Vérnyomáscsökkentő gyógynövények – ezek segíthetnek!

Mik azok a vérnyomáscsökkentő gyógynövények? A magas vérnyomás kezelése általában gyógyszerek és egészséges étrend kombinációjának segítségével történik, azonban léteznek olyan természetes lehetőségek is, amelyek szintén segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A magas vérnyomás tüneteinek enyhítésére alkalmas növényeket vérnyomáscsökkentő gyógynövényeknek is szokták nevezni. Cikkünkben most 7 ilyen gyógynövény kerül bemutatásra, ami neked is segítséged lehet a magas vérnyomás mérséklésében.

1. Bazsalikom

A bazsalikom különféle formában kapható a boltokban és rendkívül népszerű az alternatív gyógyászatban. Ez leginkább annak a tulajdonságának köszönhető, hogy gazdag különféle egészséges növényi vegyületekben, mint az eugenol.

Már rendelkezésre álló kutatások több alkalommal is megerősítették az eugenol nevű növényi vegyület jótékony hatását, ami akár a magas vérnyomás csökkentésében is segítséget nyújthat. Ezt úgy éri el, hogy természetes kalciumcsatorna blokkolóként működik. Ezek a kalciumcsatorna blokkolók megakadályozzák a kalcium bejutását a szívbe és a különböző sejtekbe, ezáltal pedig segíthetik az erek ellazulását.

Mindenképpen további kutatásokra lesz szükség a bazsalikom vérnyomáscsökkentő hatásával kapcsolatban, azonban a már rendelkezésre álló tanulmányok rendkívül meggyőzőek ezen a területen.

2. Petrezselyem

A petrezselyem hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend, az európai konyha egyik legnépszerűbb fűszere. A vérnyomáscsökkentő gyógynövények között is kiemelkedő C-vitamin és karotionid mennyiséggel rendelkezik. A karotionid antioxidánsokról már több tanulmány is kimutatta, hogy csökkentheti a vérnyomást, illetve az LDL vagyis a rossz koleszterinszintet. Röviden: bátran használd a petrezselymet főzéseid során mert nem csak finom, de nagyon egészséges is!

3. Zeller

A zeller egy nagyon különleges növény, amely többek között gazdag vasban, magnéziumban, mangánban, kalciumban és rostokban. Egereken végzett kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a zellerkivonat csökkenteti a magas vérnyomást, azonban ez a hatása nem volt megfigyelhető azoknál az egereknél, akiknek a vérnyomása normális volt.

Ez a hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy a zeller hasonlóan a bazsalikomhoz kalcium blokkolóként működik. Nem utolsó sorban kitűnő élelmi rostforrás, ami szintén segítségünkre lehet a vérnyomás csökkentésében.

4. Kínai macskaköröm

A hagyományos kínai orvoslásban a kínai macskakörmöt több, különféle betegség kezelésre is alkalmazzák, beleértve a magas vérnyomást. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a kínai macskaköröm nem összetévesztendő a hagyományos macskakörömmel, mivel a két növény teljesen eltérő eredettel és hatóanyagokkal rendelkezik.

Vérnyomáscsökkentő gyógynövények – ezek segíthetnek!
1. kép – A vérnyomáscsökkentő gyógynövények valóban segíthetnek

A kínai macskaköröm a zellerhez hasonlóan gazdag a kalcium blokkolóként funkcionáló vegyületekben, sőt olyanokban is, amelyek segíthetnek ellazítani az ereket azáltal, hogy fokozzák a szervezetben a nitrogén-monoxid termelést. Röviden: a kínai macskaköröm nem csak a magas vérnyomás tüneteit mérsékelheti, de még a véráramlást is elősegítheti a testünkben.

5. Kislevelű bakopa

A kislevelű bakopa egy nem igazán ismert növény, azonban jótékony hatásai miatt szintén helyet kapott a vérnyomáscsökkentő gyógynövények listánkon. Leginkább Dél-Ázsia mocsaras területein őshonos. Az alternatív gyógyászat gyakorlói rendszeresen alkalmazzák különféle betegségek kezelésére, mint a szorongás, memóriaproblémák vagy a magas vérnyomás.

A vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását már rendelkezésre álló egereken végzett megfigyelések is megerősítették, amelyeken során valóban csökkentette az egerek vérnyomást a kislevelű bakopa köszönhetően annak, hogy képes fokozni a szervezetben a nitrogén-monoxid felszabadulást.

Érdekességként megemlíthető, hogy egy 12 héten át tartó, 54 fő bevonásával készült megfigyelés azt találta, hogy a kislevelű bakopa a mentális aspektusoknál valóban hatásos volt az emberek esetében is, de a vérnyomást semmilyen formában nem befolyásolta. 

Egyelőre az eredmények igen vegyesek, azonban ahhoz kétség sem fér hozzá, hogy mindenképpen további kutatásokra lesz szükség a kislevelű bakopa emberekre kifejtett jótékony hatásának igazolásához.

6. Fokhagyma

A fokhagyma különösen gazdag kénvegyületekben, amelyek fokozhatják a véramlást és elősegíthetik az erek ellazítását. Ez a két jótékony hatása együttesen segíthet csökkenteni a magas vérnyomás tüneteit.

Egy több mint 550 magas vérnyomásban szenvedő egyén bevonásával végzett 12 áttekintése szerint a fokhagyma szedése átlagosan 8,3 Hgmm-rel, illetve 5,5 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. A csökkenés mértéke hasonló volt, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek esetében.

7. Fahéj

A vérnyomáscsökkentő gyógynövények listánkon természetesen a fahéj is helyet kapott. Az emberiség már évszázadok óta alkalmazz a fahéjat szívbetegségek kezelésében, beleértve a magas vérnyomást is. Bár nem teljesen ismert, hogy a fahéj hogyan képes csökkenteni a vérnyomást, azonban a rendelkezésre álló tanulmányok alapján úgy gondolják a kutatók, hogy értágító hatással rendelkezik.

Egy több mint 600 fő bevonásával készült megfigyelés azt találta, hogy a fahéj rendszeres fogyasztása átlagosan 6,2 Hgmm-rel, illetve 3,9 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. Ez a hatása még inkább megfigyelhető volt, egy 2-es típusú cukorbetegeket vizsgáló kutatásban.

Összegzés

A vérnyomáscsökkentő gyógynövények természetes alternatívaként jelenhetnek meg a magas vérnyomás tüneteinek kezelésénél. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a listákon szereplő gyógynövények rendszeres használata előtt minden esetben konzultálj kezelőorvosoddal a lehetséges kockázatok és mellékhatások mérlegelésének érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Top 5 természetes izomlazító gyógyszer

sze jún 14 , 2023
Mi az a természetes izomlazító gyógyszer? Egyáltalán miért szükségesek az izomlazítók? Az izomfájdalom rendkívül kellemetlen lehet. Akár egy intenzív edzés, egy hosszú munkanap vagy csak általános fáradtság miatt, az izomfájdalom kellemetlen és frusztráló lehet. Bár rengeteg vény nélkül kapható izomlazító […]
Top 5 természetes izomlazító gyógyszer

Ez is érdekelheti