Brokkoliallergia – Lehetünk rá allergiásak?

Bármilyen élelmiszerre lehetünk allergiások, így a brokkolira is, de ez nem olyan gyakori, mint más ételallergiák.

Mi az a brokkoliallergia?

Szalicilát-allergia

A brokkoliallergia tünetei általában azt jelentik, hogy Ön érzékeny a szalicilátokra, ami egy olyan természetes vegyi anyag, amely olyan növényekben található, mint a brokkoli.

Egyesek már kis mennyiségű szalicilátra is érzékenyek lehetnek. Más szalicilátokat tartalmazó ételek fogyasztásakor is jelentkezhetnek a tünetek. Ilyen élelmiszerek a következők lehetnek:

 • alma
 • avokádó
 • paprika
 • áfonya
 • kávé
 • uborka
 • gyömbér
 • diófélék
 • okra
 • mazsola
 • eper
 • tea
 • cukkini

Nagy dózisú szalicilátokat találunk olyan gyógyszerekben is, mint az aszpirin és a Pepto-Bismol.

Pollen-élelmiszer szindróma

Egyesek azért allergiásak a brokkolira, mert olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek hasonlóak egy olyan virágporban lévő fehérjékhez, amelyre allergiásak. Ezt pollen-gyümölcs allergia szindrómának nevezik.

A Mayo Clinic megjegyzi, hogy ha allergiás vagy a kökénypollenre, akkor a brokkolira és más növényi eredetű élelmiszerekre is reagálhat. Ez egy ritka oka a virágporból származó ételallergiának.

Allergia a brokkolira?

A brokkolira vagy más élelmiszerekre való allergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszere tévesen azt hiszi, hogy az élelmiszer káros. Az ételből akár egy kis mennyiség elfogyasztása is immunválaszt válthat ki.

Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer antitesteket (kémiai hírvivőket) termel az élelmiszer ellen. Az antitestek jelzik a szervezetének, hogy a következő étkezéskor megtámadja az ételt. A teste ugyanúgy „harcol” az élelmiszer ellen, mint egy vírus vagy bakteriális fertőzés ellen.

Ez allergiás reakciót okoz. A brokkoliallergia tünetei hasonlóak és ugyanolyan változatosak, mint más típusú ételallergiáké.

A reakciók közé a következők tartoznak:

Egyeseknél súlyos allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiát okozhat, ami életveszélyes lehet. Anafilaxia során a következőket lehet tapasztalni:

 • légzési nehézség
 • torokszorítás
 • duzzanat
 • szédülés
 • alacsony vérnyomás
 • ájulás

Ételintolerancia a brokkolival szemben?

Az ételintolerancia különbözik az ételallergiától. Ez az emésztőrendszert érinti, nem az immunrendszert.

Lehet ételintolerancia a brokkolival és más szalicilátokat tartalmazó élelmiszerekkel szemben.

A tünetek valószínűleg eltérnek az allergiás reakciótól, azok pedig a következők lehetnek:

 • gyomorfájdalom
 • görcsök
 • gázok
 • puffadás
 • hasmenés
 • fáradtság

Ha a brokkolival szemben ételintoleranciája van, akkor is előfordulhat, hogy allergiához hasonló tüneteket tapasztal. A leggyakrabban tapasztalt tünetek a csalánkiütés vagy egyéb, más kiütések.

Brokkoliallergia – Hogyan diagnosztizálják?

Háziorvosa vagy allergológusa ellenőrizheti le, hogy allergiás-e a brokkolira. Általában az egészségügyi és családi kórtörténet felvételével és a tünetekről való kérdezéssel kezdik.

A diagnózis felállításához szükség lehet egy szúrásos vagy karcolásos allergiatesztre.

Ez a vizsgálat az orvos rendelőjében történik, és csak néhány percet vesz igénybe. Orvosa egy apró, fájdalommentes karcolást végez a karján. A karcolásra kis mennyiségű brokkolit vagy brokkolikivonatot tesznek.

