Ginkgo biloba hatása – 8 jótékony hatás, amiről érdemes tudnia!

A ginkgo biloba hatása már a modern orvostudományban is ismeretessé vált az elmúlt évek során. A ginkgo biloba, vagy más néven leányszőr, egy Kínában őshonos fa, amelyet több ezer éve termesztenek különféle felhasználási célokra. A hagyományos kínai orvoslásban levelét és magjait gyakran használják különböző kezelések részeként, a mai modern készítmények viszont inkább a levelekből származó kivonatra összpontosítanak.

De vajon milyen előnyökre tehetünk szert rendszeres fogyasztásával? Cikkünkben most megmutatja, a ginkgo biloba 8 jótékony hatását:

1. Erősen antioxidáns hatású

A ginkgo biloba nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és terpenoidokat, amelyek erős antioxidáns hatásukról ismert vegyületek. Az antioxidánsok leküzdhetik vagy semlegesíthetik a szabad gyökök káros hatásait. A szabad gyökök rendkívül reaktív részecskék, amelyek a szervezetben a normál anyagcsere-funkciók során keletkeznek, például az élelmiszer energiává alakítása vagy méregtelenítés során.

Ugyanakkor képesek károsítani az egészséges szöveteket, hozzájárulva a felgyorsult öregedéshez és a betegségek kialakulásához, ezért is érdemes minél több, antioxidáns tartalmú ételt-italt fogyasztanunk, mint a ginkgo biloba.

2. Segíthet a gyulladások leküzdésében

A gyulladásos állapotok a szervezetünk természetes reakciói a különböző sérülésekre vagy idegen anyagok behatolására. Bizonyos krónikus betegségek esetében gyulladások alakulhatna ki, akkor is, ha nincs se sérülés illetve támadás a szervezet ellen.

Jelen kutatások alapján már kimutatták, hogy a ginkgo biloba hatása bizonyos gyulladásos betegségek esetében hatékonyan enyhítheti a gyulladás okozta tüneteket. Ilyen állapotok lehetnek:

A korai eredmények igen bíztatók a ginkgo bilobaval kapcsolatban, azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy nagy bizonyosággal kijelenthessük gyulladáscsökkentő hatását.

3. Javítja a keringést és a szív egészségét

A hagyományos kínai orvoslásban a ginkgo magokat arra használták, hogy energia csatornákat nyissanak a különböző szervrendszerek felé, beleértve a vesét, a májat, az agyat és a tüdőt. A ginkgo biloba egyik bizonyított tulajdonsága, hogy rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet véráramlását illetve javítja a szív egészségét is.

Ginkgo biloba hatása – 8 jótékony hatás, amiről érdemes tudnia!
1. kép – Ginkgo biloba hatása – 8 jótékony hatás, amiről érdemes tudnia!

További kutatások arra is rávilágítottak, hogy a ginkgo biloba javíthatja az agy egészségét is illetve védelmet nyújthat a stroke-al szemben.

4. Javítja az agyműködést és a közérzetet

Egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a ginkgo biloba hatása akár megnyilvánulhat az agyműködésben és az általános közérzetben is. Tanulócsoportokon végzett kutatások alapján, a ginkgo biloba javíthatja a memorizálást, fókuszálását illetve a figyelem fenntartását is.

Bár a ginkgo biloba javíthatja az említetteket, azonban azt fontos megemlíteni, hogy az eredmények egyénenként igen eltérőek lehetnek.

5. Csökkentheti a szorongást

Napjainkban a stressz szinte mindenki életében jelen van, és egyre többen próbálnak ki különböző módszereket, amelyek segíthetik a szorongás és a stressz feloldását. Egyes kutatások azt igazolták, hogy a ginkgo biloba hatása akár ilyen célok esetében is segítséget nyújthat.

Egy vizsgálatban 170 szorongástól szenvedő embert kezeltek 240 mg vagy 480 mg ginkgo-val vagy placeboval. A legnagyobb dózisú ginkgo-val kezelt csoport a szorongásos tünetei 45%-kal nagyobb mértékű csökkenéséről számoltak be a placeboval kezel csoporttal szemben.

6. Csökkentheti a depresszió okozta tüneteket

A ginkgo biloba gyulladáscsökkentő hatása a depresszió tüneteivel szemben is hatásos lehet. A gyulladáscsökkentés segíti a szervezetet abban, hogy hatékonyabban birkózzon meg a magasabb stresszhormonszintű helyezetekkel, így a tünetek is mérsékelhetők.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a depresszió egy igen összetett állapot és a ginkgo biloba rendszeres fogyasztása még önmagában kevés lehet a tünetek hatékony kezeléséhez.

7. Támogathatja a látást és a szem egészségét

Nagyon kevés kutatás vizsgálta, hogyan kapcsolódik a ginkgo biloba hatása a látáshoz és a szem egészségéhez, azonban a korai eredmények igen ígéretesek ezen területeken is. Az egyik áttekintés kimutatta, hogy a glaukómától szenvedők ginkgo bilobával történő kezelése esetében jelentősen javult a szem vérellátása, ám ez nem minden esetben eredményezett látásjavulást.

Jelenleg azonban még nem ismert, hogy a ginkgo biloba javíthatja-e a szem egészségét és látási képességét azoknál is, akik még nem szenvednek látáskárosodásban.

8. Hatékonyan kezelheti a migrént és a fejfájást

A ginkgo biloba bizonyos esetekben segíthet enyhíteni a migrént és a különböző fejfájásokat is. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása hatékonyan enyhítheti a fájdalmat, ha a migrén hátterében a túlzott stressz áll.

Ha a fejfájás csökkent véráramlást vagy az erek összehúzódását eredményezi, akkor a ginkgo vérereket tágító képesség szintén hatékonynak bizonyulhat a fájdalmak enyhítésében. Azonban előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a ginkgo biloba hatása alig vagy szinte abszolút nem is tud érvényesülni a fejfájásnál.

Összegzés

A ginkgo biloba hatása kétségtelenül sokrétű és még mindig nem ismerjük pontosan, hogy milyen területeken tud további hatékony javulásokat eredményezni szervezetünkben. Mindenképpen javasolt rendszeres fogyasztása, mivel egy olyan természetes lehetőséget kínál állapotunk javulására, amit még sok esetben a modern nyugati készítmények sem tudnak megvalósítani.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Epekő lelki okai – mit üzenhet a test?

sze márc 30 , 2022
Az epekő lelki okai mögött általában egy jól ismert érzés állhat, ez pedig a harag. Mielőtt jobban megértenénk, hogyan is hathat ez az érzés az epére, úgy érdemes első körben megismernünk, magának az epének a működését illetve megérteni a folyamatot, […]
Epekő lelki okai – mit üzenhet a test?

Ez is érdekelheti