Arachnophobia, avagy a pók undor kezelése

Az arachnophobia a pókoktól való félelmet jelenti. Ugyan nem ritka jelenség, hogy valaki nem szereti a pókféléket vagy a különféle rovarokat, a pókfóbia jelentősebb hatással van az egyén életére. A fóbia nem csupán a félelmet jelenti: ez egy intenzív, mindent elsöprő érzés, amely azt az érzést kelti, mintha a beteget valós veszélyek fenyegetnék. Az arachnophobia megakadályozhatja többek között, hogy valamilyen esemény/élethelyzet tagja legyen, hiszen a félelem annyira erős, hogy az illető nem mer kockáztatni.

Azonban ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ha azonosította önmagában a pókfóbiát, képes lehet legyőzni, hogy ne zavarjon bele a mindennapokba.

A pókoktól és a pókhálóktól való intenzív félelem a specifikus fóbiák egyik típusa. Ezenfelül az arachnophobia az egyik leggyakoribb specifikus fóbia, amely kialakulhat. A pókhálótól való félelem szintén az arachnophobiával helyezhető egy kalap alá. A félelmet kiválthatja a pók vagy a pókháló, vagy akár az is előfordulhat, hogy a pókháló látványa már előhívja a pókfóbiát is.

Kialakulásának oka

A fóbia szó az állatok, tárgyak, helyek, valamint bizonyos helyzetek jelentős, irracionális félelmére utal. A heves érzelmek hátterében gyakran múltbeli negatív tapasztalatok állnak. Tehát arachnophobia esetén valószínűleg már gyermekkorban volt egy negatív élményünk pókokkal.

A fóbiák szorongásos rendellenességekhez is kapcsolódnak, melyek közül némelyik genetikai is lehet. Ezek közé tartozik az általános szorongásos rendellenesség, a poszttraumás stressz és a pánikbetegségek. A szorongásos rendellenesség növelheti a fóbiák kialakulásának kockázatát, beleértve a pókokkal kapcsolatosakat is.

Nem kell messzire menni: ha a szülők egyike erősen fél a pókoktól, nagy valószínűséggel a gyermek is félni fog tőlük.

A tünetek

A fóbiával kapcsolatos tünetek akkor fordulnak elő, amikor olyan élethelyzetbe kerül a beteg, amitől fél. Arachnophobia esetén előfordulhat, hogy nem tapasztal tüneteket, amíg meg nem lát egy pókot. Emellett már maga a pókok gondolata vagy esetleg egy kép is kiválthatja a tüneteket.

Kutatások alapján bebizonyították, hogy az arachnophobiában szenvedő beteg túlbecsüli a pókokkal való találkozás valószínűségét. Nem ritka az sem, hogy a pók méretét és átmérőjét is túlbecsülik.

A pókfóbia fizikai tünetei lehetnek:

Kezelési lehetőségek

A speciális fóbiák, például a pókokkal kapcsolatosak, könnyebben kezelhetők, mint a komplex fóbiák. Az is előfordulhat, hogy felnőttként kevesebb tünet tapasztalható, ha a pókoktól való intenzív félelme gyermekként is előfordult.

1. kép – nem a pók mérete a lényeg

Tanácsadás

A mentálhigiénés tanácsadás az egyik leghatásosabb az arachnophobia kezelésére. A gyógyszerek ugyan nem segítenek, hiszen a fóbiát okozó mögöttes problémát nem oldják meg, csak a szorongásos tünetek enyhítését eredményezhetik.

Sok esetben azonban azt is megfigyelték, hogy az arachnophobiára pozitív hatással voltak a különféle filmek, mint például a Pókember-filmek, így csökkentek a félelmek. Noha a Pókember nem feltétlenül segít gyógyítani arachnophobiáját, a pókok ilyen pozitív kontextusban való látása jó irányba terelhetnek.

Gyógyszeres kezelés

Bár ezek a gyógyszerek nem kezelik közvetlenül a pókfóbiákat, összességében a szorongásos tünetek javulhatnak. A lehetőségek a következők:

  • antidepresszánsok
  • bétablokkolók
  • nyugtatók
  • kiegészítők a szorongáshoz

Az életmódbeli változások, például az egészséges táplálkozás és a testmozgás segíthetnek csökkenteni a szorongást és a fóbiák későbbi tüneteit.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Az arachnophobia általában nem igényel hivatalos diagnózist. Ennek oka az, hogy a fóbiák leggyakrabban öndiagnosztizálhatók.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat szakemberhez segítségért, ha úgy gondolja, az arachnophobia jelentős befolyással bír a magánéletére. A következő kérdéseket érdemes feltenni magunknak:

  • Megnehezíti a szabadba járást?
  • Akadályozza a munkában?
  • Hatással van a társadalmi életére?
  • Megakadályozza, hogy időt töltsön szeretteivel?
  • Álmatlanságot okoz?
  • Rendszeresen felemészti gondolatait?

Ha a fentiek bármelyikére igennel válaszolt, fontolóra veheti egy pszichoterapeuta felkeresését, aki segít a pókfóbiák kezelésében. A kötetlen beszélgetések, a kognitív viselkedésterápia (CBT) és a csoportterápia a fóbiák esetleges tanácsadási lehetőségei.

A terapeuta segít Önnek a félelem kezelésében. Ezt a megközelítést deszenzibilizációnak vagy expozíciós terápiának nevezik. Csakúgy, mint más fóbiáknál, a teljes kerülés sem ajánlott, mert ez fokozhatja a félelmeit. A szakmai segítség késleltetése sokkal nehezebbé teheti a terápiát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Rágóízületi gyulladás, azaz állkapocs ízületi szindróma (TMJ)

pén nov 6 , 2020
Mi az a TMJ (rágóízületi gyulladás, állkapocs ízületi szindróma)? A temporomandibularis ízület (TMJ) az az ízület, amely összeköti az alsó állkapcsot a koponyával. Az ízület fejünk mindkét oldalán megtalálható és lehetővé teszi az állkapocs kinyitását és zárását, ebből kifolyólag fontos […]
Rágóízületi gyulladás, azaz állkapocs ízületi szindróma (TMJ)

Ez is érdekelheti