Pajzsmirigy túlműködés lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben!

A pajzsmirigy túlműködés lelki okai mögött általában olyan érzések húzódnak meg, amelyek korlátoznak minket bizonyos dolgok elmondásában vagy kivitelezésében. Azonban mielőtt megértenénk a pajzsmirigy túlműködés lelki okai mögött álló érzéseket érdemes néhány szót ejteni magáról a pajzsmirigyről is.

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, amely a nyak elején található. Tetraiodotironint (T4) és trijódtironinot (T3) homonokat termel, amik szabályozzák a szervezet sejtjeinek energiafelhasználását és az anyagcserét is.

A pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy túlzott mértékben termeli a T4, T3 vagy mindkét hormont. A pajzsmirigy túlműködés okozta tünetek lehetnek:

  • idegesség
  • nyugtalanság
  • koncentrációs nehézségek
  • gyengeség
  • szabálytalan szívverés
  • alvási nehézségek
  • törékeny haj
  • viszketés
  • hajhullás
  • hányinger és hányás

A tünetek elég széles spektrumon mozoghatnak és jelentősen megnehezíthetik a mindennapi tevékenységek elvégzését, ezért is fontos minél hamarabb megérteni a pajzsmirigy túlműködés lelki okai mögött fennálló érzéseket.

Mi üzen a testünk a pajzsmirigyen keresztül?

A pajzsmirigy túlműködés jellemzően akkor alakul ki, amikor nincs meg a képességünk arra, hogy azt mondjunk és tegyünk, amit szeretnénk. Gyakran támadnak olyan gondolataink, hogy senki sem ért meg minket vagy amit gondolunk, illetve hogyha elmondanák mit is szeretnénk csinálni azzal megbántanánk másokat vagy mások nem fogadnának el a véleményünket.

E miatt a visszafogottság miatt kialakul egyfajta állandó belső konfliktus. Egyfelől nem merjük kifejezni saját gondolatainkat és érzéseinket, azonban a pajzsmirigy túlműködés jelensége ennek a szöges ellentéte: magába foglalja a végtelen energiát, a tettvágyat, cselekvésre sarkall minket. Amikor a tehetetlenség és a tettvágy szembe kerül egymással, úgy megjelennek a pajzsmirigy túlműködés okozta tüneteket.

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben
1. kép – Pajzsmirigy túlműködés lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben

Nem véletlenül. Az ilyen tünetektől szenvedőket a saját, belső tüzük emészti fel, hiszen folyamatosan szeretnének haladni és tenni, de a belső késztetéseik visszafogják őket. Gyakran nevezik a pajzsmiriggyel összefüggő problémákat „Kellene-betegségnek” is, ami egy igazán találó kifejezése a probléma gyökerének tekintetében. Hogy miért? Mert tudjuk, mit kellene tenni, de nem tesszük meg. Az elme folyamatosan olyan gondolatokkal telítődik, hogy mikor milyen helyzetben mit nem teszünk meg. Tele vagyunk ötletekkel, amelyek segíthetnének minket azzá a személlyé válni, akik lelkünk mélyén szeretnénk lenni, de nem cselekszünk. Ehelyett tudat alatt inkább eltitkoljuk valódi vágyainkat az életünkkel kapcsolatban.

Később ez akár még rosszabbra fordulhat, mivel állandósulhat ez az érzés. A kifejezés helyett elindul az alkalmazkodás az élet minden területén – fejet hajtunk párunk és családtagjaink előtt, csak azért, hogy a békét fenn tartsuk, miközben saját érzéseinket elnyomjuk. A munkahelyen igyekszünk egyre jobban teljesíteni, hogy családunk szemében igazi hősök legyünk, miközben már évek óta utáljuk a munkánkat.

Végső soron pedig kialakul egyfajta folyamatos terhelés és belső viszály önmagunkkal szemben, ami rengeteg stressz hormont termel a szervezetben. Az igazi énünk háttérbe szorul annak érdekében, hogy más területeken megfeleljünk.

Összességében elmondható, hogy a pajzsmirigy túlműködés lelki okai mögött olyan érzések állhatnak, amelyek szembe kerülnek saját önmegvalósításunkkal. Azonban a jó hír, hogy a folyamat visszafordítható a testünk gyógyító erejének segítségével. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy hallgatunk a belső énünkre és személyiségünkre és hagyni, hogy elmondja, amit szeretne.

Nem kell szégyenként megélni, ha úgy cselekszünk valamikor, ami családtagjaink számára nem a legszerethetőbb. Nem kell folyamatosan ostromolni magunkat, ha esetleg valamilyen okból kifolyólag nem sikerül mások vágyait és igényeit kielégíteni. Az igazi cél, hogy megtaláljuk az egészséges egyensúlyt a mások által támasztott elvárások és saját kifejezési eszközeink között. Amikor ezt az állapotot elérjük, és tartósan képesek vagyunk fenntartani, akkor a pajzsmirigy túlműködés tünetei is szép lassan enyhülni fognak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vasban gazdag ételek – 10 étel, amit érdemes fogyasztanunk!

pén aug 5 , 2022
A vasban gazdag ételek rendszeres fogyasztása szinte mindenki számára erősen ajánlott, mivel a vas egy olyan ásványi anyag, amely számos, létfontosságú funkciót lát el az emberi szervezetben. Legfontosabb feladata az oxigén szállítása a vörösvértestek részeként. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő vasat, […]
Vasban gazdag ételek – 10 étel, amit érdemes fogyasztanunk!

Ez is érdekelheti