhat ki?

Mi az a Lima-szindróma? Biztosan hallotta már a „Stockholm-szindróma” kifejezést. Ez ugye az a jelenség, amikor az egyén pozitív kapcsolatot alakít ki elfogójával vagy bántalmazójával.

Tudta, hogy a Stockholm-szindrómának van ellentéte? Ezt Lima-szindrómának hívják. Lima-szindrómában a fogva tartó az aki pozitív kapcsolatot alakít ki áldozatával.

Ebben a cikkben gyakorlatilag mindent megtudhat a Lima-szindrómával kapcsolatos jelenségről.

Mi a Lima-szindróma definíciója?

A Lima-szindróma egy pszichológiai válasz, amelyben a fogoly vagy bántalmazó pozitív kapcsolatot alakít ki az áldozattal. Amikor ez megtörténik, a fogva tartó empátiát kezd érezni az fogvatartottal kapcsolatban.

Összességében nem sok információ áll rendelkezésre a Lima-szindrómáról. Bár a hírekben és a populáris kultúrában is van rá néhány lehetséges példa, a tudományos kutatások és esettanulmányok továbbra sem szolgálnak elengedő információval.

Mi a Lima-szindróma története?

A Lima-szindróma nevét egy ominózus túszejtésről kapta kapta, amely 1996 végén kezdődött Limában, Peruban. Itt a japán nagykövet által tartott bulin több száz vendéget elfogtak és ejtettek túszul.

A foglyok közül sokan magas szintű diplomaták és kormányzati tisztviselők voltak. Elfogóik a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom (MTRA) tagjai voltak, amelynek legfontosabb követelése az MTRA tagjainak börtönből való kiengedése volt.

A válság első hónapjában nagyszámú túszt engedtek el. E túszok közül sokan kiemelkedő jelentőségűek voltak, ezért elengedésük ellentétesnek tűnt a helyzettel kapcsolatban.

Mi történt itt?

Ahelyett, hogy a stockholm szindróma esetében a túszok pozitív köteléket alakítanának ki fogva tartóikkal, úgy tűnik, hogy ez fordítva történt – a foglyok közül sokan kezdtek együttérzőnek vélni a fogva tartóikat.

Ezt a választ Lima-szindrómának nevezték. A Lima-szindróma hatásai csökkentették annak valószínűségét, hogy az foglyoknak bármilyen bántódásuk essen, miközben növekedett annak esélye, hogy kiszabaduljanak.

A túszejtés végül 1997 tavaszán ért véget, amikor a fennmaradó túszokat kiszabadították egy, a különleges erők által végrehajtott művelet során.

Mik a Lima-szindróma tünetei?

Általánosságban elmondható, hogy az egyén Lima-szindrómában szenvedhet, ha:

 • fogva tartó vagy bántalmazó ebben a helyzetben
 • pozitív kapcsolatot alakít ki áldozatukkal

Fontos megjegyezni, hogy a „pozitív kapcsolat” kifejezés nagyon széles és sokféle érzést tartalmazhat. Néhány példa potenciálisan magában foglalhatja a következők egyikét vagy azok kombinációját:

 • empátia érzése a fogoly helyzete iránt
 • egyre jobban figyel a fogoly szükségleteire vagy kívánságaira
 • kezd azonosulni egy fogvatartottal
 • kötődés, előszeretet vagy akár ragaszkodás érzéseinek kifejlesztése a fogoly iránt
lima-szindróma
A Lima-szindróma során a fogvatartó elkezd kötődni a fogvatartott iránt

Melyek a Lima-szindróma okai?

A Lima-szindrómát még mindig rosszul értelmezik, és nagyon kevés kutatást végeztek annak okairól. Sok minden, amit tudunk, a túszválságból származik, amelyről a szindróma a nevét kapta.

Az esetet követően az érintetteket orvosi csapat értékelte, és megállapította, hogy az MTRA sok tagja ragaszkodik a fogva tartottakhoz. Néhányan azt is mondták, hogy a jövőben Japánban szeretnének iskolába járni.

A következő jellemzőre figyeltek még fel az értékelés során:

 • Fiatalság: A túszválságban érintett MTRA-tagok közül sokan tizenévesek vagy fiatal felnőttek voltak.
 • Ideológia: A foglyok közül sokan kevéssé ismerték a művelet mögött rejlő politikai kérdéseket, és úgy tűnt, inkább pénzbeli haszonszerzés céljából vesznek részt benne.

Ezen információk alapján úgy tűnik, hogy a Lima-szindróma jobban megfigyelhető olyan személyek esetében, akik fiatalabbak, tapasztalatlanabbak vagy nem rendelkeznek erős meggyőződéssel.

Ezen tulajdonságok mellett más tényezők is szerepet játszhatnak:

Egyetértés: Az elfogóval való baráti kapcsolat kialakítása hozzájárulhat a pozitív kötődéshez. A limai válság foglyai közül sokan diplomaták voltak, akiknek tapasztalatuk lett volna a kommunikációban és a tárgyalásokban.
Idő: Ha hosszabb időt töltünk egy emberrel, elősegítheti a kapcsolat elmélyülését. Ennek azonban aligha volt nagy szerepe a limai válságban, mivel sok túszt korán szabadon engedtek.

Milyen példák vannak a Lima-szindrómára?

A limai túszválság mellett a Lima-szindróma más hasonló eseteknél is előfordult.

A Lima-szindróma egy további valós esete

Egy hasonló példát dokumentál egy cikk arról a pozitív kapcsolatról, amely az indiai Uttar Pradesh és az elrablói között alakult ki.

