A pisztácia nem csak egy ízletes rágcsálnivaló: számos tápanyagban gazdag, elősegítheti a fogyást, a bélrendszer egészségét, a vércukorszint szabályozását és a szív egészségét.
Egészséges zsírokat tartalmaz, és jó fehérje-, rost- és antioxidánsforrás, sőt, olyan tápanyagokat tartalmaz, amely elősegítheti a fogyást is.
A pisztácia fogyasztása több százezer évvel ezelőtt már elkezdődött, azonban még manapság is rengeteg ételben, köztük a fagylaltban vagy számos desszertben is megtalálható.
Cikkünkben a pisztácia 9 egészségügyi előnyét vizsgáltuk.
1. Tele van hasznos tápanyagokkal
A pisztácia nagyon tápláló. Többek között tartalmaz szénhidrátot, rostokat, fehérjét, zsírt, káliumot, foszfort, B6-vitamint, rezet és mangánt is.
Kevesen tudják, de a pisztácia az egyik leggazdagabb B6-vitaminban kapható élelmiszer. Ez azért fontos, mert a B6-vitamin részt vesz a vércukorszint szabályozásában és a hemoglobinképződésben.
2. Magas az antioxidáns tartalma
Az antioxidánsok létfontosságúak az egészség szempontjából, mivel megakadályozzák a sejtkárosodást, és kulcsszerepet játszanak bizonyos állapotok, például a rák kockázatának csökkentésében.
A pisztácia különösen gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez. Ezen vegyületek védik a szemet a kék fény okozta károsodástól és az időskori látás romlástól.
Emellett a pisztáciában található antioxidánsok két legelterjedtebb csoportja segíthet a rák és a szívbetegségek elleni védekezésben.
3. Alacsony kalóriatartalmú, de magas a fehérjetartalma
A diófélék rendkívül egészséges nassolnivalók, ám általában magas a kalóriatartalmuk. A pisztácia azonban a legalacsonyabb kalóriatartalmú diófélék közé tartozik.
Kalóriatartalmának körülbelül 14%-át teszi ki a fehérje, így a pisztácia a második helyen áll a mandula után a fehérjetartalom tekintetében.
Sőt, a pisztácia gazdag esszenciális aminosavakban is.
4. Segíthet a fogyásban
Energiatartalma miatt azt hihetnénk, hogy a pisztácia biztosan nem segíthet a fogyásban, ám ez tévhit.
Ennek az az oka, hogy a pisztácia rostban és fehérjében gazdag, és mivel mindkettő növeli a teltségérzetet, segít kevesebbet enni. A meglévő tanulmányok is pontosan ezt támasztják alá.
11 tanulmány egyik áttekintése szerint a pisztácia rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a testtömeg-index csökkenésével. A felülvizsgálat azonban azt is megjegyezte, hogy a pisztácia nem volt összefüggésben a testtömeg vagy a hasi zsír változásával.
A pisztáciát azért tekintik még fogyásbarát élelmiszernek, mert zsírtartalma esetlegesen nem szívódik fel teljesen.
Számos tanulmány bebizonyította, hogy a diófélékből származó zsírok felszívódnak. Ennek oka az, hogy zsírtartalmuk egy része megreked a sejtfalakban, ami megakadályozza annak emésztését a bélben.
Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy azok, akik héjas pisztáciát ettek, 41%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint azok, akik megpucolt pisztáciát ettek.
5. Támogatja az egészséges bélbaktériumokat
Magas rosttartalma miatt a pisztácia akár az egészséges bélbaktériumokat is támogathatja. A rostok többnyire emésztetlenül haladnak át az emésztőrendszeren, és bizonyos típusú rostokat a bélben lévő jó baktériumok emésztenek meg.
A bélbaktériumok ezután fermentálják a rostot, és rövid szénláncú zsírsavakká alakítják át, amelyek számos egészségügyi előnnyel járhatnak, beleértve az emésztési rendellenességek, a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatának csökkenését.
6. Csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást
Amellett, hogy magas az antioxidáns tartalma, a pisztácia csökkentheti a vér koleszterinszintjét és javíthatja a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
Számos tanulmány bebizonyította, hogy a pisztácia képes csökkenteni a koleszterinszintet.