Ha olyan reakciót tapasztal, mint a bőrpír vagy duzzanat, akkor allergiás lehet. Az ételintoleranciák nem okoznak bőrreakciót a karcolásos teszt során. Ha úgy gondolja, hogy intoleranciáról van szó, orvosa elküldheti egy dietetikushoz.

brokkoliallergia
A brokkoliallergia tünetei általában a szalicilát-allergia tüneteit jelentik

Élet brokkoliallergia mellett

Ha allergiás a brokkolira, kerülnie kell a brokkoli fogyasztását. Valódi ételallergia esetén még a főtt vagy főtt brokkoli is allergiás reakciót okozhat.

Előfordulhat az is, hogy el kell kerülnie minden más olyan élelmiszert, amely ugyanazzal az allergénnel azonos.

Antihisztaminok

A brokkoliallergia kezelése magában foglalja az antihisztamin gyógyszereket, amelyek segítenek a tünetek kezelésében.

Vannak vény nélkül kapható és vényköteles antihisztaminok. A formulák, a hatóanyagok és az erősségek eltérőek.

Epinefrin

Súlyos allergia esetén mindig legyen Önnél egy adrenalin toll is. Ez az injekciós gyógyszer segíthet megállítani a súlyos allergiás reakciót, például az anafilaxiát.

Életveszélyes szalicilátallergia esetén ideális esetben tartson otthon, autójában, táskájában, munkahelyén vagy iskolájában epinefrin-tollat.

Szalicilát-mentes étrend

A brokkolira és az élelmiszerekben található szalicilátokra allergiás vagy érzékeny embereknek a növényi élelmiszerek hosszú listáját kell elkerülniük a tüneteik enyhítése érdekében. Ez hatással lehet az egészségükre, mind fizikailag, mind mentálisan.

Egy tanulmány 30 olyan étrendet vizsgált, amelyek alacsony szalicilát-tartalmúak voltak. A kutatók megállapították, hogy a szalicilátban szegény étrend néhány fontos vitamin és ásványi anyag hiányához vezethet.

Előfordulhat, hogy nem jut elég tápanyaghoz ezekből a tápanyagokból:

Kiegészítők és kreatív étkezés-tervezés

A táplálkozási hiányosságok leküzdése érdekében fontos, hogy vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket szedjen, ha elhagyja a szalicilátokat tartalmazó élelmiszereket.

Kérdezze meg orvosát vagy táplálkozási szakemberét, hogy melyek a legjobb táplálékkiegészítők az Ön számára, és mikor kell szednie őket. Egy regisztrált dietetikus segíthet Önnek az étkezési és étkezés-tervezési ötletekkel, hogy kielégítse táplálkozási igényeit.

Probiotikumok

Egyes tanulmányok szerint a probiotikus étrend-kiegészítők szedése segíthet az ételallergia tüneteinek csökkentésében. További kutatásokra van szükség ezzel a kezelési móddal kapcsolatban.

Beszéljen orvosával a probiotikumok étrendjébe és napi étrendkiegészítő tervébe való beillesztéséről.

Brokkoliallergia – Összefoglaló

Lehet allergiás a brokkolira, bár ez nem túl gyakori. Sokkal valószínűbb, hogy más élelmiszerekre, például a mogyoróra, a tejtermékekre és a búzára allergiás.

Ha allergiás vagy érzékeny a brokkolira, akkor más, magas szalicilát-tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása esetén is jelentkezhetnek a tünetek. Egyes gyógyszerek, például az aszpirin nagy mennyiségű mesterséges szalicilátot tartalmaznak. Ezekre is lehet allergiás.

A brokkolira adott allergiás reakciót csak úgy lehet megelőzni, ha nem fogyasztjuk. Az allergiás tünetek kezelésére antihisztaminok és adrenalin toll használható.

A brokkoli és más élelmiszerek kerülése alacsony vitamin- és ásványi anyagszintet okozhat. Beszéljen orvosával a hiányzó tápanyagok pótlásáról.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Koffein túladagolás – 6 figyelemeztető jel

hét szept 12 , 2022
A koffein túladagolás manapság valós probléma lehet nem csak az idősek, de akár a fiatalok körében is. Energiaitalok, különböző kávékészítménye, edzés előtti teljesítményfokozók és teák – a felsorolt italok mindegyike igen sok koffeint tartalmazhat, túlzásba vitt fogyasztásuk pedig a koffein […]
Koffein túladagolás – 6 figyelemeztető jel

Ez is érdekelheti