Ez valójában jó példa mind a Lima-szindrómára, mind a Stockholm-szindrómára egyaránt, mivel az elrabolt férfi kötődni kezdett elrablóinak értékeihez. Az emberrablók kedvesen bántak vele, és végül visszaengedték a falujába.

Hogyan lehet megbirkózni a Lima-szindrómával?

Jelenleg nincs sok információ a Lima-szindrómáról, és arról, hogy ez hogyan befolyásolhatja azokat, akiknél ez kialakul.

A foglyok és a fogva tartottak közötti kötődés, valamint annak befolyásolása olyan téma, amely több kutatást igényel.

Első pillantásra a Lima-szindróma pozitívnak tűnhet. Ennek oka az, hogy a fogolyhoz vagy bántalmazóhoz kapcsolódik, aki pozitív kapcsolatot vagy empátiát alakít ki áldozatával.

De fontos szem előtt tartani, hogy ez a kapcsolat egyenlőtlen hatalmi dinamikában és gyakran traumatikus körülmények között jön létre.

Emiatt lehetséges, hogy a Lima-szindrómában szenvedők ellentmondásos vagy zavaros gondolatokat és érzéseket tapasztalhatnak.

Ha olyan helyzetbe került, amelyben úgy gondolja, hogy kifejlődött a Lima-szindróma, kérjen pszichológiai tanácsadást. Ez segíteni tud abban, hogy jobban megértse és kezelje az érzéseit.

Hogyan hasonlítható össze a Lima-szindróma a Stockholm-szindrómával?

Stockholm-szindrómában az egyén pozitív érzéseket alakít ki fogva tartója vagy bántalmazója iránt. Ez a Lima-szindróma ellentéte.

Úgy gondolják, hogy a Stockholm-szindróma egy olyan megküzdési mechanizmus lehet, amely segít valakinek feldolgozni és elfogadni helyzetét egy traumás időszakban.

Míg a Lima-szindróma nincs jól meghatározva, de négy jellemzője van, amelyek gyakran kapcsolódnak a Stockholm-szindróma kialakulásához. Ilyenkor az egyén:

 • úgy véli, hogy veszély fenyegeti az életüket
 • az értéket apró jóságos cselekedetekben érzékeli elfogójuktól vagy bántalmazójuktól
 • elszigetelt az elfogójuk vagy bántalmazójuk nézeteitől vagy nézőpontjaitól
 • nem hiszi, hogy el tudnak menekülni helyzetükből

A Stockholm-szindrómával kapcsolatban több kutatás folyik, mint a Lima-szindrómával, bár gyakran csak kis vizsgálatokra korlátozódik.

Az emberrablások és túszejtések mellett a kutatások azt mutatják, hogy Stockholm-szindróma a következő helyzetekben fordulhat elő:

 • Bántalmazó kapcsolatok: Ez magában foglalhat bármilyen fizikai, érzelmi vagy szexuális bántalmazást. Egy 2007-es dokumentum megjegyzi, hogy a visszaéléseket tapasztalók kötődhetnek a bántalmazójukhoz, vagy együttműködhetnek vele.
 • Szexkereskedelem: egy 2018-as tanulmány a női szexmunkásokkal készített interjúkat elemző, megbízható forrásból kiderült, hogy személyes tapasztalataikkal kapcsolatos beszámolóik nagy része összhangban van a Stockholm szindrómával.
 • Gyermekbántalmazás: 2005-ös cikk megjegyzi, hogy a gyermek és bántalmazója között kialakuló érzelmi kötődés megvédheti mind a bántalmazót és a bántalmazottat, még akár azután is, hogy a kapcsolat véget ér.
 • Sport: Egy 2018-as tanulmány feltárta a sportolók és edzők közötti kapcsolat dinamikáját, amelyek visszaélésszerű edzési módszereket alkalmaznak, és hogy hogyan lehet ez a Stockholm-szindróma példája.

Fontos megjegyezni, hogy minden ember másképp reagál a stresszre és a traumákra. Mint ilyen, nem minden embernél alakul ki Stockholm-szindróma, ha a fenti helyzetek valamelyikébe kerül.

Míg Lima-szindrómát figyeltek meg az emberrablás és a túszejtés forgatókönyveiben, jelenleg nem ismert, hogy kialakulhat-e a fent említett négy további forgatókönyv keretein belül.

Összefoglaló

A Lima-szindróma egy pszichológiai válasz, ahol a fogoly vagy bántalmazó pozitív kapcsolatot alakít ki az áldozattal. Ez a Stockholm-szindróma ellentéte, és először az 1990-es években, Limában, a túszválság után írták le.

A limai túszválságot követő jelentések azt mutatják, hogy a foglyok fiatalsága, tapasztalatlansága és ideológiája szerepet játszhatott a Lima-szindróma kialakulásában. A fogvatartottakkal való kapcsolat is közrejátszhatott.

Összességében jelenleg kevés információ áll rendelkezésre a Lima-szindrómáról, vagy arról, hogyan és mikor kell kezelni. A pszichológiai tanácsadáson való részvétel segíthet az embereknek megbirkózni a Lima-szindrómával kapcsolatos érzésekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Petefészek gyulladás jelei - ezekre érdemes odafigyelnie!

ked szept 21 , 2021
Mik lehetnek a petefészek gyulladás jelei? A petefészek gyulladást főként bakteriális fertőzés okozza, valamint a krónikus vesemedence gyulladás következménye is lehet. Ezek természetesen nagyban eltérnek az autoimmun petefészek gyulladástól, amely egyértelműen az immunrendszer rendellenes működésének következménye. A petefészek gyulladás egy […]
Petefészek gyulladás jelei - ezekre érdemes odafigyelnie!

Ez is érdekelheti