Fekete tea – 6 pozitív élettani hatása egészségünkre

A fekete tea egyik érdekessége, hogy a víz után világszerte a 2. leggyakrabban fogyasztott ital. A Camellia növényből származik és előszeretettel vegyítik más tea alapú növényekkel, mint az earl grey vagy a chia.

Ízét tekintve karakteresebb és erősebb, mint más teák, sőt még koffein tartalma is magasabb, azonban a kávéhoz képest kevesebb koffeint tartalmaz.

Cikkünkben most a fekete tea 6 pozitív élettani hatása kerül bemutatásra.

1. Gazdag antioxidánsokban

Az antioxidánsokról már jól ismert, hogy több pozitív élettani hatással rendelkeznek egészségünkre nézve. Rendszeres fogyasztásuk elsegítheti a szabad gyökök eltávolítását és csökkentheti a sejtkárosodást szervezetünkben. Ezek a tulajdonságai pedig végső soron mérsékelhetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A fekete tea gazdag polifenolban, amely egy olyan antioxidáns, amely bizonyos ételekben és italokban is megtalálható. Patkányokon végzett megfigyelések már több alkalommal bebizonyították, hogy a polifenolok csökkenthetik az elhízás, a cukorbetegség illetve a magas vérnyomás kialakulásának esélyeit.

Bár már sok táplálékkiegészítőben megtalálhatóak antioxidánsok, mégis a legjobb az, hogy természetes úton visszük be őket szervezetünkbe, például egy csésze fekete teával.

2. Javítja a szív egészségét

A fekete tea nem csak polifenolokban, de úgynevezett flavonoid antioxidánsokban is gazdag, amik támogathatják a szívünk egészségét. A flavonoidok a fekete tea mellett megtalálhatóak olyan élelmiszerekben, mint a zöldségek, gyümölcsök, a vörösbor vagy az étcsokoládé.

A flavonoidok rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, beleértve a magas vérnyomást, koleszterinszintet illetve az elhízást. Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy akár 10%-al is csökkentheti a súlyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát a rendszeres, napi fekete tea fogyasztás.

Szerencsére ezt nem is nehéz megoldani, hiszen a fekete tea kiváló választás lehet egy-egy finom reggeli mellé.

3. Csökkentheti az „LDL” koleszterinszintet

A szervezetünk két különböző lipoproteint tartalmaz, amelyek a koleszterint szállítják testünkben. Az egyik az alacsony sűrűségű lipoprotein, röviden „LDL”, míg a másik a nagy sűrűségű lipoprotein másnéven „HDL”.

Az „LDL” alapvetően rossznak tekintik a kutatóvilágban, mivel a koleszterint a testünkben a sejtekhez szállítja. Ezzel szemben a „HDL” elszállítja a koleszterint a sejtekből a májba, aminek segítségével eltávolításra kerül a véráramból.

Fekete tea – 6 pozitív élettani hatása egészségünkre
1. kép – A fekete tea fogyasztása akár a koleszterinszintet is csökkentheti

Amennyiben túl sok rossz koleszterint halmozódik fel a szervezetünkben, úgy különböző plakkok jelenhetnek meg az artériákban, amik olyan problémákhoz vezethetnek, mint a szívelégtelenség vagy a stroke.

Egy 2016-as tanulmány megállapította, hogy a fekete tea rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szervezetben az LDL szintet, ez a hatás pedig még látványosabb volt azoknál az embereknél, akiknél magasabb volt a szív és érrendszeri kockázat.

4. Javíthatja a belek egészségét

A belekben megtalálható baktériumok egy része jótékony hatással van egészségünkre, mások azonban nem. Egyre többen gondolják úgy a kutatóvilágban, hogy a bélrendszerben lévő baktériumok nagyon fontos szerepet játszanak az általános közérzetben, illetve megfelelő arányuk jelentősen csökkentheti a gyulladásos betegségek, 2-es típusú cukorbetegség vagy bizonyos rákos megbetegedések megjelenését.

A fekete teában megtalálható polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges bélrendszer fenntartásához azáltal, hogy elősegítik a jó baktériumok növekedését és gátolják a rossz baktériumok szaporodását.

Sőt, a fekete tea antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek elpusztíthatják a káros anyagokat és még az emésztőrendszer nyálkahártyáját is helyreállíthatják.

5. Serkentheti a koncentrációt

A fekete tea gazdag koffeinben és egy L-teanin nevű aminosavban, amelyek együtt hatékonyan javíthatják éberségünket és koncentrációnkat. Ezt úgy éri el, hogy az L-teanin képes növelni az alfa aktivitást az agyunkban, ami ellazulást és javult koncentrációt eredményez.

Tanulmányok már kimutatták, hogy az L-teanin-t és koffeint tartalmazó italoknak van a legjobb hatása a figyelmünkre, köszönhetően az L-teanin agyunkra gyakorolt hatása miatt. Valószínűleg ezért fordul elő gyakran, hogy a teázók stabilabb és jobb energiaszintről számolnak be, szemben azokkal, akik csak kávéznak.

Pontosan ezért, a fekete tea az egyik legjobb választás lehet, ha Te is hatékony módon szeretnéd javítani energiaszintedet, anélkül, hogy megtapasztalnád a túl sok koffein negatív mellékhatásait.

6. Mérsékelheti a magas vérnyomást

A magas vérnyomás megléte, már önmagában is jelentősen növelheti a szív és veseelégtelenségek kockázatát. Szerencsére az étrendünkben és az életmódunkban eszközölt változások, mint a fekete tea rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékelheti a magas vérnyomást.

Egy átfogó kutatás részletesen megvizsgálta a fekete tea fogyasztás élettani hatásait. A kutatók a vizsgálat végén azt találták, hogy a rendszeres teázók körében a szisztolés vérnyomás 4.81 higanymiliméterrel míg a diasztolés vérnyomás 1.98 higanymiliméterrel csökkent a magas vérnyomásúak körében.

Külön meglepetés volt az a felfedezés is, hogy a fekete tea vérnyomásra gyakorolt hatása, akár már 7 nap után megjelenhet bizonyos embereknél. Természetesen a fekete tea fogyasztása önmagában nem tud csodát tenni a magas vérnyomás tünetével, azonban a megfelelő életmódbeli változtatásokkal együtt remek kiegészítője lehet a mindennapjainknak.

Összegzés

A fekete tea nagyszerű választás lehet, ha olyan egészséges italt keresel, ami alacsony kalória tartalmú és kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé. Erős és karakteres ízvilággal rendelkezik, ami nem csak finom, de még az egészségünket is támogathatja. Többek között gazdag gyulladás csökkentő antioxidánsokban, javíthatja szívünk egészségét és még a koleszterin és vérnyomás szintünket is pozitívan befolyásolhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Traumatikus események - Mik is ezek pontosan?

szo febr 25 , 2023
A traumatikus események olyan jelenségek, amely fizikai, érzelmi, lelki vagy pszichológiai sérülést okoznak. A szorongató eseményt átélő személy fizikailag fenyegetve vagy rendkívül ijedtnek érezheti magát. Egyes esetekben előfordulhat, hogy nem tudják, hogyan reagáljanak, vagy esetleg tagadják, hogy egy ilyen esemény […]
traumatikus események

Ez is érdekelheti