Ramsay-Hunt szindróma – Minél hamarabb kezeltessük!

A Ramsay-Hunt szindróma akkor fordul elő, amikor az övsömör hatással van az arc idegeire valamelyik fül közelében. A mindkét fülön érintett övsömör egy, a herpes zoster oticus nevű vírus által okozott állapot. Az általános varicella-zoster vírus bárányhimlőt is okoz, amely leggyakrabban gyermekeknél fordul elő. Ha már előfordult bárányhimlő, a vírus képes később újra aktiválódni és övsömört okozni. [1]

Mind az övsömör, mind pedig a bárányhimlő leginkább a test érintett területén megjelenő kiütésekről ismerhető fel. A bárányhimlővel ellentétben az övsömör az arc idegei közelében a fül mellett más szövődményeket is okozhat, beleértve az arcbénulást és a fülfájást. Amikor ez történik, azt hívjuk Ramsay-Hunt szindrómának.

Ha kiütés jelentkezik az arcán, és olyan tüneteket is észlel, mint az arcizomgyengeség, forduljon orvosához, amint lehetséges. A korai kezelés segíthet megbizonyosodni arról, hogy nem fordul elő semmilyen szövődmény, ami Ramsay-Hunt szindrómára utal.

Tünetek

A Ramsay-Hunt szindróma legszembetűnőbb tünetei az övsömörnél tapasztalt bőrkiütés az egyik vagy mindkét fül közelében, és az arc rendellenes bénulása. Ennél a szindrómánál észrevehető az arcbénulása azon az oldalon, ahol a kiütések is megtalálhatóak. Amikor az arc bénult, az izmokat nehezebbnek vagy lehetetlennek érezhetjük az irányításukban, mintha elvesztették volna az erejüket.

Az övsömör kiütés vörös, gennyes hólyagokból áll. Ha Ramsay-Hunt szindróma van jelen, a kiütés lehet a fülön belül, kívül vagy pedig a fül körül, annak közvetlen környezetében. Bizonyos esetekben a kiütések a szájban is megjelenhetnek, különösen a száj vagy a torok tetején. Más esetekben előfordulhat, hogy egyáltalán nincs látható kiütés, de némi bénulása van az arcon.

A Ramsay-Hunt szindróma egyéb, gyakori tünetei a következők:

 • fájdalom az érintett fülben
 • fájdalom a nyaki részen
 • csengő zaj a fülben, más néven tinnitus
 • halláskárosodás
 • az arc érintett oldalán a szem becsukásának nehézsége
 • csökkent ízérzékelés
 • olyan érzés, mintha a szoba forogna, más néven szédülés
 • kissé zavart beszéd
Ramsay-Hunt szindróma
A Ramsay-Hunt szindróma esetében fülfájás is előfordulhat

Okok és kockázati tényezők

A Ramsay-Hunt szindróma önmagában nem fertőző, de ettől függetlenül a szervezetben megtalálható. Ha kiteszünk valakit a varicella-zoster vírusnak, akinek korábban nem volt fertőzése, bárányhimlő vagy övsömör fordulhat elő.

Mivel a Ramsay-Hunt szindrómát övsömör okozza, ugyanazok az okok és kockázati tényezők:

 • korábban előfordult bárányhimlő
 • 60 évnél idősebb (gyermekeknél ritkán fordul elő)
 • gyenge vagy sérült immunrendszer

Kezelés Ramsay-Hunt szindróma esetében

A Ramsay-Hunt szindróma leggyakoribb kezelési módszerei a vírusfertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek. Orvosa famciklovirt vagy aciklovirt írhat fel prednizonnal vagy más kortikoszteroid gyógyszerekkel vagy injekciókkal együtt.

Azt is javasolhatják, hogy a kezelést az adott tünetek alapján végezzék. A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) vagy az antiszezív gyógyszerek, mint a karbamazepin, segíthetnek csökkenteni a Ramsay-Hunt szindróma által indukált fájdalmat. Az antihisztaminok segíthetnek a szédülés tüneteinek enyhítésében. A szemcseppek vagy hasonló folyadékok segítenek megelőzni a szemszárazságot és a szaruhártya károsodását.

