Citrom: Táplálkozási tények és egészségügyi előnyök

A citrom (Citrus limon) a világ legnépszerűbb citrusféléi közé tartozik.

A citromot sokféleképpen lehet fogyasztani, de az íze nagyon savanyú és általában nem fogyasztják önmagában vagy egész gyümölcsként.

Ehelyett gyakran díszítik az ételeket és a levüket gyakran használják savanyításra. A limonádé egyik legfontosabb összetevője.

A citrom nagyszerű C-vitamin– és rostforrás, emellett számos növényi vegyületet, ásványi anyagot és illóolajat tartalmaz.

Ezek a sárga gyümölcsök számos potenciális egészségügyi előnnyel is rendelkeznek. A citrom fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a rák és a vesekő kockázatát.

Tápanyagtartalom

A citrom nagyon kevés zsírt és fehérjét tartalmaz. Főleg szénhidrátból (10%) és vízből (88-89%) áll.

Egy közepes citrom csak körülbelül 20 kalóriát tartalmaz.

A 100 gramm nyers, hámozott citrom tápanyagtartalma a következő:

  • Kalória: 29
  • Víz: 89%
  • Fehérje: 1,1 gramm
  • Szénhidrát: 9.3 gramm
  • Cukor: 2,5 gramm
  • Rost: 2,8 gramm
  • Zsír: 0,3 gramm

Szénhidrátok

A citrom szénhidrátjai elsősorban rostokból és egyszerű cukrokból, például glükózból, fruktózból és szacharózból állnak.

Rostok

A citrom fő rostja a pektin.

Az olyan oldható rostok, mint a pektin, a cukor és a keményítő emésztésének lassításával csökkenthetik a vércukorszintet.

Az élelmi rostok az egészséges táplálkozás fontos részét képezik és számos egészségügyi előnnyel járnak.

Vitaminok és ásványi anyagok

A citrom számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  • C-vitamin. A C-vitamin alapvető vitamin és antioxidáns, fontos az immunrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez.
  • Kálium. A magas káliumtartalmú étrend csökkentheti a vérnyomás szintjét és pozitív hatással lehet a szív egészségére.
  • B6-vitamin. A rokon vitaminok csoportjába tartozó B6 részt vesz a táplálék energiává alakításában.

Egyéb növényi vegyületek

A növényi vegyületek a növényekben található természetes bioaktív anyagok, amelyek némelyike erőteljes egészségügyi hatásokkal bír.

A citromban és más citrusfélékben található növényi vegyületek jótékony hatással lehetnek a rákra, a szív- és érrendszeri betegségekre és a gyulladásra.

Ezek a citrom fő növényi vegyületei:

  • Citromsav. A citromban legnagyobb mennyiségben előforduló szerves sav, a citromsav segíthet megelőzni a vesekő kialakulását.
  • Heszperidin. Ez az antioxidáns erősítheti az ereket és megakadályozhatja az érelmeszesedést – a zsírlerakódások (plakkok) felhalmozódását az artériákban.
  • Diozmin. A keringési rendszerre ható egyes gyógyszerekben használt antioxidáns, a diozmin javítja az izomtónust és csökkenti a krónikus gyulladást az erekben.
  • Eriocitrin. Ez az antioxidáns a citromhéjban és -lében található.
  • D-limonén. Az elsősorban a héjában található d-limonén a citrom illóolajok fő alkotóeleme, és felelős a citrom jellegzetes aromájáért. Elszigetelten enyhítheti a gyomorégést és a gyomorrefluxot.

A citromban található növényi vegyületek közül sok nem található meg nagy mennyiségben a citromlében, ezért a maximális előnyök elérése érdekében ajánlott az egész gyümölcs fogyasztása – a héj nélkül.

A citrom egészségügyi hatása

A citrusfélék, köztük a citrom, számos egészségügyi előnnyel járnak.

Ezért valószínűleg vitaminjaik és rostjaik, valamint erős növényi vegyületeik felelősek.

Szív egészsége

A szívbetegségek, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot, a világon a leggyakoribb halálozási ok.

