A házában megbúvó allergén: A penész allergia tünetei

Úgy tűnik, hogy az allergiája rosszabbodik, ha esik az eső? Ha igen, akkor lehet, hogy penész allergia tünetei vannak jelen.

A penész allergia általában nem életveszélyes, azonban a mindennapi életben kellemetlenné válhat.

A penészgomba elsődleges allergénje a penészspóra. Mivel ezek a spórák végül a levegőbe kerülhetnek és az orrunkba is bejuthatnak, allergiás reakciót váltanak ki. A penészspórákat összefüggésbe hozták az allergiás náthával és az asztmával.

A penész egy olyan gombafajta, amely nedvességben nő, akár beltérben, akár kültéren. Míg a levegőben folyamatosan lebegő penészspórák reakciókat válthatnak ki, a probléma akkor súlyosbodik, amikor ezek a spórák nedves felületre tapadnak, és a penész elkezd növekedni.

Előfordulhat, hogy a házában a penész növekszik, és nem is tud róla. Ennek számos oka lehet, többek között:

 • ismeretlen szivárgás a tetőből vagy a vízvezetékből
 • a pincében felgyülemlett nedvesség
 • nedves területek a szőnyeg alatt, amelyeket nem vettünk észre.

Mivel a penész egész évben nő, a penész allergia általában nem szezonális, mint más allergiák. A penészallergiásoknak jellemzően nyár közepétől kora őszig több tünetük lehet, de bármikor jelentkezhetnek akkor, amikor penészspóráknak vannak kitéve, különösen, ha olyan területen élnek, ahol sok eső esik.

A penész allergia alapvető tünetei

Ha allergiás a penészre, akkor valószínűleg más típusú levegőben terjedő allergiákhoz hasonló hisztamin-közvetített reakciókat tapasztal. A penész allergia tünetei a következők:

 • tüsszentés
 • köhögés
 • torlódás
 • vizenyős és viszkető szemek
 • orrfolyás

A penész allergiát kezdetben összekeverheti a megfázással vagy az arcüreggyulladással, mivel a tünetek hasonlóak lehetnek.

Ha az allergiához asztma is társul, előfordulhat, hogy asztmás tünetei rosszabbodnak, ha penésznek van kitéve. Az asztma tünetei a következők:

 • köhögés
 • légzési nehézség
 • mellkasi szorítás

Ezeken felül sípoló légzés és az asztmás roham egyéb jelei is jelentkezhetnek.

Penész allergia gyermekeknél

Ha az Ön gyermekei az egyetlenek a családban, akiknél hisztaminnal kapcsolatos allergiás tünetek jelentkeznek, akkor lehet, hogy csak az Ön gyermeke érzékeny a penészre, míg a családban senki más nem.

Azonban a lakáson kívül is ki lehetnek téve a penésznek, mégpedig a következő esetekben:

 • Néhány iskolaépületben ellenőrizetlen penész van, ami fokozott tünet megjelenést eredményezhet, amíg a gyerekek az iskolában vannak.
 • Mivel egyes gyermekek olyan területeken játszanak a szabadban, ahová a szülők esetleg nem merészkednek, a gyermekek penésznek való kitettségének forrása a kültéri levegő lehet. Az asztmás gyermekek emiatt több rohamot tapasztalhatnak, amikor kint játszanak.

Mérgező a penész?

Hallhat mítoszokat a penész mérgező voltáról. Egyesek például úgy vélik, hogy a penész belélegzése maradandó károsodást okozhat.

Ha Ön nem érzékeny a penészre, akkor lehet, hogy soha nem is tapasztalja a reakciót. Ráadásul az asztmával gyakran összefüggésbe hozott penész általában a szabadban található, nem pedig beltérben.

A kültéri penész csak súlyosbítja a tüneteket azoknál, akiknek már van asztmájuk, de nem okoz asztmát.

Azonban a túlérzékenységi tüdőgyulladás nevű állapotot egyes penészgombafajták hosszan tartó belégzésének tulajdonítják. Ez az állapot súlyos, de ritka is.

penész allergia
A penész allergia kialakulhat a beltéri penésztől is, ami a fürdőszobákban gyakran megjelenhet

Túlérzékenységi tüdőgyulladás

A túlérzékenységi tüdőgyulladás (Hypersensitivity pneumonitis) idővel kialakulhat azoknál az embereknél, akik érzékenyek a levegőben lévő bizonyos típusú penészspórákra. A HP egyik leggyakoribb típusa az úgynevezett „farmertüdő„. A gazda tüdeje súlyosan allergiás a szénában és más típusú növényi anyagokban található penészgombára.

Mivel ezt a jelenséget gyakran nem diagnosztizálják, maradandó károsodást okozhat a tüdőben hegszövet formájában. Ez a hegszövet, az úgynevezett fibrózis, olyan mértékben súlyosbodhat, hogy a személynek nehézséget okozhat a légzés, amikor egyszerű feladatokat végez.

Ha a farmertüdő krónikusabbá válik, a tünetek súlyosabbak lehetnek, mint az egyszerű hisztaminreakciók. A farmertüdőben szenvedőknél előfordulhatnak a következők:

 • légszomj
 • láz
 • hidegrázás
 • száraz köhögés
 • izomfájdalom

Azok, akik rendszeresen dolgoznak potenciálisan penészes terményanyagokkal, figyelniük kell a korai hisztaminreakciókra, és kezelésre kell jelentkezniük, ha gyanítják, hogy kialakulóban van náluk az állapot.

Mik a kilátások penész allergia esetén?

Bár a penésznek való kitettség általában nem halálos, a fokozott kitettség súlyosbíthatja a tüneteket.

A penész allergia progresszív lehet. Idővel a rohamok súlyosabbá válhatnak.

A kulcs a nedvesség felgyülemlésének megakadályozása az esetleges szivárgások kijavításával. Ha otthonának bármely részén vízfelgyülemlést észlel, azonnal állítsa el a szivárgást.

A konyhában lévő szemetesek rendszeres mosásával megelőzheti a penészesedés kialakulását. Használhat páramentesítő készüléket is az egész otthonában.

Ha olyan munkaterületen dolgozik, ahol a kültéri penész jelen lehet, az arcmaszk viselése drasztikusan csökkentheti az allergénnek való kitettséget. Kaphatók olyan maszkok, amelyek kifejezetten a penészspóráknak való kitettség ellen védik a légzőszerveket.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

8 hatékony megoldás torokfájás ellen

ked jún 14 , 2022
Mit tehetünk a torokfájás ellen? A torokfájás egy gyakori jelenség, amely a torok fájdalmára, viszketésére vagy irritációjára utal. Torokfájás során a tünet rosszabbodhat, ha a beteg megpróbál nyelni, így nehézségeket okozhat étkezés vagy folyadékfogyasztás során. Éppen ezért az átlagember mindent […]
8 hatékony megoldás torokfájás ellen

Ez is érdekelheti