Otthoni kezelések

Az övsömör akár otthon kezelheti, ha tisztán tartja a kiütést, és hideg borogatást használ a fájdalom minimalizálása érdekében. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is szedhet, beleértve a nem szteroid gyulladáscsökkentőket, például az ibuprofent.

Komplikációk

Ha a Ramsay-Hunt szindrómát a tünetek megjelenésétől számított három napon belül kezelik, akkor nem lehetnek hosszú távú szövődmények. De ha nem kezelik elég sokáig, akkor az arcizmok tartós gyengeséget fognak szenvedni vagy akár halláskárosodáshoz is vezethet.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem képes teljesen lezárni az érintett szemét. Ennek eredményeképpen a szem rendkívül kiszáradhat. A szemcsepp használatának mellőzése szemszárazsághoz vezethet, ami károsíthatja a szem felületét, a szaruhártyát. A sérülés állandó szaruhártya irritációt vagy tartós (bár általában kisebb) látásvesztést okozhat.

Ha a Ramsay-Hunt szindróma károsítja az arcidegeket, fájdalmat okozhat, még akkor is, ha már nincs ilyen jelen ez az állapot. Ezt posztherpetikus neuralgiának nevezik. A fájdalom azért fordul elő, mert a sérült idegek nem érzékelik helyesen az érzéseket, és rossz jeleket küldenek az agyba.

Ramsay-Hunt szindróma – Hogyan diagnosztizálják?

Az orvos számos módszert alkalmazhat a Ramsay-Hunt szindróma diagnosztizálására:

 • A kórtörténet felvétele: Például, ha gyermekkorban bárányhimlő volt, az övsömör kitörése valószínűleg felelős az arckiütésért.
 • Fizikai vizsgálat elvégzése: Ehhez az orvos megvizsgálja a testet egyéb tünetek tekintetében, és alaposan ellenőrzi a szindróma által érintett területet, hogy megerősítse a diagnózist.
 • Kérdések feltevése bármilyen más tünetre vonatkozóan: Megkérdezhetik, hogy milyen egyéb tünetek vannak, például fájdalom vagy szédülés.
 • Biopszia (szövet- vagy folyadékminta) vétele: A kiütés és az érintett terület mintáját el lehet küldeni egy laboratóriumba a diagnózis megerősítésére.

Az orvos további teszteket javasolhat elvégzésre:

 • vérvizsgálat a varicella-zoster vírus kimutatására
 • bőrvizsgálat a vírus kimutatására
 • gerincvelői folyadék kivonása vizsgálat céljából (más néven ágyéki punkciónak vagy gerinccsapnak is nevezik)
 • mágneses rezonancia képalkotása a fejről (MRI)

Összefoglaló – Ramsay-Hunt szindróma

A Ramsay-Hunt szindrómának kevés tartós szövődménye van. Ha azonban túl sokáig nem kezelik, előfordulhat, hogy állandó izomgyengeség lép fel az arcon, vagy akár a hallás elvesztéséhez is vezethet. Forduljon orvoshoz, amint a tünetek bármely kombinációját észleli, az állapotot így lehet a lehető leggyorsabban kezelni.

Vannak oltások mind a bárányhimlő, mind az övsömör ellen. A gyermekek oltása fiatal korukban segíthet megelőzni a bárányhimlő előfordulását. Az övsömör elleni védőoltás megszerzése 60 évesnél idősebb korban is segíthet a megelőzésben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Pánikroham tünetei – ezekre a jelekre érdemes odafigyelnie!

ked aug 3 , 2021
Mi az a pánikroham? Mik lehetnek a pánikroham tünetei? A pánikroham egy olyan intenzív félelmi állapot, amely súlyos fizikai reakciókat válthat ki az érintetteknél és nem áll mögötte valós veszély vagy nyilvánvaló ok. A pánikroham tünetei igen változatosak lehetnek, sokan […]
Pánikroham tünetei – ezekre a jelekre érdemes odafigyelnie!

Ez is érdekelheti