Mit jelent a bal bordaív alatti fájdalom? Van ok a félelemre?

Mit jelenthet a bal bordaív alatti fájdalom?

A bordáink 24 db-ból állnak, 12 a bal oldalon és 12 a jobb oldalon. Bordáink funkcionalitását tekintve, az a feladatuk, hogy védjék belső szerveinket, amelyeket eltakarnak.

A bal oldali bordák védik a szívet, a bal tüdőt, hasnyálmirigyet, gyomrot és bal vesét. Amennyiben a felsorolt szervek valamelyike begyulladt, sérült vagy fertőződött, akkor a probléma kisugározhat a bordákra is. Az okoktól függően a bal bordaív alatti fájdalom lehet enyhe vagy szúró. Általában a bal bordaív alatti fájdalom jóindulatú és nem okoz semmilyen komoly következményeket.

bal bordaív alatti fájdalom
1. kép – a borda nyújt védelmet a belső szerveknek

A bal bordaív alatti fájdalom lehetséges okai

1. Bordaporc gyulladás (Costochondritis)

A costochondritis a porc gyulladására utal, amely a bordákat a mellkashoz rögzíti. Ennek több oka lehet, például:

 • fertőzés
 • fizikai sérülés
 • ízületi gyulladás

A fájdalom általában szúró, éles jellegű, amely rosszabbodik, ha köhög, tüsszent vagy megnyomja a bordáit.

2. Hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy egy olyan mirigy, amely a vékonybél közelében helyezkedik el a test bal felső részén. Feladatát tekintve, enzimeket és emésztőnedveket választ ki, így segítve a vékonybél feladatát, az ételek lebontását. A hasnyálmirigy gyulladás lehetséges okai adódhatnak:

 • sérülésből
 • rendszeres alkohol fogyasztásból
 • epekőből

A fájdalom jellegét tekintve lehet tartós és időszakos is, általában étkezést követően erősödik, amikor az ételek lebontásán dolgozik a szervezet. A hasnyálmirigy gyulladás tünetei még az alábbiak lehetnek:

 • hányinger
 • hányás
 • fogyás

3. Léprepedés, lépinfarktus

A bal bordaív alatti fájdalom egyik lehetséges oka lehet a léprepedés vagy a lépinfarktus. A lép a testünk bal oldalának felső részén helyezkedik el, a bordák közelében. Segít eltávolítani a sérült vagy régi vérsejteket, miközben fehér vérsejteket termel a fertőzések ellen.

A megnagyobbodott lép, amelyet splenomegáliának is neveznek, általában nem jár komoly tünetekkel, a beteg csupán annyit fog észre venni, hogy kis mennyiségű ételfogyasztást követően is telítettség érzete lesz. Sajnos azonban a nagyobbodás következménye, hogy előbb-utóbb a lép megrepedhet, ami viszont már bal bordaív alatti fájdalommal járhat. Számos dolog okozhatja a lép megnövekedését, például:

 • vírusos fertőzések
 • bakteriális fertőzések, mint a szifilisz
 • parazita fertőzések, mint a malária
 • vérbetegségek
 • májbetegségek

Amennyiben a lép megreped a szervezetben, akkor a borda körüli területe érzékennyé válhat és a további tüneteket is tapasztalhatja:

A lépinfarktus egy igen ritka állapot, amely akkor áll fenn, ha a lép egy része „elhal”. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a vérellátás nem megfelelő a szervezetben, általában valamilyen trauma vagy artériás elzáródás miatt.

4. Gyomorhurut (Gastritis)

A gyomorhurut, mint probléma, szintén okozhat bal bordaív alatti fájdalmat. A gyomorhurut alapvetően a gyomornyálkahártya gyulladásra utal. A tünetek között megjelenik a gyomor égő fájdalma és a has felső részének kellemetlen teljessége.

A gyomorhurutot a következő dolgok okozhatják:

 • bakteriális vagy vírusos fertőzések
 • rendszeres, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése
 • rendszeres alkoholfogyasztás

5. Vesekő

A vese a húgyút rendszerünk fontos szereplője. A gerinc mindkét oldalán elhelyezkedő páros szerv, viszont amikor gyulladás éri őket, akkor a fájdalom felsugározhat akár a bordák alá is. A vesekövek keményített kálcium és sólerakódások, amelyek görcsös fájdalmat okozhatnak, amikor távozni készülnek a húgyhólyagon keresztül. A bal bordaív alatti fájdalom további problémákkal egészülhet ki:

 • vizelési kényszer
 • véres vagy zavaros vizelet
 • fájdalom, amely kisugárzik a test felső része felé
 • a nagyobb vesefertőzés esetében előfordulhat láz, hányinger vagy hányás

6. Szívburok gyulladás (Pericarditis)

A szívünket egy folyadékkel teli töltött zsák veszi körül, amit a szívburoknak nevezünk. Amikor ez a szívburok begyullad, akkor dörzsölheti a szív közvetlen felületét, ami a bal bordaív alatti fájdalom egyik okozója lehet. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mi válthatja ki ezt a problémát a szervezetben. A fájdalom általában tompa vagy szúró jellegű, amely rosszabbodik fekvő pozícióban.

7. Mellhártyagyulladás (Pleurisy)

A pleuritisz olyan állapot, amikor a tüdőt takaró szövet gyulladás alá kerül. Ez bakteriális, vírusos vagy gombás tüdőgyulladás, rosszindulatú daganat, trauma vagy tüdőinfarktus eredményeként fordulhat elő, amelyek általában a tüdő vérrögével kapcsolatosak.

A mellhártyagyulladás okozhat bal bordaív alatti fájdalmat. Fő tünete az éles, szúró fájdalom, amikor lélegezik. Forduljon orvoshoz, ha légzés közben erőteljes mellkasi fájdalmat tapasztal.

Bal bordaív alatti fájdalom – Hogyan történik a diagnózis felállítása?

Ahhoz, hogy az orvosok kiderítsék, hogy mi lehet a bal bordaív alatti fájdalom oka különböző típusú vizsgálatokra lesz szükség. Amennyiben a probléma a szív működéséből adódhat, akkor a kardiológus EKG-t és/vagy szívultrahangot fog javasolni, hogy meggyőződjön a szív megfelelő egészségügyi állapotáról.

Ha a vesével állhat kapcsolatban a fájdalom, akkor a vizeletminta segíthet közelebb hozni az orvosokat a fájdalom okának nyomozásában. Endoszkópos vizsgálatra és székletmintára abban az esetben lehet szükség, ha a fájdalmat nagy valószínűséggel a gyomorhurut okozza.

Ha a fentebb leírt vizsgálatok egyike se jár eredménnyel, akkor röntgen, CT vagy MRI felvételekre lehet szükség, amelyek segíthetnek behatárolni, hogy mi is okozhatja a bal bordaív alatti fájdalmat.

A bal bordaív alatti fájdalom sok esetben nem jár komoly problémával, azonban, ha a fentebb leírt tünetek folyamatosan fennállnak, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy keresse fel háziorvosát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bal oldali alhasi fájdalom 14 oka - Mire érdemes odafigyelni?

sze szept 7 , 2022
Szükséges emiatt aggódni? A has bal alsó részén található a vastagbél utolsó része, bizonyos nőknél pedig a petefészek egyik oldala. A kisebb fájdalom ezen a területen általában nem ad okot az aggodalomra, és általában egy-két nap alatt magától elmúlik. A […]
Bal oldali alhasi fájdalom

Ez is érdekelheti