Vesekő diéta: Élelmiszerek fogyasztása és kerülése

A húgyúti vesekövek többféleképpen alakulnak ki. A kalcium egyesülhet a vizeletben lévő vegyi anyagokkal, például oxaláttal vagy foszforral. Ez akkor történhet meg, ha ezek az anyagok annyira koncentrálódnak, hogy megszilárdulnak. Vesekövet okozhat a húgysav felhalmozódása is. A húgysav felhalmozódását a fehérje anyagcseréje okozza. A húgyutakat nem arra tervezték, hogy szilárd anyagokat ürítsenek ki, ezért nem meglepő, hogy a vesekövek nagyon fájdalmasak. Szerencsére létezik az úgynevezettet vesekő diéta, mellyel elkerülhető, valamint csökkenthető az újbóli kialakulása.

Mit együnk és igyunk

Ha el akarja kerülni a vesekövet, legalább annyira fontos, hogy mit eszik és iszik, mint az, hogy mit nem szabad enni és inni. Íme néhány fontos szabály, amit érdemes szem előtt tartani.

Maradjon hidratált

A folyadékok, különösen a víz, segítenek felhígítani a köveket képző vegyi anyagokat. Próbáljon meg naponta legalább 12 pohár vizet inni.

Növelje a citrusfélék fogyasztását

A citrusfélék és azok leve a természetben előforduló citrátnak köszönhetően segíthet csökkenteni vagy megakadályozni a kövek kialakulását. A citrusfélék jó forrásai közé tartozik a citrom, a narancs és a grapefruit.

Sok kalciumot (és D-vitamint) fogyasszon!

Ha a kalciumbevitel alacsony, az oxalát szintje emelkedhet. Jobb, ha a kalciumot inkább táplálékból, mint étrend-kiegészítőkből szerzi be, mivel ezek összefüggésbe hozhatók a vesekő-képződéssel.

Jó kalciumforrások a tej, a joghurt, a túró és más sajtok. A vegetáriánus kalciumforrások közé tartoznak a hüvelyesek, a kalciumtartalmú tofu, a sötétzöld zöldségek, a diófélék, a magvak és a fekete melasz. Ha nem szereti a tehéntej ízét, próbálja ki a laktózmentes tejet, a dúsított szójatejet vagy a kecsketejet.

Arra is ügyeljen, hogy minden nap fogyasszon D-vitaminban gazdag ételeket. A D-vitamin segít a szervezetnek több kalciumot felszívni. Sok élelmiszer van dúsítva ezzel a vitaminnal. A zsíros halakban, például a lazacban, a gombában és a sajtban is megtalálható.

vesekő diéta
A vesekő diéta során vannak kerülendő ételek és italok

Kerülendő ételek és italok a vesekő diéta során

Korlátozza a sót

A szervezet magas nátriumszintje elősegítheti a kalcium felhalmozódását a vizeletben. Kerülje a só hozzáadását az ételekhez, és ellenőrizze a feldolgozott élelmiszerek címkéjén, hogy mennyi nátriumot tartalmaznak. A gyorséttermi ételek magas nátriumtartalmúak lehetnek, de a hagyományos éttermi ételek is. Ha teheti, kérje, hogy ne adjanak sót ahhoz, amit az étlapon rendel. Figyelj arra is, hogy mit iszik, ugyanis egyes zöldséglevek magas nátriumtartalmúak.

Csökkentse az állati fehérjebevitelt

Számos fehérjeforrás, például a vörös hús, a sertéshús, a csirke, a baromfi és a tojás növeli a termelt húgysav mennyiségét. A nagy mennyiségű fehérje fogyasztása csökkenti a vizeletben lévő citrát nevű vegyi anyagot is. A citrát feladata, hogy megakadályozza a vesekövek kialakulását. Az állati fehérje alternatívái közé tartozik a quinoa, a tofu (babtúró), a humusz, a chia magok és a görög joghurt.

Mivel a fehérje fontos az általános egészség szempontjából, beszélje meg orvosával, hogy mennyit kellene naponta fogyasztania.

