4 azonnali megoldás füldugulás ellen

Mit tehetünk füldugulás ellen?

Csakúgy, mint az orrdugulás, az eldugult fül is gyakori probléma lehet. Füldugulás az alábbi esetekben fordulhat elő leggyakrabban:

 • túl sok fülzsír
 • víz a fülben
 • magasságváltozás (főleg repülés közben)
 • sinus fertőzések
 • középfül fertőzések
 • allergiák

A probléma mind a felnőttek mind a gyermekek körében előfordulhat, azonban gyermekek esetében többször is tapasztalható, főleg, ha megfáznak.

Tippek füldugulás ellen

Vasalva-manőver

Ez egy nagyon egyszerű és közismert módszer füldugulás ellen: fogja be az orrát, majd fújja ki a levegőt, miközben az ajkait zárva tartja. Azonban ügyeljen arra, hogy ne fújja túl erősen az orrát, mert a dobhártyában problémát okozhat.

Ez a módszer csak nyomásváltozás okozta füldugulás ellen hasznos (pl. magasságváltozás hatására). Ha a probléma forrás a felesleges folyadék, sajnos ez az eljárás hasztalannak bizonyul.

Orrspray vagy orális dekongesztánsok

Gyakran hasznosabbak megelőző kezelésként, azonban repülés vagy orr-és orrmelléküreg dugulás esetén is hatékonynak bizonyulnak. Legtöbb esetben vény nélkül is kaphatók.

Ásványi olaj

Amennyiben a középfülben történt dugulás, olíva- vagy babaolajat is érdemes lehet a fülbe csepegtetni.

Melegítsen fel két-három evőkanál olajat, azonban vigyázzon, hogy ne legyen túl forró. Ezt könnyedén ellenőrizheti a kézfejen vagy a csuklón, egyúttal a bőr irritálása is megfigyelhető.

4 azonnali megoldás füldugulás ellen
1. kép – 4 azonnali megoldás füldugulás ellen

Pipettával csepegtessen 1-2 cseppet a fülébe, majd tartsa a fejét döntve 10-15 másodpercig. Naponta néhányszor ismételje meg a folyamatot legfeljebb 5 napon keresztül, amíg a dugulás nem javul.

Hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid

Az említett anyagok fülbe csepegtetése szintén segíthet füldugulás ellen. Először keverje össze a peroxidot meleg vízzel egy tálban, majd kövesse a lépéseket az olaj felhordásához, mint a fenti olajok esetében.

Fülmosás

A füldugulás egyik leghatékonyabb módja az alapos fülmosás. Ez főleg akkor tud segítséget nyújtani, ha a fülzsír már felpuhult.

Ha a füldugulást valóban a felhalmozott fülzsír okozza, kezelőorvosa fecskendőszerű eszközzel elvégzi a fülmosást. Ezzel az eszközzel vizet vagy víz-sóoldat keveréket juttatnak a fülbe a viasz kimosására.

Természetesen ezt akár otthon is elvégezheti, ha megvásárolja a megfelelő eszközöket. A legáltalánosabb módszer az, hogy cseppentővel babaolajat, ásványi olajat vagy speciális gyógyszert helyeznek a fülbe a fülzsír felpuhítására. Ennek a következő a folyamata:

 • Cseppentsen néhány cseppet a fülébe naponta kétszer-háromszor néhány napon keresztül.
 • Ha a zsír eléggé megpuhult, használja a vízzel (szobahőmérsékletű vagy kissé melegebb) vagy víz és sóoldat keverékével töltött fecskendőt a viasz kiöblítéséhez.

Meleg borogatás vagy gőz

Füldugulás ellen helyezzen meleg borogatást a fülére, vagy vegyen forró zuhanyt. Zuhanyzás során elősegítheti a gőz bejutását a hallójáratba. Ilyenkor legalább 5-10 percig maradjon a zuhany alatt.

Kezelje óvatosan az eldugult fület

A fül a test egyik legérzékenyebb része. A legtöbb szakember javasolja, hogy rendszeresen és körültekintően tisztítsa a hallójáratokat.

Azonban fontos, hogy rendkívül óvatosan és enyhe érintésekkel kezelje a fülét. Ha végzett a tisztítással, ne dugja be a fülébe az ujját. A fül mosásakor használjon meleg, nedves ruhát a külső rész tisztítására.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni

A füldugulás otthoni kezelésére számos módszer létezik, azonban a legegyszerűbb, ha szakemberre bízzuk a problémát a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulás érdekében.

Ha bizonytalan abban, mikor kellene orvoshoz fordulni a problémával, mérlegelje, hogy társul-e egyéb tünet is a füldugulással.

Ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja, forduljon orvoshoz:

 • halláskárosodás
 • szédülés
 • fülfájás
 • fülcsengés

Ezek a tünetek sem feltétlenül jelentik azt, hogy komoly probléma áll a háttérben.

Összegezve

Habár a füldugulás kellemetlen lehet, mégis könnyen kezelhető akár az otthoni módszerekkel is. Egyes esetekben orvosi segítségre is szükség lehet a gyógyulás érdekében.

A gyógyulás mindig attól függ, hogy mi a kiváltó ok, és milyen gyorsan dönt a kezelés mellett, hiszen az eldugult fül rendkívül zavaró lehet.

A víz vagy a légnyomás okozta füldugulás gyorsan és hatékonyan kezelhető.

A bizonyos fertőzések okozta füldugulás esetén a gyógyulás akár több, mint 1 hetet is igénybe vehet, de a hatékony kezelés megkezdésével a gyógyulási folyamat felgyorsítható.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Kutyaallergia - Tünetek és kiváltó okok

szo ápr 2 , 2022
Allergiás vagyok a kutyámra? Jelen van nálam a kutyaallergia? A kutya az ember legjobb barátja – kivéve, ha az ember allergiás a kutyájára. A háziállatallergia gyakori az Egyesült Államokban. Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány szerint az amerikaiak 15-30 százaléka […]
kutyaallergia

Ez is érdekelheti