9 ok, amiért érdemes pisztáciát enned!

A pisztácia nem csak egy ízletes rágcsálnivaló: számos tápanyagban gazdag, elősegítheti a fogyást, a bélrendszer egészségét, a vércukorszint szabályozását és a szív egészségét.

Egészséges zsírokat tartalmaz, és jó fehérje-, rost- és antioxidánsforrás, sőt, olyan tápanyagokat tartalmaz, amely elősegítheti a fogyást is.

A pisztácia fogyasztása több százezer évvel ezelőtt már elkezdődött, azonban még manapság is rengeteg ételben, köztük a fagylaltban vagy számos desszertben is megtalálható.

Cikkünkben a pisztácia 9 egészségügyi előnyét vizsgáltuk.

1. Tele van hasznos tápanyagokkal

A pisztácia nagyon tápláló. Többek között tartalmaz szénhidrátot, rostokat, fehérjét, zsírt, káliumot, foszfort, B6-vitamint, rezet és mangánt is.

Kevesen tudják, de a pisztácia az egyik leggazdagabb B6-vitaminban kapható élelmiszer. Ez azért fontos, mert a B6-vitamin részt vesz a vércukorszint szabályozásában és a hemoglobinképződésben.

2. Magas az antioxidáns tartalma

Az antioxidánsok létfontosságúak az egészség szempontjából, mivel megakadályozzák a sejtkárosodást, és kulcsszerepet játszanak bizonyos állapotok, például a rák kockázatának csökkentésében.

A pisztácia különösen gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez. Ezen vegyületek védik a szemet a kék fény okozta károsodástól és az időskori látás romlástól.

Emellett a pisztáciában található antioxidánsok két legelterjedtebb csoportja segíthet a rák és a szívbetegségek elleni védekezésben.

3. Alacsony kalóriatartalmú, de magas a fehérjetartalma

A diófélék rendkívül egészséges nassolnivalók, ám általában magas a kalóriatartalmuk. A pisztácia azonban a legalacsonyabb kalóriatartalmú diófélék közé tartozik.

Kalóriatartalmának körülbelül 14%-át teszi ki a fehérje, így a pisztácia a második helyen áll a mandula után a fehérjetartalom tekintetében.

Sőt, a pisztácia gazdag esszenciális aminosavakban is.

4. Segíthet a fogyásban

Energiatartalma miatt azt hihetnénk, hogy a pisztácia biztosan nem segíthet a fogyásban, ám ez tévhit.

Ennek az az oka, hogy a pisztácia rostban és fehérjében gazdag, és mivel mindkettő növeli a teltségérzetet, segít kevesebbet enni. A meglévő tanulmányok is pontosan ezt támasztják alá.

11 tanulmány egyik áttekintése szerint a pisztácia rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a testtömeg-index csökkenésével. A felülvizsgálat azonban azt is megjegyezte, hogy a pisztácia nem volt összefüggésben a testtömeg vagy a hasi zsír változásával.

A pisztáciát azért tekintik még fogyásbarát élelmiszernek, mert zsírtartalma esetlegesen nem szívódik fel teljesen.

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a diófélékből származó zsírok felszívódnak. Ennek oka az, hogy zsírtartalmuk egy része megreked a sejtfalakban, ami megakadályozza annak emésztését a bélben.

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy azok, akik héjas pisztáciát ettek, 41%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint azok, akik megpucolt pisztáciát ettek.

5. Támogatja az egészséges bélbaktériumokat

Magas rosttartalma miatt a pisztácia akár az egészséges bélbaktériumokat is támogathatja. A rostok többnyire emésztetlenül haladnak át az emésztőrendszeren, és bizonyos típusú rostokat a bélben lévő jó baktériumok emésztenek meg.

A bélbaktériumok ezután fermentálják a rostot, és rövid szénláncú zsírsavakká alakítják át, amelyek számos egészségügyi előnnyel járhatnak, beleértve az emésztési rendellenességek, a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatának csökkenését.

6. Csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást

Amellett, hogy magas az antioxidáns tartalma, a pisztácia csökkentheti a vér koleszterinszintjét és javíthatja a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a pisztácia képes csökkenteni a koleszterinszintet.

A pisztáciával és a vérben található zsírokkal kapcsolatos tanulmányokat úgy végzik el, hogy az étrendben lévő kalóriák egy részét pisztáciával helyettesítik. A már meglévő vizsgálatok 67%-a kimutatta a teljes és az LDL, azaz a rossz koleszterinszint csökkenését, valamint a HDL, azaz a jó koleszterinszint növekedését.

