Hogyan ismerjük fel a sárga köröm szindróma tüneteit?

A sárga köröm szindróma egy olyan ritka állapot, amely a kéz és lábujjkörmöket érinti. Azok az emberek, akiknél ez az állapot alakul ki, légzési problémákkal és nyirokrendszeri problémákkal is küszködnek, testük alsó részein duzzanatok találhatóak.

A duzzanatot a nyirok felhalmozódása okozza a bőr lágy szövete alatt. A nyirok egy színtelen folyadék, amely az egész testben kering, és annak megtisztításában segít. A sárga köröm szindróma bárkinél előfordulhat, de általában az 50 év feletti felnőtteknél fordul elő.

Mik a sárga köröm szindróma tünetei?

Sárga köröm szindróma során a körmök fokozatosan besárgulnak és megvastagodnak. Ezenkívül a további tünetek lehetnek még a jelei a szindrómának:

 • a kutikula elvesztése, amely a körmöt borító védő bőr része
 • ívelt körmök
 • körmök, amelyek megállnak a növekedésben
 • körömágytól elváló körmök
 • körömvesztés
sárga köröm szindróma
A szindróma során a körmök besárgulnak.

A szindróma néha növeli a fertőzés kockázatát a körmök lágyrésze körül.

A sárga köröm szindróma mellet gyakran folyadék felhalmozódás is lejátszódik. Ez azt jelenti, hogy folyadékgyülem alakul ki ki a tüdő külsejét körülvevő membránok között. Ezt az állapotot pleurális effúziónak nevezik. Sajnálatos módon számos légzési problémához tud vezetni. Mint például:

 • krónikus köhögés
 • légszomj
 • mellkasi fájdalmak

Ezek a légzési problémák mind a körmök besárgulása és formájuk megváltozása előtt és után is kialakulhatnak.

A mellhártya -effúzió és a hozzá kapcsolódó légzési nehézségek mellett a sárga köröm szindrómában más légzési problémák is előfordulhatnak. Ezek közé tartozik a krónikus arcüreggyulladás vagy visszatérő légúti fertőzések, például a tüdőgyulladás.

A nyiroködéma sárga köröm szindrómával is jár. Ez az állapot a nyirok felhalmozódásából ered. A jelek közé tartozik a duzzanat főleg a lábakban, de esetleg akár a karokban is.

Melyek a sárga köröm szindróma okai?

A szindróma pontos oka ismeretlen.

Ez az állapot szórványosan, nyilvánvaló ok nélkül is kialakulhat. Ennek ellenére ritka esetekben úgy gondolják, hogy van összefüggés a családon belüli kialakulásra. A FOXC2 gén mutációja -amely a lymphedema-distichiasis szindróma nevű rendellenességet okozza- szerepet játszhat a sárga köröm szindróma kialakulásában. Ennek megerősítésére további kutatásokra van szükség, mivel más szakirodalom jelenleg arról számol be, hogy nincs ismert genetikai tényező a sárga köröm szindrómára.

Egy másik vélemény az, hogy a sárga köröm szindróma a nyirokelvezetési problémákból ered. A nyirok nem megfelelő keringése és elvezetése lehetővé teszi a folyadék összegyűlését a bőr alatti lágyrészekben, ami lassan sárgássá teheti a körmöket.

A sárga köröm szindróma önmagában is kialakulhat, vagy bizonyos típusú rákos megbetegedések, autoimmun betegségek, például rheumatoid arthitis esetében.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a köröm színének vagy alakjának megváltozását, különösen akkor, ha a körmök besárgulnak. A sárga köröm máj- vagy veseproblémára, cukorbetegségre, gombás fertőzésre vagy pikkelysömörre utalhat, melyek feltétlen orvosnak kell kezelnie.

Ha a sárga köröm duzzanattal vagy légzési problémákkal együtt jelentkezik, forduljon orvoshoz.

Az orvos diagnosztizálhatja a sárga köröm szindrómát, ha az állapot elsődleges tünetei megjelennek. Orvosa tüdőfunkciós tesztet is rendelhet a tüdő működésének mérésére, vagy mintát vehet a körömből, hogy ellenőrizze gombás fertőzésre.

A szindróma szövődményei

A sárga köröm szindróma bronchiectasis-al is jár. Ez azt jelenti, hogy a tüdőben lévő kis légutak kórosan kiszélesednek, gyengék és hegesek lesznek. A bronchiectasis esetében a légúti nyálka nem mozog megfelelően. Ennek eredményeként tüdőgyulladás alakulhat ki. Ha pedig a tüdő megtelik baktériumos nyálkával, akkor megfertőződik.

Ez a bronchiectasis pedig a tüdőn kívüli pleurális térben felhalmozódó folyadék mellett tüdőproblémákat is okoz.

A szindróma kezelése

A sárga köröm szindrómára nincs egyetlen kezelés. A kezelés az állapot specifikus tüneteit veszi előtérbe, és azokat szünteti meg. A következő kezeléseket szokták alkalmazni:

 • E-vitamin a köröm elszíneződése miatt
 • kortikoszteroidok
 • cink
 • gombaellenes gyógyszerek
 • antibiotikumok bakteriális arcüreggyulladás, tüdőfertőzések vagy túlzott nyálkatermelés esetén
 • diuretikumok, amelyek eltávolítják a felesleges folyadékot
 • cső thoracostomia, ez egy eljárás a folyadék elvezetésére a pleurális térből

Ha a sárga köröm szindróma társult betegséggel, például rák, ízületi gyulladás vagy AIDS jelentkezik, a tünetek javulhatnak az alapbetegség kezelése után.

A lymphedema-distichiasis szindróma kezelésére orvosa javasolhatja a kézi nyirokelvezetést, amely egy speciális masszázstechnika a keringés javítására és a puffadtság csökkentésére. A nyiroködémát otthon is lehet csökkenteni rugalmas kompressziós ruházat viselésével. A kompresszió javítja a nyirokáramlást a nyirokereken keresztül.

Kilátások és megelőzés

Nincs mód a sárga köröm szindróma megelőzésére, de a tünetek kezelhetők gyógyszeres kezeléssel, folyadék eltávolítással. A nyirokelvezetés javulásával a körmök visszatérhetnek normál színükbe. Egy tanulmány szerint a köröm tüneteinek javulása a szindrómában szenvedők 7-30 százaléknál fordulhat elő.

Mivel a lymphedema krónikus állapottá válhat, egyes esetekben a folyamatos terápia szükséges lehet a duzzanat és a folyadék felhalmozódásának kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sheehan-szindróma - Ezeket érdemes tudni róla!

vas szept 26 , 2021
A Sheehan-szindróma olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor az agyalapi mirigy károsodik a szülés során. Ennek oka a túlzott vérveszteség (vérzés) vagy a rendkívül alacsony vérnyomás a szülés alatt vagy után. A vér hiánya megfosztja az agyalapi mirigyet a […]
sheehan-szindróma

Ez is érdekelheti