Rotátor köpeny sérülés diagnózisa és kezelése

Mi az a rotátor köpeny sérülés? A rotátor köpeny egy négy izomból és ínakból álló csoport, amelyek segítenek a váll stabilitásában és támogatják annak mozgását is. Bármikor, amikor Ön megmozdítja a vállát a rotátor köpeny azonnal segít az ízületek és izmok stabilizálásában. A rotátor köpeny gyakran megsérülhet jellemzően íngyulladás és nyáktömlő gyulladás alakulhat ki az izmokban.

Mi okozhatja a rotátor köpeny sérülését?

A rotátor köpeny sérülés súlyosságát három különböző kategóriába sorolhatjuk, ezek az alábbiak:

1. Íngyulladás

Az íngyulladás kialakulása mögött a rotátor köpeny túlzott használata állhat. A sérülés gyakran előfordul festők illetve teniszezők esetében és minden olyan munkakörnél, ahol rendszeresen történik karemelés a fej fölé. Az említett repetitív mozgások végső soron íngyulladáshoz vezethetnek.

2. Burzitisz (nyáktömlő gyulladás)

A rotátor köpeny sérülését akár okozhatja az izomnál megtalálható nyáktömlő gyulladása is. A nyáktömlőt úgy kell elképzelni, mint egy folyadékkal töltött zsák, ami a rotátor köpeny ínjai és a csontok között található. Amennyiben ez a tömlőgyulladás alá kerül, úgy okozhat vállfájdalmakat is.

3. Rotátor köpeny szakadás

A rotátor köpeny szakadását túlzott használat illetve akkut sérülés is okozhatja. Ebben az esetben az izmok vagy az ínak túlfeszültek esetleg teljesen elszakadtak. Ez a sérülés gyakran előfordulhat autó baleseteknél illetve zuhanás okozta sérüléseknél. A fájdalom tekintetében ez a legrosszabb sérülési forma, mivel a tünetek a sérülés pillanatát követően azonnal, intenzíven jelentkeznek.

Mik lehetnek a rotátor köpeny sérülés tünetei?

Nem minden rotátor köpeny sérülés jár azonnali fájdalommal, vannak olyan esetek, amikor évekig tünetmenetesen tudnak élni az érintettek majd végül egy hosszú, degeneratív folyam eredményeként fognak megjelenni a problémák.

1. kép – A vállfájdalom szinte minden rotátor köpeny sérülés alapját képezi

A tünetek az alábbiak lehetnek a sérülés mértékétől függően:

 • bizonyos tevékenységeket az érintettek elkezdnek elkerülni például fej fölöti pakolások
 • a váll teljes mozgástartományának elérése nehézkes
 • az illető nehezen tud elaludni az érintett vállon
 • fájdalom vagy gyengeség a váll környékén fej fölé emelésnél
 • fájdalom a vállban, különösen az éjszaka folyamán
 • a váll progresszív gyengesége
 • problémát jelent az érintetteknek a hát mögé nyúlás

Ha az alábbi tünetek bármelyik egy hétnél tovább tapasztalja akkor mindenképpen érdemes felkeresnie háziorvosát!

Kik vannak kitéve a rotátor köpeny sérülés kockázatának?

A sérülés két féle módon keletkezhet akkut vagy degeneratív módon. Az akkut sérülések általában egy esemény következményeként jelentkeznek például nehéz tárgyak emelése, leesés vagy a váll kényelmetlen helyzetbe történő kényszerítése. A fiatalok esetében nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő ilyen jellegű sérülések.

A degeneratív sérülések a hosszú távú túlterhelés követkeményeként jelenhetnek meg. Az ilyen sérülésben érintettek lehetnek:

 • sportolók különösen teniszezők, baseball játékosok, birkózók és evezők
 • ácsok és festők
 • 40 év feletti korosztály

Hogyan történik a tünetek diagnosztizálása?

Az orvosok a kortörténet felállítása érdekében fizikai vizsgálatokat és képalkotói diagnosztikát szoktak használni. A fizikai vizsgálatok során különböző mozdulatokat fog elvégezni a vállával illetve orvosa kérdéseket tehet fel munkahelyével, sporttevékenységeivel kapcsolatosan.

A képalkotói diagnosztikák között szóba kerülhetnek röntgen, CT, MRI illetve ultrahangos vizsgálatok is, ezt a kezelő orvosa fogja eldönteni a fizikai vizsgálatot követően. Az említett vizsgálatok nagyban segíthetnek meghatározni a tünetek forrását és azok súlyosságát.

Hogyan kezelhetők az említett tünetek?

A kezelések az említett oldal pihentetésétől kezdve egészen a műtétig terjedhetnek a súlyosság mértékétől függően. Az íngyulladások az idő előre haladtával súlyosbothatnak, így mindenképpen célszerű a tüneteket a lehető leghamarabb kezelni a gyorsabb gyógyulás érdekében. A nem műtéti kezelések nagyjából az esetek 50%-ban javítják a korábban említett tüneteket. A kezelések az alábbiak lehetnek:

 • hideg-meleg terápia alkalmazása az érintett vállon a duzzanat csökkenésének érdekében. A meleg terápia esetében kitűnő választás lehet az infralámpa alkalmazása
 • gyógytornász vagy orvos által megegyezett gyakorlatok végzése a szükséges mozgástartomány és erőszint visszaállítása érdekében
 • az érintett váll kortizonnal, szteroid injekció történő kezelése csökkentheti a gyulladást
 • az érintett váll pihentetése és vállfixáló viselése
 • vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek például ibuprofen

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Kawasaki-szindróma - A kései diagnózis végzetes is lehet!

vas dec 13 , 2020
Ritka, de súlyos betegség A Kawasaki-szindróma vagy nyálkahártya nyirokcsomó-szindróma olyan betegség, amely az artériákban, vénákban és kapillárisokban gyulladást okoz. Ez a nyirokcsomóra is hatással van, és tüneteket okoz az orrban, a szájban és a torokban. A gyermekek szívbetegségének leggyakoribb oka. […]
kawasaki-szindróma

Ez is érdekelheti