Mik lehetnek az epilepszia lelki okai?

Az epilepszia lelki okai mögött több különböző érzelem is meghúzódhat. De mi is az az epilepszia?

Az epilepszia egy visszatérő roham, amely az agy elektromos aktivitásának hirtelen felfutása. Krónikus betegség, melynek két fő típusa van: a generalizált rohamok, melyek az egész agyat érintik, valamint a fokális vagy részleges rohamok, melyek az agynak csak egy részét érintik. Az enyhe epilepszia tünetei nehezen felismerhetők, eltarthat néhány másodpercig, amíg az érintett személy visszanyeri a tudatát.

Ezzel szemben az erősebb rohamok görcsökkel, és kontrollálhatatlan izomrángásokkal járhat együtt. Ezek a rohamok akár több percig is eltarthatnak. Az eszméletvesztés sem ritka jelenség a roham során, sőt, a beteg sok esetben nem is emlékszik rá, hogy mi történt.

De van e bármilyen összefüggés az epilepsziás rohamok és a spiritualitás között?

Az epilepszia lelki okai egyfajta látomásként kezelhetők spirituális tekintetben. Ahogyan már említésre került, az epilepsziás rohamok esetében az agyban megnő az elektromos aktivitás, ami úgynevezett kevert jeleket eredményezhet. A spiritualisták körében azonban ezek nem egyszerű keveredések, hanem spirituális látomások, amelyek akár az univerzumtól is származhatnak.

Tehát az igazi kérdés – vajon ez a jelkavarodás valóban jelenthet valamit vagy csupán egy téves agyi feldolgozás?

Nyilvánvalóan a kutató világ semmilyen jelentőséget nem tulajdonít az epilepsziás rohamoknak és egyértelműen úgy gondolják, hogy ez csupán egy mítosz. Mivel nem normális dolog megy végbe az agyban, így jogosan feltételezhető, hogy valóban így van. Azonban azt is be kell látnunk, hogy a jelenlegi ismereteink hiányában nem jelenthetjük ki 100% magabiztosággal, hogy a rohamok semmilyen formában nem részei egy magasabb rendű kommunikációnak.

Mik lehetnek az epilepszia lelki okai?
1. kép – Mik lehetnek az epilepszia lelki okai?

Miért ne jelenhetne meg az epilepszia lelki okai mögött egyfajta spirituális látom és érzékelés? Bizonyítani egyelőre nem sikerült sem ezt sem az ellentettjét. Érdekes módon több példa is történt már azzal kapcsolatban, hogy a rohamokat átélők ugyanolyan látomásokat és érzéseket tapasztalnak, mint amikor nem kapnak rohamokat.

Sokan úgy gondolják, hogy a rohamok gyakran olyan érzéseket is a felszínre hozhatnak, amelyek ősi emlékekhez kapcsolódnak, nem pedig az ebben az életben átélt élményekhez. Ez az elmélet valahol támogatná a rohamok spirituális aspektusát, hiszen az érintettek valójában sokkal többet tudnak mélyen gyökerező emlékeikről, mint azok, akik nem tapasztalnak ilyen rohamokat.

A történelem során az epilepsziás betegeket részben tisztelték, nem volt szokatlan, hogy természetfeletti erőnek tulajdonították az epilepszia tüneteit. A Bibliában például Jézus meggyógyított egy epilepsziában szenvedő fiút egy gonosz szellem kivonásával.

Végezetül kijelenhetjük, hogy az epilepszia lelki okai mögött egyfajta spirituális ébredés és ősi élmények átélése állhat. A kutatások ilyen spirituális területen szinte nem is léteznek, bizonyítékok hiányában pedig a tudósvilág egyértelműen elutasítja a rohamok ilyen jellegű értelmezését. Talán a közeljövőben lehetőségünk nyílik arra, hogy ezeket a rohamokat lelki vonal mentén is megvizsgáljuk, addig is mindenki maga dönti el, hogy bizonyítékok hiányában hisz-e benne vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Valóban egészséges a rizstészta? Itt a válasz!

csü ápr 13 , 2023
A rizstészta az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga. Rizslisztből és vízből készül, de egyes termékek kukoricakeményítőt és tápiókát is tartalmaznak, hogy javítsák a tészta állagát és megjelenését. A rizstészta azért is közkedvelt még, mert gluténmentes, frissen, fagyasztva vagy akár szárítva is […]
Valóban egészséges a rizstészta? Itt a válasz!

Ez is érdekelheti