Figyeljen az oxalátokra

Az oxalátokat bölcsen fogyassza. Az ebben a vegyi anyagban gazdag élelmiszerek fokozhatják a vesekő kialakulását.

Ha már volt veseköve, érdemes az oxalátokat csökkenteni vagy teljesen elhagyni az étrendjéből. Ha megpróbálja elkerülni a vesekövet, beszélje meg orvosával, hogy elegendő-e ezen élelmiszerek korlátozása. Amennyiben oxalátokat tartalmazó ételeket fogyaszt, mindig ügyeljen arra, hogy kalciumforrást is egyen vagy igyon melléjük. Ez segít abban, hogy az oxalát az emésztés során a kalciumhoz kötődjön, mielőtt az eljutna a veséjébe. Az oxalátban gazdag élelmiszerek közé a következők tartoznak:

  • csokoládé
  • cékla
  • diófélék
  • tea
  • rebarbara
  • spenót
  • mángold
  • édesburgonya

Ne igyon kólát

Kerülje a kólaitalokat. A kóla magas foszfáttartalmú, ami szintén elősegítheti a vesekő kialakulását.

Csökkentse vagy szüntesse meg a hozzáadott cukorfogyasztást!

A hozzáadott cukrok azok feldolgozott élelmiszerekhez és italokhoz utólag hozzáadott cukrok és szirupok. A hozzáadott szacharóz és a hozzáadott fruktóz növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.

Tartsa szemmel az elfogyasztott cukor mennyiségét, a feldolgozott élelmiszerekben, például a süteményekben, a gyümölcsökben, az üdítőitalokban és a gyümölcslevekben. Más gyakori hozzáadott cukornevek közé tartozik a kukoricaszirup, a kristályosított fruktóz, a méz, az agavé nektár, a barna rizsszirup és a nádcukor.

Tanácsok a vesekő diétához

A vesekő előfordulása megnöveli a kockázatát annak, hogy újra veseköves lesz, hacsak nem tesz aktívan a megelőzésükért. Ez azt jelenti, hogy szedje az erre a célra felírt gyógyszereket, és figyeljen arra, hogy mit eszik és iszik.

Ha jelenleg is vannak kövei, orvosa diagnosztikai vizsgálatokat fog végezni, hogy megállapítsa, milyen típusú kövei vannak. Ezután egy speciális diétás étrendet fog előírni Önnek, például a DASH-diétát. Ebben a diétában általában a következő tanácsok és előírások szoktak szerepelni:

  • naponta legalább tizenkét pohár vizet kell inni
  • fogyasszon citrusféléket, például narancsot
  • minden étkezéshez fogyasszon kalciumban gazdag ételt, naponta legalább háromszor.
  • korlátozza az állati fehérje bevitelét
  • fogyasszon kevesebb sót, hozzáadott cukrot és magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó termékeket.
  • kerülje az oxalátokban és foszfátokban gazdag ételeket és italokat.
  • kerülje az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyek dehidratálják Önt, például az alkohol.

Összefoglaló

A vesekő megléte általában egy fájdalmas állapot. Szerencsére a diéta hatékony eszköz lehet a vesekő kezelésében és megelőzésében. A vesekő diéta fontos elemei a hidratáltság megőrzése, bizonyos magas só- és cukortartalmú élelmiszerek kerülése, valamint a kalcium és az oxalátban gazdag élelmiszerek párosítása.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

9 mód, ahogy a görögdinnye hatással lehet rád

hét márc 27 , 2023
Sokan fogyasztják előszeretettel nyáron ezt a közkedvelt gyümölcsöt, mivel édes és lédús, ezért kitűnően oltja a szomjat. Mi is ez a gyümölcs? Hát persze, hogy a görögdinnye! Mindenki találkozott már vele: nagy, kerek gyümölcs, a héja zöld, a húsa pedig […]
9 mód, ahogy a görögdinnye hatással lehet rád

Ez is érdekelheti