9 ok, amiért érdemes pisztáciát enned!
1. kép – A pisztácia jótékony hatással lehet a vérnyomásra és a koleszterin szintre is

Egy régebben végzett kutatás során magas LDL-koleszterinszintű embereket vizsgált. A résztvevők napi kalóriájuk 10%-át pisztáciából fogyasztották, amelynek során kimutatták, hogy ez az 9%-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet. Sőt, a 20%-ban pisztáciából származó kalóriát tartalmazó étrend 12%-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet.

Mindemellett úgy sejtik a kutatók, hogy a pisztácia jobban csökkenti a vérnyomást, mint a többi dióféle.

21 tanulmány világít rá arra, hogy a pisztácia fogyasztása 1,82 higanymilliméterrel csökkentette a szisztolés vérnyomást, és 0,8 Hgmm-rel csökkentette a diasztolés vérnyomást.

7. Elősegítheti az erek egészségét

Az endotélium az erek belső bélése, éppen ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően működjön, mivel az endothel diszfunkció a szívbetegség kockázati tényezője. Az endothel diszfunkciót csökkent értágulat jellemzi, ami csökkent véráramláshoz és emelkedett vérnyomáshoz vezet.

A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik az értágításban úgy, hogy az endotélium sima sejtjeit ellazítja.

A legtöbb dióféléhez hasonlóan a pisztácia is az L-arginin aminosav forrása, amely a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul, ezért fontos szerepet játszhat a vérerek egészségének előmozdításában.

42 alanyon vizsgálták, hogy a pisztáciafogyasztás hogyan hat az endothel funkcióra és az érrendszeri merevségre. Kiderült, hogy azoknál, akik napi 40 g pisztáciát fogyasztottak 3 hónapon keresztül javultak az említett funkciók.

A megfelelő véráramlás számos testi funkcióhoz fontos, beleértve az erekciót is. Egy kutatásban a pisztácia rendszeres fogyasztását vizsgálták, mely során bebizonyosodott, hogy a férfiak szexuális vágyának és orgazmus-funkciójának javulása érhető el.

8. Segíthet csökkenteni a vércukorszintet

A pisztácia glikémiás indexe alacsony. Ez azt jelenti, hogy nem okoz nagy vércukorszint-ugrásokat, szemben a legtöbb diófélével.

Következésképpen nem meglepő, hogy kimutatták, hogy a pisztácia fogyasztása elősegítheti az egészséges vércukorszintet.

Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a pisztácia jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet és javíthatja az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében.

Egy 2014-ben végzett kutatás azt találta, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, akik 12 héten keresztül napi kétszer 25 g pisztáciát fogyasztottak, 9%-kal csökkent az éhgyomri vércukorszint.

Magas rost- és egészséges zsírtartalma mellett a pisztácia gazdag antioxidánsokban, karotinoidokban és fenolos vegyületekben, amelyek mindegyike jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására, ezért ha az étrendünkbe iktatjuk a pisztáciát, hosszú távon segíthetünk a vércukorszintszabályozásban.

9. Finom nassolnivaló

A pisztáciát többféleképpen is lehet fogyasztani: fogyasztható uzsonnaként, salátához, pizza feltétként, vagy akár desszertekhez is hozzáadható.

Rengetegen készítenek belőle fagylaltot, vagy akár sajttortát is. Halakhoz is rendkívül tápláló élelmiszer, valamint a reggelibe is beilleszthető.

Mindezek mellett önmagában is fogyasztható, hiszen finom és egészséges is.

Összességében elmondható, hogy a pisztácia kiváló forrása az egészséges zsíroknak, rostoknak, fehérjéknek, antioxidánsoknak és különféle tápanyagoknak, beleértve a B6-vitamint.

A legjelentősebb egészségre gyakorolt hatása az, hogy csökkentheti a koleszterin- és vércukorszintet, valamint javíthatja a bél, a szem és az erek egészségét.

Ezenkívül finom, sokoldalú és rengeteg ember fogyasztja akár desszertként is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>A rizs 7 lenyűgöző egészségünkre gyakorolt hatása</strong>

csü febr 16 , 2023
Legtöbben tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a rizs az egyik legegészségesebb köret, amit fogyaszthatunk. Szinte bármivel tökéletesen fogyasztható, kiváló kiegészítője lehet húsoknak vagy zöldségeknek. További nagy előnye, hogy szinte bárhol elérhető manapság és ára is igen kedvező, pedig egészségünkre […]
A rizs 7 lenyűgöző egészségünkre gyakorolt hatása

Ez is érdekelheti