Vállízületi Gyulladás – 5 leggyakoribb típus

A váll a test egyik legszabadabban mozgatható területe, amelynek következménye, hogy a vállízületek gyorsabban kophatnak, sérülékenyebbek lehetnek. A vállízületi gyulladás az egyike azon állapotoknak, amely erős fájdalommal járhat.

A vállízületi gyulladás olyan tüneteket okozhat, mint a vállízületi fájdalom és a mozgáskorlátozottság. Ennek a fajta gyulladásnak 5 különböző formája lehet.

Rheumatoid arthritis

A vállízületi gyulladás egyik gyakori formája a rheumatoid arthritis, mely egy autoimmun állapotot jelöl. Mivel a test mindkét oldalát érinti, ezért egyértelmű, hogy mindkét vállat is fogja befolyásolni. A betegség során az alábbiakat tapasztalhatja:

 • érzékenység, melegség és duzzanat az ízületekben
 • merev érzés a vállban, főként reggel
 • reumás csomók, melyek bőr alatt képződő dudorok
 • fáradtság, fogyás vagy láz

Tehát a vállízület gyulladás ezen fajtája főként ízületi merevséget és fájdalmat okoz. A kezelés nélkül maradt állapot idővel a vállcsontok erózióját és a vállízületek deformálódását okozhatja.

Osteoarthritis

Az ízületi gyulladás legelterjedtebb formája az osteoarthritis, melyet a porcok lebomlása okozza a csontok végein, ahol azok találkoznak, és ízületeket alkotnak. Ha ezek a csonvégek egymást érintik, merevséget, fájdalmat és a mobilitás elvesztését okozzák.

Ez az állapot nem csak a vállakat, de más ízületeket is érinthet, mint például a térd, a kéz és a csípő ízületeit is. Az osteoarthritis nagyobb valószínűséggel alakul ki 50 év felett.

A fizikai aktivitás növelheti a fájdalmat.

A kezeletlen állapot idővel fokozatosan súlyosbodhat, izomgyengeséget, ízületi instabilitást és mozgásvesztést okozhat.

Poszttraumás ízületi gyulladás

Törés során kialakulhat az osteoarthritis egy formája, amelyet poszttraumás ízületi gyulladásnak neveznek a szakemberek. A legtöbb esetben a szervezet magától felépül a gyulladásból, de az állapot krónikussá válhat, ha a tünetek 6 hónapnál tovább fennállnak.

Ha nem kerül kezelésre a gyulladás, az érintett csontok megkeményedhetnek, megváltoztathatják alakjukat és göröngyössé válhatnak.

Vaszkuláris nekrózis

A vaszkuláris nekrózis, amely főként a csípőt érintő probléma, bármely csontban előfordulhat. Akkor fordulhat elő, ha a csont vérellátása megszakad, ami a csontsejtek elhalását okozza. Ennek hatására a csont fokozatosan összeomlik, valamint károsítja az azt fedő porcot, ami ízületi gyulladást okoz.

Vállízületi Gyulladás – 5 leggyakoribb típus
1. kép – Vállízületi Gyulladás – 5 leggyakoribb típus

Tehát a vaszkuláris nekrózis vállízületi gyulladást okozhat azáltal, hogy megzavarja a felkarcsont fejének vérellátását.

Az okok között szerepelhet a súlyos szteroidhasználat, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a terület traumás sérülése. Azonban sok esetben az ok ismeretlen is lehet.

Az állapot enyhe csontkárosodástól és fájdalomtól súlyos csontkárosodásig és fájdalomig terjedhet, amely sebészeti beavatkozást igényelhet.

Rotátorköpeny-szakadási arthropathia

A rotátorköpeny inak és izmok segítségével köti össze a lapockáját a karja felső részével. Ennek a területnek a sérülései gyakoriak, és a vállízületi gyulladás egy formájához, az úgynevezett rotátorköpeny-szakadási arthropathiához vezethetnek.

A szakadás következtében az ízületi nyomás, mozgás és stabilitás elvész a vállban. Ha nem tud begyógyulni, vagy ha a szakadás túl nagy, a sérülések porc- és csontkárosodást okoznak.

Ez a fajta vállízületi gyulladás szinte elviselhetetlen fájdalmat és gyengeséget eredményez, ha nem kezelik. Ennek hatására az érintett nem képes a feje fölé emelni a karját.

Hogyan diagnosztizálják a vállízületi gyulladást?

A vállízületi gyulladás első és legfontosabb jele a fájdalom a vállban. Azonban a fájdalom típusa és időpontja betegenként eltérő lehet: néhány beteg erős és mélyről érkező fájdalmat érezhet a vállízületében, míg másoknál ez inkább sugárzó fájdalomként jelentkezik a nyak oldalán.

A korlátozott mozgástartomány a gyulladás súlyosbodásának másik tünete.

Ha súlyos sérülést szenvedett a vállában, vagy merevséget vagy fájdalmat érez, amely nem enyhül, mindenképp egyeztessen orvosával. Orvosa a vizsgálat során ellenőrzi az érintett terület izomgyengeségét, érzékenységét és mozgási tartományát.

A következő lépés a röntgenfelvétel készítése lehet, így orvosa megtekintheti a csontok állapotát.

A végső lépés a helyi érzéstelenítő alkalmazása a fájdalom pontjába. Ha a fájdalom átmenetileg enyhül, valószínű az ízületi gyulladás diagnózisa.

Sebészet és egyéb kezelések

A vállízületi gyulladás egy kezelhető állapot, azonban a kezelésről mindig kezelőorvosával egyeztessen. A diagnózistól, a tünetektől és a betegség progressziójától függően az alábbiak javasolhatók:

 • fizikoterápiás gyakorlatok a váll mozgási tartományának javítására
 • meleg vagy hideg terápia
 • tápanyagdús étrend fenntartása
 • nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat
 • betegségmódosító gyógyszerek alkalmazása
 • kortikoszteroid injekció befecskendezése a területbe a gyulladás és a fájdalom rövid távú csökkentése érdekében

Ha orvosa végül a sebészeti beavatkozást javasolja, számos lehetőség áll rendelkezésre. A beteg állapotától függően az alábbi kezelések jöhetnek szóba:

 • Artroszkópia: Az ízületi gyulladás enyhébb formái ezzel az eljárással kezelhetők. A műtét során a sebész kis bemetszések és az ízület kitisztítása révén enyhíti az ízületi fájdalmat. Egy apró kamerát helyeznek az ízületbe, és ez a kamera segíti a sebész munkáját.
 • Ízületpótló műtét: A váll ízületi cseréje magában foglalja az ízületi gyulladás által károsodott vállrészek mesterséges ízületi protézissel történő cseréjét.
 • Reszekciós artroplasztika: Az orvos javasolhatja ezt az eljárást, ha más rekonstrukciós lehetőség nem lehetséges. Az eljárás során a vállfejet vagy a korábban behelyezett protéziseket eltávolítják.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fehérjében gazdag ételek – 10 finom, fehérjedús étel

sze aug 10 , 2022
A fehérjében gazdag ételek rendszeres fogyasztása nélkülözhetetlen az emberi test egészségének szempontjából. A fehérjék támogatást adnak a sejteknek, alapvető szerepet töltenek be az immunrendszer működésében és elengedhetetlenek a mozgáshoz, kémiai reakciókhoz és hormonszintézishez. A napi ajánlott fehérjebevitel egyéneként eltérő lehet, […]
Fehérjében gazdag ételek – 10 finom, fehérjedús étel

Ez is érdekelheti