A levendula 7 elképesztő hatása – Sokkal több, mint gondolnád…

A levendulával kapcsolatban az emberek többségének két dolog ugrik be azonnal: kellemes illata és elragadó színe. Azonban a levendula hatása nem csupán szép megjelenésére korlátozódik, de egészségügyi előnyöket is biztosít azok számára, akik rendszeresen alkalmazzák a mindennapjaikban.

A levendula szó a latin „lavare” szóból származik, ami szó szerint „mosni” jelent. Felhasználása már az ókori egyiptomiaknál is jelentős volt, fontos szerepet játszott a testek bemosásánál, azaz a mumifikálásánál.

Később, például a perzsák esetében a levendula már fürdőadalék anyagként is funkcionált, sokan úgy hitték, hogy képes megtisztítani a testet és az elmét egyaránt. A levendula hatás egészségügyi tekintetben az alábbi területeken jelentkezhet.

1. Segíthet az álmatlanság kezelésében

Régebben a levendulát az álmatlanság kezelésére javasolták, az emberek levendulavirággal tömték meg párnájukat annak érdekében, hogy elaludjanak és jobban pihenjenek. A mai modern kutatások már alátámasztották, hogy a levendula ilyen jellegű hatását leginkább aromájának belégzésével élvezhetjük a leghatékonyabban.

Egy 2014-ben készült felmérés alapján, a levendula belégzése pozitív hatással lehet az enyhe alvászavarokkal küzdő emberek esetében. Továbbá a kutatók azt is észrevették, hogy a belégzést követően a részvevők felfrissültebbnek, éberebbnek érezték magukat.

2. Csökkentheti a szorongást

A levendula hatása akár a szorongástól szenvedők számára is előnyös lehet. Egy 2019-es kutatás során a szorongásos zavarokkal küzdő részvevők 160 mg levendulaolaj kapszulát adtak. A kutatás végén egyértelműen megállapítható volt, hogy a részvevők esetében csökkentek a szorongással összefüggő tünetek erősségei.

3. Csökkentheti a hajhullást

A levendulaolaj helyi alkalmazása segíthet az alopecia aerata nevű betegség kezelésében is, amely másnéven a foltos hajhullásként ismert. Egy régebbi, 1998-ban készült kutatásban 86 foltos hajhullásban szenvedő egyén vett részt. A kutatók megkérték a résztvevőket, hogy 2 hónapon keresztül naponta masszírozzanak fejbőrükbe olyan növényi olajokat, mint a levendula, rozmaring és a kakukkfű.

A levendula 7 elképesztő hatása – Sokkal több, mint gondolnád…
1. kép – A levendula 7 elképesztő hatása – Sokkal több, mint gondolnád…

A kutatási időn végén az az eredmény született, hogy a kutatásban részvevők esetében 44%-al javult a hajnövekedés. Bár ez a tanulmány igen ígéretes, nehéz azonban megmondani, hogy az elért sikerek kizárólag az említett növényi olajok eredményei voltak-e.

4. Enyhítheti a fejfájás és migrén tüneteit

A levendula nyugtató hatása akár segítséget nyújthat a fejfájás és a migrén okozta kellemetlen és fájdalmas tünetekkel szemben. Egy 2016-os vizsgálat során 3 hónapon keresztül kaptak levendulaterápiát olyan emberek, akik rendszeresen szenvednek migrénes fájdalmaktól. A terápia végén kitöltött kérdőívben a részvevők sokkal kisebb intenzitású és időtartamú fejfájásokról számoltak be.

5. Hatékonyan segíthet a depresszió kezelésében

A levendula depresszióval fennálló kapcsolatát sajnos nem dokumentálták annyira, mint a szorongással kapcsolatos tüneteket, azonban a kutatóvilágban így is sokan úgy gondolják, hogy segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében.

2016-ban készítettek egy tanulmányt szülés utáni nők körében, ahol olyan eredmény született, hogy a levendula terápia jelentősen csökkentette a hölgyek esetében a depresszióval, szorongással és stresszel összefüggő tüneteket.

6. Segíthet megőrizni a bőr egészségét

A levendula két gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, a linaloolt és a linalil-acetátot. Ezek a vegyületek többek között olyan bőrrel kapcsolatos állapotoknál nyújthatnak hatékony segítséget, mint:

  • ekcéma
  • különböző bőrgyulladások
  • pikkelysömör
  • kiütések
  • viszketések

7. Gyorsíthatja a sebgyógyulást

Egy 2015-ben készült tanulmány megállapította, hogy a levendula nyugtató ereje jelentősen segíthet a sebgyógyulásban, többek között elősegíti a kollagén termelést és felgyorsítja a bőr szöveti átalakulását.

Összegzés

Manapság egyre többen élvezik a levendula nyújtotta kellemes és gyógyító tulajdonságokat, amit egyre több és több tanulmány igazolni látszik. Bár a cikkben felsorolt pozitív tulajdonságok némelyike még további kutatását igényel, azonban azt már kétséget kizárva kijelenthetjük, hogy a levendula hatása valóban hasznos lehet a testnek és a léleknek egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mit jelent a bal bordaív alatti fájdalom? Van ok a félelemre?

sze szept 7 , 2022
Mit jelenthet a bal bordaív alatti fájdalom? A bordáink 24 db-ból állnak, 12 a bal oldalon és 12 a jobb oldalon. Bordáink funkcionalitását tekintve, az a feladatuk, hogy védjék belső szerveinket, amelyeket eltakarnak. A bal oldali bordák védik a szívet, […]
1. kép - a borda nyújt védelmet a belső szerveknek

Ez is érdekelheti