A sör összetevői
Bár a sör fő összetevője a víz, sok más összetevő is található benne. Ez általában magába foglalja a malátaárpát és a sörélesztőt, valamint a komlót vagy a különféle aromákat. Az így kialakult sör allergia esetében, azonban lehet, hogy azt valamelyik összetevő vájta ki.
Az igazi sör allergia ritka. A sör számos összetevője valószínűbbé teszi az allergiát az egyik összetevőre. Lehet, hogy ételérzékenysége is van, nem pedig allergiája. Az alkoholintolerancia pedig egy másik lehetőség is lehet, amikor valamilyen tünet jelentkezik sörfogyasztás közben.
Olvasson tovább, hogy megtudja, mi okozhat különböző tüneteket sörivás után, és mit tehet ez ellen.
Mik a sör allergia tünetei?
Ha allergiás a sörre, valószínűleg olyan tünetei lesznek, mint más allergiás reakciók esetében. Ezek a reakciók pedig a következők lehetnek:
- csalánkiütés
- tüsszentés
- zihálás
- rekedtség
- hányinger
- hányás
- hasmenés
- hasi fájdalom és puffadás
- szorító érzés a mellkasban
Az ételre adott allergiás reakció általában néhány órán belül megtörténik. Az ételallergia az immunrendszer válasza a szervezet által károsnak ítélt élelmiszerfehérjére. Az allergiás reakciók, amelyek csalánkiütéssel, sípoló légzéssel és mellkasi fájdalommal járnak, szinte azonnal jelentkezhetnek. Ezeket súlyosnak és potenciálisan életveszélyesnek kell tekinteni. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.
Ha a tünetei nagyon enyhék, akkor inkább ételérzékenység lehet, mint valódi allergia. Ezt ételintoleranciának is nevezik. Ez kellemetlen lehet, de nem az immunrendszer válasza, és nem is olyan súlyos.
Sör allergia – Mi okozhatja?
Bár a sör fő összetevője a víz, sok más összetevő is okozhatja a tüneteket. Ha allergiás reakciója van, nagyon valószínű, hogy allergiás a sör egy adott összetevőjére. A márkától függően az összetevők a következőket tartalmazhatják:
- malátázott árpa vagy más gabonafélék, például búza és cirok
- komló
- élesztő
- válogatott színezékek, ízesítők és tartósítószerek
Az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül 2-3 százalékának van valamilyen ételallergiája. A gyerekek esetében ez körülbelül 5 százalékra tehető, de sokan felnőtt korukra túlnőnek ezen az allergián.
Az Egyesült Államokban a felnőttek közel 1,2 százaléka allergiás a búzára. A búzára allergiás emberek gyakran az árpára is allergiásak, bár ez nem mindig van így. Az árpát általában biztonságosnak tartják a búzaallergiában szenvedők számára.
Ha allergiás egy adott gabonára, akkor nem a sör lesz az egyetlen probléma. Akkor is tapasztalhat tüneteket, ha más, az allergént tartalmazó élelmiszereket fogyaszt.
Mit jelent alkoholérzékenynek lenni?
Ha rosszul érzi magát alkoholfogyasztás után, de máskor nem tapasztal tüneteket, akkor lehetséges, hogy alkoholintoleranciája van.
Az alkoholintolerancia egy genetikai állapot, nem allergia a sör összetevőire. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan lebontani az alkoholt.
Ha alkoholt fogyaszt, a tünetek gyorsan jelentkezhetnek és a következők lehetnek:
- orrfolyás
- bőr kipirulása
- csalánkiütés
- hányinger
- hányás
- hasmenés
- alacsony vérnyomás
- az asztmás tünetek súlyosbodása
Alkoholintolerancia esetén az egyetlen megoldás az alkohol teljes mellőzése.
Ha sörivás után tünetei vannak, de bor vagy más alkoholos ital ivása után nem, az nem alkoholintolerancia. Valószínűbb, hogy allergiás vagy érzékeny a sör egy adott összetevőjére.
Sör allergia kockázati tényezői
Nagyobb valószínűséggel lesz jelen allergia, ha a családjában előfordult már korábban. Az asztma személyes vagy családi kórtörténete szintén növeli az allergia kialakulásának esélyét.
A valódi ételallergia súlyos egészségügyi probléma. Ez azt jelenti, hogy nagyon körültekintően kell eljárnia a címkék elolvasásakor, valamint az ételek és italok kiválasztásánál.
A legsúlyosabb esetekben az étel- vagy italallergia anafilaxiához vezethet. A tünetek közé tartozik a csalánkiütés, sípoló légzés és a mellkasi fájdalom. Ha ezen tünetek bármelyike jelentkezik, sürgősségi orvosi ellátást kell kérnie. Az anafilaxia ugyanis egy életveszélyes állapot.
Mikor kell orvoshoz fordulni
Ha sörfogyasztás után allergiás tünetei vannak, forduljon orvosához. Ő segíthet meghatározni, hogy allergiás-e a sör egy adott összetevőjére. Ez pedig segít elkerülni ezt az összetevőt más termékekben is a vizsgálat után.
A bőrön és a vérben végzett allergiavizsgálatnak képesnek kell lennie arra, hogy meghatározza az Ön allergiáját, vagy legalábbis kizárjon néhányat.
Tünetei a sör vagy az alkohol és az Ön által szedett gyógyszer közötti kölcsönhatásból is származhatnak. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szed.
Ha valaha is tapasztalt nyelv- vagy torokduzzanatot vagy légzési nehézséget sörivás után, abba kell hagynia a sörivást, amíg nem konzultál orvosával az esetről.
Mit lehet tenni?
Ha kellemetlen tüneteket tapasztal sörivás után, néhány dolgot tehet:
- Ha tünetei enyhék, próbáljon meg másik márkára váltani, hátha gond nélkül inni tudja.
- A vény nélkül kapható antihisztamin szintén segíthet az enyhe tüneteken. Kezelőorvosa erősebb antihisztamint írhat fel, ha a tünetei súlyosak.
- Végezzen allergiatesztet. Kezdheti a folyamatot a háziorvosával, vagy felkereshet egy allergológust. Kérje meg, hogy teszteljék a sörben gyakran előforduló összetevőket, például a búzát, az árpát és a cirokot. Feltétlenül jegyezze meg, hogy ugyanazok a tünetek jelentkeznek-e más élelmiszerek elfogyasztása vagy ivása után.
Ha rájön, hogy allergiás az egyik összetevőre, akkor is élvezheti a sört. Egy kis kutatással és gondos címkeolvasással talán sikerül olyan sört találni, amely nem tartalmazza az adott allergént.
Ha valaha is tapasztalt anafilaxiát sörivás után, fontos, hogy meghatározza, melyik összetevő okozta, hogy azt elkerülhesse más élelmiszerek esetében is. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy hordjon-e vényköteles epinefrin tollat. Ezek az automatikus befecskendezők megmenthetik az életét. Súlyos esetekben előfordulhat, hogy teljesen le kell mondania a sörről.