5 meglepő előny, amit a cickafark tea hatása adhat

A cickafark tea hatása évezredek óta megnyilvánul a természetgyógyászatban, számtalan egészségügyi előnyt biztosíthat azok számára, akik rendszeresen fogyasztják. A cickafarknak 140 különböző fajtája létezik, fürtös virága és szőrös, aromás leveliről jól felismerhető növény.

Cikkünkben most a cickafark tea hatása kerül bemutatásra 5 meglepő egészségügyi tulajdonságán keresztül!

1. Segítheti a sebgyógyulást

Az ókori görögöknél a cickafark tea meghatározó szerepet játszott a sebek gyógyulásában és kezelésében. Alkalmazták borogatásként, kenőcsként a sebekre illetve meleg teaként is. A cickafarklevél kivonatról már több kutatás is bebizonyította, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, ezek a tulajdonságai pedig fontos szerepet játszanak a sebgyógyulás folyamatában.

További tanulmány pedig azt állapította meg, hogy a cickafark segítheti a kötőszövet regenerációját is, illetve a különböző sérülésekből történő felépülését.  Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek a tanulmányok leginkább a cickafark kivonatra összpontosultak, így a cickafark tea esetében további kutatásokra lesz szükség az említett hatások bebizonyítására.

2. Enyhítheti az emésztési problémákat

A cickafark teát régóta alkalmazzák különböző emésztőrendszeri problémák kezelésében, például fekélyek vagy irritábilis bél szindróma (IBS). Ezek az állapotok többek között olyan tüneteket okozhatnak, mint a gyomorfájdalom, hasmenés, puffadás vagy székrekedés.

A cickafark számos flavonoidot és alkaloidot tartalmaz, amelyek olyan növényi vegyületek, amelyekről közismert, hogy enyhítik az említett emésztési problémákat. Sajnos jelenleg kizárólag állatkísérletekre korlátozódik a cickafark tea hatása e területen, azonban a kezdeti eredmények igen ígéretesek.

3. Csökkentheti a szorongás és depresszió tüneteit

A cickafark teában található flavonoidok és alkaloidok enyhíthetik a depresszió és a szorongás tüneteit. Kutatások már bebizonyították, hogy az említett növényi vegyületek olyan hormonok mennyiségét képesek csökkenteni, amelyek jellemzően a krónikus stressz során jelentkeznek.

5 meglepő előny, amit a cickafark tea hatása adhat
1.kép – 5 meglepő előny, amit a cickafark tea hatása adhat

Továbbá az is megerősítésre került, hogy a cickafark tea hatása akár ösztönzően hathat a napi szellemi és fizikai aktivitására is.

4. Segítheti az agy egészségének megőrzését

A cickafark tea hatása olyan neurológiai rendellenességek esetében is hasznosnak bizonyult, mint az Alzheimer-kór, Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex. Egy nemrégiben készült állatkísérlet során megállapították, hogy a cickafark kivonat képes csökkenteni az agyvelőgyulladás súlyosságát illetve az agykárosodás mértékét is.

További vizsgálatok pedig azt is megerősítették, hogy a cickafarkban található vegyületek segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kór és Parkinson-kór tüneteit, mint a memóriavesztés vagy az izomtónus károsodás. Sőt a kezdeti eredmények alapján, még az epilepsziában szenvedők esetében is görcsoldó hatással bírhat.

5. Csökkentheti a gyulladásokat

Míg a gyulladásos állapotok megjelenése természetes válaszreakciói az immunrendszernek, úgy a tartósan fennálló gyulladás már káros lehet. A cickafark többek között csökkentheti a bőr és májgyulladás mértékét, illetve hatékonyan kezelheti a zsírmáj okozta tüneteket is.

Egy 2017-es kutatás során például megállapították, hogy a cickafark kivonat nem csak a gyulladás mértékét képes csökkenteni, de a bőr nedvességtartalmát is növelheti.

Összegzés

A cickafark tea hatása már ősidők óta ismert, amit mai napig rendszeresen alkalmaznak a természetgyógyászatban. Legyen szó sebgyógyulásról, emésztési problémákról vagy különböző gyulladásokról a cickafark tea alkalmazása segíthet az említett egészégügyi állapot kezelésében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Ashwagandha hatása - 7 egészségügyi előny

pén szept 30 , 2022
Mi lehet az Ashwagandha hatása? Az Ashwagandha egy nem mérgező gyógynövény, amely egyre nagyobb figyelmet kap a stressz és a szorongás szabályozására való képessége miatt. A gyógynövény fontos része az évszázados indiai hagyományos orvoslási rendszernek, az Ayurvédának, és számos betegség, […]
Ashwagandha hatása

Ez is érdekelheti