A pisztáciával és a vérben található zsírokkal kapcsolatos tanulmányokat úgy végzik el, hogy az étrendben lévő kalóriák egy részét pisztáciával helyettesítik. A már meglévő vizsgálatok 67%-a kimutatta a teljes és az LDL, azaz a rossz koleszterinszint csökkenését, valamint a HDL, azaz a jó koleszterinszint növekedését.
Egy régebben végzett kutatás során magas LDL-koleszterinszintű embereket vizsgált. A résztvevők napi kalóriájuk 10%-át pisztáciából fogyasztották, amelynek során kimutatták, hogy ez az 9%-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet. Sőt, a 20%-ban pisztáciából származó kalóriát tartalmazó étrend 12%-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet.
Mindemellett úgy sejtik a kutatók, hogy a pisztácia jobban csökkenti a vérnyomást, mint a többi dióféle.
21 tanulmány világít rá arra, hogy a pisztácia fogyasztása 1,82 higanymilliméterrel csökkentette a szisztolés vérnyomást, és 0,8 Hgmm-rel csökkentette a diasztolés vérnyomást.
7. Elősegítheti az erek egészségét
Az endotélium az erek belső bélése, éppen ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően működjön, mivel az endothel diszfunkció a szívbetegség kockázati tényezője. Az endothel diszfunkciót csökkent értágulat jellemzi, ami csökkent véráramláshoz és emelkedett vérnyomáshoz vezet.
A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik az értágításban úgy, hogy az endotélium sima sejtjeit ellazítja.
A legtöbb dióféléhez hasonlóan a pisztácia is az L-arginin aminosav forrása, amely a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul, ezért fontos szerepet játszhat a vérerek egészségének előmozdításában.
42 alanyon vizsgálták, hogy a pisztáciafogyasztás hogyan hat az endothel funkcióra és az érrendszeri merevségre. Kiderült, hogy azoknál, akik napi 40 g pisztáciát fogyasztottak 3 hónapon keresztül javultak az említett funkciók.
A megfelelő véráramlás számos testi funkcióhoz fontos, beleértve az erekciót is. Egy kutatásban a pisztácia rendszeres fogyasztását vizsgálták, mely során bebizonyosodott, hogy a férfiak szexuális vágyának és orgazmus-funkciójának javulása érhető el.
8. Segíthet csökkenteni a vércukorszintet
A pisztácia glikémiás indexe alacsony. Ez azt jelenti, hogy nem okoz nagy vércukorszint-ugrásokat, szemben a legtöbb diófélével.
Következésképpen nem meglepő, hogy kimutatták, hogy a pisztácia fogyasztása elősegítheti az egészséges vércukorszintet.
Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a pisztácia jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet és javíthatja az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében.
Egy 2014-ben végzett kutatás azt találta, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, akik 12 héten keresztül napi kétszer 25 g pisztáciát fogyasztottak, 9%-kal csökkent az éhgyomri vércukorszint.
Magas rost- és egészséges zsírtartalma mellett a pisztácia gazdag antioxidánsokban, karotinoidokban és fenolos vegyületekben, amelyek mindegyike jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására, ezért ha az étrendünkbe iktatjuk a pisztáciát, hosszú távon segíthetünk a vércukorszintszabályozásban.
9. Finom nassolnivaló
A pisztáciát többféleképpen is lehet fogyasztani: fogyasztható uzsonnaként, salátához, pizza feltétként, vagy akár desszertekhez is hozzáadható.
Rengetegen készítenek belőle fagylaltot, vagy akár sajttortát is. Halakhoz is rendkívül tápláló élelmiszer, valamint a reggelibe is beilleszthető.
Mindezek mellett önmagában is fogyasztható, hiszen finom és egészséges is.
Összességében elmondható, hogy a pisztácia kiváló forrása az egészséges zsíroknak, rostoknak, fehérjéknek, antioxidánsoknak és különféle tápanyagoknak, beleértve a B6-vitamint.
A legjelentősebb egészségre gyakorolt hatása az, hogy csökkentheti a koleszterin- és vércukorszintet, valamint javíthatja a bél, a szem és az erek egészségét.
Ezenkívül finom, sokoldalú és rengeteg ember fogyasztja akár desszertként is.