Mustárallergia – Hogyan lehetséges és mi okozza?

Az ételallergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer negatívan reagál egy adott élelmiszerre. A szervezet allergiás ellenanyagot termel az élelmiszerrel szemben, annak ellenére, hogy az ártalmatlan. Amikor az élelmiszert lenyelik, a szervezetben egy allergiás reakció fog kialakulni. A mustárallergia esetében is pontosan ez történik.

Bár gyakran felváltva használják, az ételallergia nem ugyanaz, mint az ételintolerancia, amely leginkább az emésztőrendszert érinti.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint évente körülbelül 30 000 amerikait kezelnek a sürgősségi osztályon súlyos ételallergiák miatt. Évente pedig körülbelül 150-200 amerikai hal meg az allergiás ételreakciók miatt.

A mustárallergia egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban.

A mustármag egészséges ásványi anyagokat, például vasat, cinket, magnéziumot, foszfort és kalciumot tartalmaz. Emellett omega-3 zsírsavak forrása és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Történelmi természetgyógyászati felhasználásaik közé tartozik az izom- és ízületi fájdalmak enyhítése.

Bár a mustárnak lehetnek egészségügyi előnyei, egyeseknél allergiás reakció alakul ki a mustárra. A reakció pedig előfordulhat, hogy súlyos lesz.

Mustárallergia

A mustár az egyik leggyakoribb fűszer, amelyre allergiások az emberek. A sárga mustár elsődleges allergénje a “Sin a 1”. Az enzimek nem nagyon bontják le az emésztőrendszerben, és az allergén akkor is jelen van, ha a mustárt megfőzik az ételben. A barna mustár fő allergénje a “Bra j 1”.

Bárkinél kialakulhat mustárallergia. A leggyakoribb az Egyesült Királyságban, Kanadában és Indiában – azokban az országokban, ahol a legtöbbet használják a fűszert.

Sok mustárallergiás ember a repcére is allergiás. Néhányan a Brassicaceae család más termékeire is allergiásak, beleértve a brokkolit, a káposztát, a kelbimbót, a karfiolt, a fehérrépát és a repcét.

A mustárallergia tünetei

A mustárallergia a legsúlyosabb ételallergiák közé tartozik. Fogyasztása hisztaminszint emelkedést, sőt anafilaxiás sokkot is okozhat.

A mustárallergia leggyakoribb tünetei:

  • viszketés, csalánkiütés vagy bőrkiütés
  • légzési nehézségek, zihálás és orrdugulás
  • szédülés, ájulás vagy szédülés érzése
  • hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom
  • a torok, az arc, a nyelv és az ajkak duzzanata (ez a tünet sürgősségi orvosi ellátást igényel).

Mustárallergiás élelmiszerek, amelyeket kerülni kell

Nem mindig könnyű tudni, hogy éppen melyik ételben található mustár. Azt gondolhatja, hogy csak a szokásos ételekbe, például a hot-dogokba és a perecekbe van benne, és elég csupán ezeket kerülnünk allergia esetén. De a mustárt fűszerként sok, más jelleg termékben is használják.

Kerülje a mustármagot, a mustárport, a mustárzöldet és az elkészített mustárt. Arra is fontos ügyelni, hogy a következő élelmiszerek ne tartalmazzanak mustárt:

  • chips és perec
  • barbecue szósz
  • ketchup
  • majonéz
  • halszósz és halpaszta
  • salátaöntet
  • saláták
  • savanyúságok
  • feldolgozott és csemegehúsok
  • kolbász
  • levesek, szószok és alapanyagok
  • fűszerek és ízesítők

Ez csak néhány azon élelmiszerek közül, amelyek mustárt tartalmazhatnak. Vásárláskor ellenőrizze az összetevők listáját. Ha étteremben eszik, kérdezze meg a kiszolgálót, hogy az étel tartalmaz-e mustárt.

mustárallergia
A mustárallergia miatt sajnos néha le kell mondani a finom dolgokról.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha úgy gondolja, hogy mustárallergiája van, az orvos elvégezhet egy tesztet, hogy megbizonyosodjon róla. Néha azonban a teszt nem mutatja ki az allergiát, még akkor sem, ha az jelen van.

Ha anafilaxiás sokkot kap, azonnal forduljon orvoshoz. A sokk halálos lehet, ha nem kezelik megfelelően és időben.

Diagnózis és kezelés

Az allergológus elvégezheti a vizsgálatokat annak megállapítására, hogy Ön allergiás-e a mustárra. Használhat bőrszúrásos tesztet vagy vérvizsgálatot. Azonban egyik sem mindig pontos.

Pontosabb teszt az, ha megeszik egy kis mustárt, és megnézzi, mi történik. Ezután fokozatosan növelje a mennyiséget, hogy lássa, van-e reakciója. Fontos, hogy ezt a tesztet csak orvos jelenlétében végezze el.

Viseljen orvosi karkötőt, amelyen szerepel az ételallergiája, hogy az idegenek tudjanak segíteni, ha allergiás reakciót szenved éppen el. Az orvos felírhat egy epinefrin autoinjektort (EpiPen) is, amelyet reakció esetén használhat. Még ha használta is az EpiPent, azonnal forduljon orvoshoz.

Összefoglaló

A mustárallergia gyakran súlyos. A tünetek megegyeznek más ételallergiákkal. Ezek közé tartozik a csalánkiütés, hányinger és szédülés. Súlyosabb tünet az anafilaxiás sokk, amely során duzzanatot észlelhet a torkában, légzési nehézséget és eszméletvesztést.

Ha mustárallergiája van, forduljon orvoshoz a kezelési lehetőségek miatt. Az allergiás reakciókat EpiPennel lehet kezelni, majd sürgősségi ellátást kell igénybe venni. A reakció elkerülésének legjobb módja, ha odafigyel arra, hogy mit eszik.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Egészséges nasik – 13 egészséges nasiötlet az étkezések között

ked aug 2 , 2022
Az egészséges nasik megtalálása nem egyszerű feladat, hiszen annyi fajta féle nassolni való létezik már a boltok polcain, hogy gyakran eldönteni se tudjuk, hogy mit érdemes ennünk és mit nem. Alapvetően a nassolás hallatán valamilyen rossz dologra asszociál az emberek […]
Egészséges nasik – 13 egészséges nasiötlet az étkezések között