Asperger-szindróma tünetei és diagnózisa

Mi az Asperger-szindróma?

Az Asperger-szindróma (AS) a neurológiai rendellenességek egyike, az autizmus spektrum rendellenességek (ASD) csoportjába tartozik. Az AS-t a spektrum enyhe végén tartják számon. Az AS-ben szenvedők három fő tünetet mutatnak:

 • nehézségei vannak a társas interakcióval
 • ismétlődő viselkedés
 • szilárdan állnak a véleményük mellett
 • a szabályokra és a rutinokra összpontosítanak

Néhány ASD-s embert megfelelőnek minősítenek. A megfelelően működő autizmus azt jelenti, hogy ezeknek az egyéneknek nincs késleltetett nyelvi és kognitív fejlődése, ami sok ASD-s emberre jellemző.

Gyakran az AS-vel diagnosztizált egyének intelligenciája normális vagy meghaladja a normálist. Ezen túlmenően az ilyen betegségben szenvedő emberek gyakran oktathatók a tanteremben, és munkát vállalhatnak.

Az AS nem gyógyítható. A korai diagnózis és a beavatkozás segíthet a gyermeknek társadalmi kapcsolatok kialakításában, lehetőségeik elérésében és a produktív életben.

Melyek az Asperger-szindróma tünetei?

A tünetek személyenként változnak, de az AS-ben szenvedő gyermekek gyakran rögeszmésen koncentrálnak egy szűk érdekeltségű téma iránt.

Az Asperger-szindrómaban szenvedő gyermekek fokozott érdeklődést mutathatnak például vonatmenetrend vagy dinoszauruszok iránt. Ez az érdeklődés egyoldalú beszélgetések tárgya lehet kortársaival és felnőttekkel.

Az AS-ben szenvedő személy nincs tisztában a másik ember kísérleteivel a beszélgetés témájának megváltoztatására. Ez az egyik oka annak, hogy az AS-ben szenvedő gyermekeknek nehézségei lehetnek a társas interakciókkal szemben.

Az AS-ben szenvedők nem tudják elolvasni az arckifejezéseket és a testbeszédet. Sok AS-ban szenvedő ember nehezen ismeri fel mások érzéseit. Gyakran előfordul, hogy az ilyen állapotú emberek kerülik a szemkontaktust, amikor másokkal beszélgetnek.

Az Asperger-szindróma-ban szenvedők monotonul is beszélhetnek, és kevés arckifejezést jeleníthetnek meg. Nehezen tudják, mikor kell csökkenteni a beszéd hangerejét ahhoz, hogy a beszélgetésnek megfeleljen.

Az AS-ben szenvedő gyermekeknek nehézségei lehetnek az alapvető motorikus képességekkel is, például a futással vagy a járással. Ezeknek a gyerekeknek hiányozhat a koordináció, és bizonyos feladatokat nem tudnak elvégezni, például mászni vagy biciklizni.

Mi okozza az Asperger-szindrómát?

Az agy változásai felelősek az AS számos tünetéért. Az orvosok azonban nem tudták pontosan meghatározni, mi okozza ezeket a változásokat.

A genetikai tényezőket és a környezeti toxinoknak, például vegyi anyagoknak vagy vírusoknak való kitettséget azonosították a rendellenesség kialakulásának potenciális hozzájárulóként. A fiúknál nagyobb valószínűséggel alakul ki az Asperger-szindróma, mint a lányoknál.

Hogyan diagnosztizálják az Asperger-szindrómát?

Nincs egyetlen teszt, amely megállapíthatja, hogy gyermekének van-e ilyen szindrómája. Sok esetben a szülők a fejlődés vagy a viselkedés késéseiről vagy nehézségeiről számolnak be. Ha gyermeke iskolába jár, tanára észreveheti a fejlődési problémákat. Ezeket a problémákat jelenteni kell orvosának.

A következő szempontok szerint értékelhetik gyermekét:

 • nyelvi fejlődés
 • szociális interakció
 • arckifejezés beszélgetés közben
 • másokkal való interakció iránti érdeklődés
 • a változáshoz való hozzáállás
 • motorikus koordináció és készségek

Mivel nincs specifikus teszt az AS diagnosztizálására, sok beteget hibásan diagnosztizáltak más egészségügyi problémákkal, például figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességgel (ADHD). Ha ez megtörténik, előfordulhat, hogy gyermekét újra ki kell értékelni a helyes diagnózis meghatározásához.

Hogyan kezelik az Asperger-szindrómát?

Az AS szindrómára nincs gyógymód. Vannak azonban különféle kezelések, amelyek csökkenthetik a rendellenesség tüneteit, és elősegíthetik gyermekének teljes lehetőségeinek elérését. A kezelés gyakran a gyermek specifikus tünetein alapul.

Gyógyszereket gyakran alkalmaznak a szindróma tüneteinek kezelésére. Ilyenek például:

 • aripiprazol az ingerlékenység csökkentésére
 • guanfacine, olanzapin és naltrexone a hiperaktivitás csökkentése érdekében
 • szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) az ismétlődő viselkedés csökkentése érdekében
 • risperidon az izgatottság és az álmatlanság csökkentésére

A gyógyszeres kezelés hasznos lehet az asperger következtében előforduló problémás viselkedés szabályozásában. Vannak azonban más kezelések, amelyek javíthatják a kommunikációs készségeket, az érzelmi szabályozást és a szociális interakciókat. Sok, a szindrómában szenvedő gyermek kap:

 • szociális készségek oktatását
 • beszéd és nyelvterápiát
 • foglalkozásterápiát
 • fizikoterápiát
 • kognitív viselkedésterápiát

A szülőket is gyakran ellátják terápiával. A szülői képzés segíthet megbirkózni az AS-ben szenvedő gyermek nevelésével kapcsolatos kihívásokkal.

asperger-szindróma
Az Asperger-szindróma igényli az odafigyelést ahhoz, hogy a gyermek megfelelően tudjon fejlődni.

Mi az Asperger-szindrómás gyermek hosszú távú kilátása?

Az Aspergerre nincs gyógymód. Ugyanakkor sok rendellenességben szenvedő gyermek felnő, hogy egészséges és produktív életet éljen kezeléssel és korai beavatkozással. Noha sokan még mindig szociális interakciókkal küzdenek, a legtöbb AS-ben szenvedő felnőtt képes önállóan élni.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az a halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis)?

vas szept 20 , 2020
A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) egy olyan örökletes vagy megszerzett bőrbetegség, amelynek következében a bőr nem hullajtja le az elhalt hámsejtjeit. Ennek eredményeképpen az elhalt hámsejtek foltokban halmozódnak fel a bőr felületén, így idézve elő a pikkelyes felrakódást. A pikkelyek hasonló […]
1. kép - A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) egyik tünete akár az erősen száraz bőr is lehet

Ez is érdekelheti