A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök fogyasztása összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

A vér alacsony C-vitamin-szintje szintén összefügg a stroke fokozott kockázatával, különösen a túlsúlyosak és a magas vérnyomásúak körében.

A citrusfélékből származó izolált rostok fogyasztása bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét, a citromban lévő illóolajok pedig megvédhetik az LDL (rossz) koleszterin részecskéket az oxidációtól.

A patkányokon végzett legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a növényi vegyületek, a hesperidin és a diosmin jótékony hatással lehetnek a szívbetegségek néhány kulcsfontosságú kockázati tényezőjére.

citrom
A citrom fogyasztása számos pozitív hatással bír az egészségre.

A vesekövek megelőzése

A citromban található citromsav csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát.

Egyes tanulmányok szerint a citromlé és a limonádé hatásos lehet a vesekő megelőzésében, más tanulmányok azonban nem találtak hatást.

Vérszegénység megelőzése

A vérszegénységet gyakran vashiány okozza, és leggyakoribb a menopauza előtti nőknél.

A citrom kis mennyiségű vasat tartalmaz, de nagyszerű C-vitamin- és citromsavforrás, amely növelheti a vas felszívódását más élelmiszerekből.

Mivel a citrom fokozhatja a vas felszívódását az élelmiszerekből, ezért segíthet megelőzni a vérszegénységet.

Rák

A citrom segíthet csökkenteni számos ráktípus, köztük a mellrák kockázatát. Ez feltehetően az olyan növényi vegyületeknek köszönhető, mint a hesperidin és a d-limonén.

Citromos víz

Sokan naponta többször isznak citromos vizet – akár melegen, akár hidegen.

A recept általában 1/2-1 citrom frissen facsart leve egy csésze (240 ml) vízben.

A frissen facsart citromos víz fogyasztása bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

A citromos víz gazdag forrása a C-vitaminnak és a növényi vegyületeknek, amelyek fokozhatják az immunrendszer működését, védelmet nyújtanak a különböző betegségek ellen, és növelik a vas felszívódását.

A citromban található citromsav csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát azáltal, hogy hígítja a vizeletet és növeli annak citrát tartalmát.

Tekintettel arra, hogy némi pép kerül a keverékbe, a pépben lévő pektinek elősegíthetik a teltségérzetet és táplálhatják a bélben lévő barátságos baktériumokat, ezáltal elősegítve a jó egészséget és csökkentve a betegségek kockázatát.

Ráadásul az illóolajokból származó citromaroma csökkentheti a stresszt és javíthatja a hangulatot.

A limonádénak hasonló egészségügyi előnyökkel kell rendelkeznie – kivéve a gyakran hozzáadott cukrot, amely túlzott fogyasztása egészségtelen.

Nemkívánatos hatások

A citrom általában jól tolerálható, de a citrusfélék kis számú embernél allergiás reakciókat okozhatnak.

A bőrgyulladásban szenvedő embereknél kontaktallergiát és bőrirritációt is okozhatnak.

A citrom meglehetősen savas, ezért gyakori fogyasztása káros lehet a fogak egészségére, ha a fogzománc károsodik.

Összefoglaló – Citrom

A citrom frissítő gyümölcs, amelyet általában nem egészben, hanem inkább köretként vagy ízesítőként fogyasztanak.

Kiváló forrása a C-vitaminnak, az oldható rostoknak és a növényi vegyületeknek, amelyek mindegyike jótékony hatással lehet az egészségre.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>7 egészséges élettani hatás, amit a paradicsom biztosíthat</strong>

ked jan 17 , 2023
A paradicsom egy igazán finom és tápláló gyümölcs, amit hazánkban is nagyon nagy előszeretettel fogyasztanak a családok. De álljunk meg egy pillanatra, hogy lenne már gyümölcs a paradicsom? Botanikai jellemzői alapján valóban gyümölcsnek minősül, mivel a növény húsos részei körül […]
7 egészséges élettani hatás, amit a paradicsom biztosíthat

Ez is érdekelheti