A természetes szíverősítők megtalálása kulcsfontosságú feladat lehet az életünkben. Hogy miért? Mert a világon előforduló halálesetek közel egyharmadért a különböző okok miatt kialakuló szívbetegségek a felelősek. A megelőzés szempontjából az egyik legjobb megoldás az lehet, ha rendszeresen megjelennek étkezéseinkben a természetes szíverősítők.
Szíverősítőknek nevezzük azokat az ételeket és italokat, amelyek csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek az élelmiszerek többek között befolyásolhatják a vérnyomást, a koleszterinszintet, illetve a gyulladások mértékét. A felsorolt tényezők mindegyike a szívbetegségek kockázati tényezőjeként jelenthet meg.
Cikkünkben most 8 természetes szíverősítőt mutatunk be!
1. Leveles zöldségek
Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, kelkáposzta vagy a cékla jól ismertek jótékony egészségünkre gyakorolt hatásaikról. Gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is, amelyekről már több kutatás is bizonyította, hogy segíthetnek megakadályozni a krónikus szívbetegségek kialakulását.
Sőt, ezek a zöldségek gazdagok K-vitaminban is, ami segíthet megvédeni az artériákat és elősegítheti a megfelelő véralvadást. Továbbá magas nitráttartalommal is rendelkeznek, amelyek csökkenthetik a vérnyomást azáltal, hogy javítják az artériák rugalmasságát és az ereket bélelő sejtek működését.
2. Teljes kiőrlésű gabonafélék
A teljes kiőrlése gabonafélék a gabona mindhárom tápanyagban gazdag részét tartalmazzák. Ez a 3 tápanyag a csíra, korpa, illetve az endospermium. Az évek alatt már több kutatás is felhívta arra a figyelmet, hogy a finomított szénhidrátok növelhetik a szívbetegségek kockázatát, míg ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonafélék védelmet nyújthatnak.
Ezt az a 2017-ben készült kutatás is megerősítette, ami azt találta, hogy a rendszeresen, teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztók körében akár 22%-kal kisebb lehet a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Röviden: ha szeretnéd megőrizni szíved egészségét, akkor mindenképpen érdemes kizárólag teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztanod!
3. Bogyófélék
A természetes szíverősítők listánkon a bogyófélék is helyet kaptak. Ide tartoznak az olyan gyümölcsök, mint az áfonya, szeder vagy a málna. Ezek a bogyófélék rendkívül gazdagok antioxidánsokban és olyan vegyületekben, amelyek segíthetnek mérsékelni gyulladásokat. Sőt, még a koleszterinszintet is pozitívan befolyásolhatják, illetve javíthatják az inzulinrezisztenciát.
Szerencsére a felsorolt gyümölcsök hozzáadás étrendünkhöz viszonylag egyszerű feladat – nagyon finomak, így mindig tökéletes harapnivalók lehetnek egy-egy főétkezés között.
4. Avokádó
Az avokádó kiváló forrása a szív számára egészséges, egyszeresen telítetlen zsíroknak, amelyek a koleszterinszint csökkenésével és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával hozhatók összefüggésbe.
Egy tanulmány három koleszterinszint-csökkentő diéta hatásait vizsgálta 45 túlsúlyos embernél, az egyik tesztcsoport napi egy avokádót fogyasztott. A megfigyelés végén a kutatók az találták, hogy az avokádót fogyasztó csoport esetében jelentősen csökkent az LDL vagyis a rossz koleszterinszint, ami többek között jelentősen megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Továbbá az avokádó igen gazdag káliumban, ami szintén a szív egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyag. Csupán egy avokádó elfogyasztása akár a szükséges napi káliumbevitel közel 30%-át lefedheti. A leírtak alapján kétség sem fér hozzá, hogy az avokádó az egyik legjobb természetes szíverősítő élelmiszer.
5. Halak és halolaj
Az olyan zsíros halak, mint a lazac, makréla, szardínia vagy a tonhal rendkívül gazdagok az úgynevezett omega-3 zsírsavakban. Az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban született a legtöbb átfogó tanulmány, amik azt vizsgálták, hogy milyen módon képes befolyásolni a szív egészségét. Több kutatás is bebizonyította, hogy rendszeres fogyasztásuk kismértékben csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Egy másik tanulmány pedig azt találta, hogy a halfogyasztás hosszú távon az összkoleszterinszint, a vér trigliceridszintje, az éhgyomri vércukorszint és a szisztolés vérnyomás alacsonyabb szintjéhez kapcsolódik.
Amennyiben étrended nem túl gazdag halakban, úgy lehetőséged van pótolni az omega-3 zsírsavakat táplálékkiegészítők formájában is.
6. Paradicsom
A természetes szíverősítők között mindenképpen érdemes szót ejteni a paradicsomról is. A paradicsom tele van likopinnel, ami egy olyan természetes növényi vegyület, amely erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket a szerveztünkben, megakadályozva az oxidatív károsodást és a gyulladást, amelyek mindkettő hozzájárulhat a szívbetegségekhez. Továbbá az is bizonyításra került, hogy az alacsonyabb likopintszint növelheti a stroke és a szívinfarktus kockázatát.
Szerencsére a magyar konyha előszeretettel használja a paradicsomot, így valószínűleg ennek a zöldségnek a rendszeres fogyasztása neked sem fog gondot okozni.
7. Étcsokoládé
Az étcsokoládé gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban, amelyek még a szívünk egészségét is támogathatják. Már több vizsgálat is megerősítette, hogy az étcsokoládé mérsékelt fogyasztása valóban csökkentheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Azonban a különböző márkák termékei között drasztikus különbségek lehetnek így, ha szeretnéd élvezni az étcsokoládé jótékony hatását, úgy mindenképpen a cukorcsökkentett típusokat keresd, illetve azokat, amelyek legalább 70%-os kakaó tartalommal rendelkeznek.
8. Zöld Tea
A zöld tea az elmúlt években rendkívül nagy figyelmet kapott és egyre több kutatás igazolja, hogy több módon is képes lehet támogatni egészségünket. A természetes szíverősítők között az egyik legegészségesebb italként van számon tartva. Gazdag polifenolokban és katekinekben, amik olyan vegyületek, amelyek erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és segíthetnek a sejtkárosodások megelőzésében, illetve csökkenthetik a gyulladásokat a szív egészségének védelmében.
Ezt megerősítette az a megfigyelés is, ahol a résztvevők 3 hónapon keresztül minden nap fogyasztottak 1 csésze zöld teát. A vizsgálat végén a résztvevők közel 83%-nál mérséklődtek a magas vérnyomás tünetei, illetve csökken az LDL, vagyis a rossz koleszterinszint is.
Végezetül elmondhatjuk, hogy valóban igaz a mondás – az vagy, amit megeszel. A természetes szíverősítők fogyasztása jelentősen hozzájárulhat szíved egészségének megőrzéséhez, így mindenképpen érdemes a felsorolt ételek és italok valamelyikét beépítened az étrendedbe, ha Te is szeretnéd megőrizni szíved egészségét.