Kollagén ital – valóban csodaszerként működik?

A legtöbb kollagén ital és kiegészítő állatokból származik, főként sertésekből, tehenekből és halakból. Természetesen a legtöbb ilyen étrendkiegészítő összetételét tekintve eltérő lehet, de jellemzően I, II, III típusú kollagént vagy a három keverékét tartalmazzák. Ezek a következő három fő formában is megtalálhatók:

  • Hidrolizált kollagén: Más néven kollagén peptidek, kisebb fehérjefragmensekre, úgynevezett aminosavakra bomlik.
  • Zselatin: A zselatinban lévő kollagén csak részben bomlik le aminosavakra.
  • Nyers: A kollagén fehérje érintetlen marad.

Számos kutatás arra utal, hogy az emberi szervezet képes a leghatékonyabban felszívni a hidrolizált kollagént.

Ennek ellenére a kollagén minden formája az emésztés során aminosavakká bomlik, majd felszívódik, és felhasználja a kollagén vagy más fehérjék felépítésére, amelyekre a szervezetnek szüksége lehet.

Tény, hogy valójában nem szükséges a kollagén ital vagy kiegészítők fogyasztása, mivel a szervezet a kollagént természetesen az elfogyasztott fehérjékből származó aminosavak felhasználásával termeli.

Viszont tanulmányok során kiderült, hogy a kollagén-kiegészítők szedése fokozhatja a termelést, és egyedülálló előnyöket kínál, így összegyűjtöttük, hogy milyen hatással lehet a szervezetre a folyamatos fogyasztása.

Bőrre gyakorolt hatása

Az I. és III. típusú kollagén a bőr fő alkotóelemei, amelyek biztosítják számára az erőt és a természetes szerkezeti felépítést.

Annak ellenére, hogy a szervezet természetes módon is termel kollagént, ennek mennyisége az évek során csökkenhet, ami hozzájárulhat a bőr öregedéséhez.

A kutatások során kiderült, hogy a kollagén ital vagy kiegészítő szedése növelheti a bőr kollagénszintjét, csökkentheti a ráncokat, valamint javíthatja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.

Bár a korai kutatások ígéretesek, mégis több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megvizsgálják a kollagén-kiegészítők hatékonyságát a bőr egészségére.

Ízületekre gyakorolt hatása

A II-es típusú kollagén túlnyomórészt a porcban található. Ez az ízületek közötti védőpárna, amely védi az ízületeket.

Az osteoarthritis néven ismert általános állapotban az ízületek közötti porc elhasználódik, elkopik. Ez gyulladáshoz, merevséghez, fájdalomhoz és csökkent működéshez vezethet, különösen akkor, ha a kezet, a térdet vagy a csípőt érinti.

Kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a különböző típusú kollagén ital vagy kiegészítők segíthetnek enyhíteni az említett állapothoz köthető ízületi fájdalmakat.

Ezenfelül a kollagén-kiegészítők segíthetnek enyhíteni a testmozgással és a reumás ízületi gyulladással összefüggő ízületi fájdalmakat is.

Csontokra gyakorolt hatása

A csont főleg kollagénből áll, különösen az I-es típusú kollagénből, ezért a kollagén-kiegészítők segíthetnek a csontritkulás ellen is.

A csontritkulás egy olyan állapot, amelyben a csontok meggyengülnek, törékennyé válnak, és nagyobb valószínűséggel el is törnek.

Emberi vizsgálatok során megfigyelték, hogy a hidrolizált kollagén-kiegészítő szedésével a gerinc csontsűrűsége 3%-kal, a combcsontban pedig közel 7%-kal nőtt a csontsűrűség.

Izmokra gyakorolt hatása

A fehérjefogyasztás támogatja az izomnövekedést, ha ellenálló edzéssel kombináljuk. Éppen ezért a kollagén-kiegészítők valószínűleg ugyanezt a hatást idézhetik elő.

Egy 53 idősebb férfin végzett vizsgálatban azok, akik 15 gramm hidrolizált kollagént szedtek lényegesen több izomzatot építettek fel, mint azok, akik nem fehérjetartalmú placebót szedtek.

Egy másik tanulmány során hasonló hatást fedeztek fel, így lényegében az eredmények azt sugallják, hogy a kollagén ital vagy kiegészítő jobban működik, mintha abszolút nem fogyasztanánk fehérjét. Azt azonban még vizsgálják, hogy a kollagén-kiegészítők jobbak-e a többi fehérjeforrásnál az izomépítéshez.

Hajra gyakorolt hatása

A haj elsősorban a keratin fehérjéből áll. A szervezet számos aminosavat használ a keratin felépítéséhez, melynek egy része megtalálható a kollagénben.

Ha kollagént és más fehérjéket fogyaszt, a szervezet aminosavakra bontja le azokat, amelyeket aztán új fehérjék és vegyületek felépítésére használ fel.

A prolinban gazdag kollagén fogyasztása biztosítja a szervezet számára a haj létrehozásához szükséges építőelemeket, azonban a kutatások még nem terjedtek ki arra, hogy ez a fehérje elősegíti-e a hajnövekedést.

Kollagén ital - valóban csodaszerként működik?
1. kép – Kollagén ital – valóban csodaszerként működik?

Emellett az antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a kollagén képes lehet felvenni a harcot a sejtkárosodással és lassítani az őszülést.

Az életkorral összefüggő haj őszülését nagymértékben befolyásolja a genetika. Az életkor előrehaladtával a haj színét adó melanin pigmentet termelő sejtek elhalnak. Ha nincs elegendő antioxidáns a szabad gyökök által okozott károk leküzdéséhez, a haj elkezd őszülni.

Mivel a kollagénről kimutatták. hogy hatékonyan küzd a szabad gyökök ellen, ezért elméletileg segíthet megelőzni a hajszínt termelő sejtek károsodását, vagyis képes lehet megelőzni az idő előtti őszülést.

Sőt, köztudott, hogy a kollagén a dermisz 70%-át teszi ki, a bőr középső rétegét, amely minden egyes szőrszál gyökerét tartalmazza. Különösen a kollagén járul hozzá a dermisz rugalmasságához és erejéhez. Ha a szervezetét kollagénnel látja el, az segíthet megőrizni az egészséges bőrt, és megelőzheti a hajritkulást.

Egyéb előnyök

Mivel a kollagén a szervezet nagy részét alkotja, a táplálékkiegészítőként történő fogyasztása rengeteg előnyt adhat.

Természetesen néhány tanulmány csak kezdetlegesen vizsgálja a kollagén egyéb előnyeit. Ezek alapján arra utalnak a kutatások, hogy a kollagén-kiegészítők szedése pozitív hatással lehet a bél egészségére vagy a fogyásra, valamint a narancsbőr ellen is hatékonyan veszi fel a harcot.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Articsóka hatása a koleszterinszintre - Valóban csökkenti?

szo okt 22 , 2022
Az articsókalevél-kivonat, amelyet az élelmiszerboltokban kapható articsókából készítenek, egyesek szerint számos egészségügyi előnnyel jár. Az articsóka hatása állítólag csökkenti a vér koleszterinszintjét. Mások szerint elősegíti a fogyást, kezeli a savas refluxot, megelőzi a másnaposságot, sőt, „megtisztítja” a májat. Azonban ezeket […]
articsóka hatása

Ez is érdekelheti